Transportstyrelsen: Flygförbudet mot Iran Air ligger fast

Iran har nu erkänt att dess luftvärn skjutit ned det ukrainska passagerarflygplanet, och förbudet för Iran Air att flyga till och från Sverige ligger fast tills vidare.

Iran måste nu på ett trovärdigt sätt visa att landet säkrat upp sitt luftrum, enligt Transportstyrelsen.

”För flygningar till Teheran vill man väl få något slags garanti från iranska staten på något sätt för att de har fått bort fingrarna från avtryckarknappen”, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör vid Transportstyrelsen.

Det ukrainska flygplanet kraschade tidigt i onsdags morse kort efter att det lyft från Teherans internationella flygplats och samtliga 176 personer ombord dödades — varav 17 var hemmahörande i Sverige.

Iran pekade på ett tekniskt fel men snart kom uppgifter från västerländska underrättelseorgan om att planet av misstag skjutits ned av iranskt luftvärn. Efter att först flera gånger i tvärsäkra ordalag ha nekat till detta medgav Teheran att så var fallet.

Under fredagen beslutade Transportstyrelsen att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Iran Airs flygningar mellan Sverige och Iran, och Ljungberg pekar nu på behovet av säkerhetsgarantier från Iran.

”Vårt beslut att stoppa flygningarna ligger fast tills vi har fått någon rätsida på det här. Det ligger fast tills vi fattat ett annat beslut och det måste värderas dagligen.”

Efter ett möte i EU-kommissionen gick unionen i fredags ut och avrådde flygbolagen från att flyga i regionen. På lördagen avrådde även den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa flygbolagen från att flyga i Irans luftrum tills vidare, skriver Reuters.

Transportstyrelsen gav ut ett så kallat Notam-meddelande (Notice to airmen) med starka rekommendationer för flygbolag om att undvika luftrummet över Iran och Irak.

”Vår rekommendation är ju till och med skarpare än EU:s”, säger Ljungberg.

Sådana rekommendationer innebär inget förbud men bolagen är ytterst ansvariga för sina flygningar, vilket kräver att de tar del av information som kan påverka säkerheten.

Ljungberg säger att EU-kommissionen ska ha fortsatta möten för att bedöma flygsäkerheten över Iran. På frågan om detta påverkas av att Iran ljugit i flera dagar svarar han:

”Det är klart att det förvärrar situationen och påverkar trovärdigheten”.

Eftersom svenska medborgare finns bland de omkomna är Sverige ett av de länder som enligt Chicagokonventionen om civil luftfart har rätt att utse en expert i haveriutredningen, som Iran har huvudansvaret för. Statens haverikommission (SHK) har utsett avdelningschefen Peter Swaffer till expert i ärendet och utredningsordförande för svensk del är Helene Arango Magnusson.

”Det är förstås en komplikation att det här misstaget har skett inom militär verksamhet”, säger hon.

”Vi hoppas att den här utredningen får fortsätta och att Peter får fortsätta vara expert men sedan vet vi inte hur Iran kommer att hantera frågan. Vi inväntar ett besked från den iranska utredningsmyndigheten som vi har tät kontakt med”, fortsätter hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?