Sverige bör inte införa undantagsmöjligheter i körkortslagen. Det är slutsatsen i i Transportstyrelsens utredning om förare med B-körkort skulle få köra något tyngre fossilfria fordon än fossildrivna. Nu är gränsen 3,5 ton för alla lätta lastbilar.
Problemet för leveransföretagen är att lätta lastbilar som drivs av el eller gas generellt är tyngre jämfört med de dieseldrivna, något som innebär mindre lastkapacitet. Di skrev om frågan tidigare i höstas och då påtalade aktörerna att regelverket missgynnade de som ville byta ut sin fordonsflotta till att bli mer hållbar eftersom det skulle krävas flera fordon och chaufförer för att frakta samma mängd.
”Det är ramaskri i branschen. Jag har inte hört någon som har förståelse för det här. När man läser rapporten verkar det inte som att de förstår branschens behov”, säger Catherine Löfquist.
För tre år sedan kom ett EU-direktiv innehållande en högre maxvikt, 4,25 ton, för lätta lastbilar som går på fossilfria drivmedel. Sedan dess har bland annat Nederländerna, Storbritannien och Italien justerat sina regelverk. Även Norge har implementerat ett liknande undantag.
”Hur har de kunnat om inte vi kan? Som land ska vi vara föregångare. Man trodde i sin enfald att även Transportstyrelsen skulle ha förståelse att vi behöver öka takten för omställningen och att vi då behöver alla möjligheter som finns tillgängliga”, säger Catherine Löfquist.
Enligt utredningen är det inte möjligt att införa ett liknande undantag i Sverige bland annat eftersom lagens efterlevnad inte kan kontrolleras då den inte kan vara så pass ”precist och bestämt utformad att den kan förstås av de som ska tillämpa lagen”. I praktiken befaras det bli för svårt för både förare och polis att avgöra om ett fordon uppfyller undantagskraven.
Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Transportföretagen, kritiserar Transportstyrelsen för att ha varit för rigid i sin tolkning av lagen.
”Jag är mest förvånad över att myndigheten inte varit angelägen på att hitta en lösning och kunnat tänka mer kreativt. Man hade till exempel kunnat lämna förslag på att förare kunnat komplettera sitt B-körkort med en kortare utbildning”, säger hon.
Tina Thorsell påpekar de strukturella förändringar utöver hållbarhetsaspekten som gör frågan allt mer angelägen att lösa, bland annat en stor brist på förare med C-körkort samtidigt som konsumenterna handlar allt mer på nätet.
”Det är klart att vi inte kan köra in med en lastbil som väger 60 ton in i villaområden, både av av trafiksäkerhetsskäl och hållbarhetsskäl. När vi e-handlar allt mer behövs fler lätta lastbilar.”
Transportföretagen planerar att föra upp frågan med Transportstyrelsen igen samt med infrastrukturminister Tomas Eneroth för att förklara branschens behov. Förhoppningen är att utredningen inte innebär en slutpunkt.
”Jag har svårt att tro att regeringen kommer nöja sig med detta och hoppas att de går vidare. Antingen att man ger ett nytt uppdrag kring vad som krävs för att man ska få köra 4,25 ton med B-körkort eller att regeringen själv blir lite konstruktiv.”
Regeringen meddelar att de avser återkomma i frågan.