1515
Annons

Transfer Group får order värd 30 Mkr

Transfer Groups dotterbolag CSG har tecknat ett avtal med ett av de ledande svenska bolagen inom kartong- och papperstillverkning till ett ordervärde uppgående till cirka 30 miljoner kronor fördelat på två år. 

Uppdraget omfattar leverans av säkerhet- och bevakningstjänster till tre av kundens svenska industrienheter och anses vara av strategiskt vikt då det är första gången man erbjuder tjänsterna inom affärsområdet industri, skriver det NGM-listade säkerhetsbolaget i ett pressmeddelande.

Totalt kommer cirka 25 heltidsanställda och flertalet deltids- och behovsanställda arbeta med kunden på de olika industrienheterna, uppger bolaget.

Transfer Group omsatte 77,7 miljoner kronor och gjorde ett rörelseförlust på 9,2 Mkr under januari till mars enligt sin kvartalsrapport som släpptes i morse.


30 miljarder upp i rök – men Bennet oberörd: ”Fiktiva värden”

2021 blev det bästa året hittills för Carl Bennets företagsgrupp med rekord i försäljning och vinster samtidigt som värdet för första gången översteg 100 miljarder kronor. Nu får Carl Bennet Albert Bonniers pris Årets företagare.

I en stor intervju berättar industrimannen om sitt framgångsrika företagsbygge men också om varför han inte är orolig trots att årets börsras sänkt värdet på hans innehav med över 30 miljarder kronor.

Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget

”Vi är bara fyra personer här på kontoret. Det är i själva verket hela personalstyrkan i ägarbolaget. Mer än så behövs faktiskt inte, eftersom det är i våra innehav som själva verksamheterna bedrivs. De har nu däremot över 30.000 anställda, en siffra som förhoppningsvis ökar ytterligare om vi lyckas med våra mål att växa vidare”, säger Carl Bennet.

Vi befinner oss i det så kallade Biotechhuset. Genom de stora fönstren syns Annedalskyrkan och en strålande utsikt över ett majgrönskande Slottsskogen, den stora parken i centrala Göteborg. Det är härifrån de rymliga och sobert inredda lokalerna i ett tämligen anonymt kontorshus i närheten av Sahlgrenska sjukhuset som Carl Bennet styr över företagsgruppen som är döpt efter honom själv. 

Och utan tvekan är Carl Bennet AB:s utveckling en av de största succéerna inom svenskt näringsliv under de senaste decennierna. Sedan industrimannen 1989 startade sitt egna bolag för investeringar har det gått från noll till att kontrollera en aktieportfölj som för närvarande är värd nästan 70 miljarder kronor.

”När jag startade hade jag förstås förhoppningar. Men jag kunde inte ens drömma om att det skulle gå så bra som det faktiskt gjort. Det är fantastiskt”, säger Carl Bennet. 

Första affären, som han gjorde tillsammans med sin tidigare chef, näringslivsprofilen Rune Andersson, var köpet av Getinge. Bolaget, som då var en förlustdrabbad enhet inom Electrolux, vändes snabbt till vinst och utvecklades under årens lopp till en ledande global aktör inom medicinteknik.

Totalt finns numera bland annat 18 olika börsnoterade innehav i Carl Bennet AB. Men verksamheten är främst fokuserad på de fyra stora börsbolag där företaget är huvudägare. Det handlar om konglomeratet Lifco, medicinteknikbolagen Getinge och Arjo samt logistikkoncernen Elanders. I samtliga har Carl Bennet själv sedan många år varit i högsta grad aktiv ägare, både i ledningen (vd och koncernchef i Getinge 1989–1997) och i styrelserna som ordförande eller vice-ordförande. Och över tid har alla de fyra kärninnehaven ökat kraftigt i värde. Carl Bennet har samtidigt blivit en av Sveriges rikaste personer och mest respekterade företagsbyggare. Och nu tilldelas han utmärkelsen Albert Bonniers pris för Årets företagare. 

”Jag är både väldigt glad och hedrad. Att få vara med och bygga företag och skapa värden för både enskilda och samhället i stort är oerhört roligt och stimulerande och det jag brinner för”, säger Carl Bennet.

Som Di rapporterat tidigare så blev 2021 det överlägset bästa året hittills för Carl Bennet AB. Det stora utropstecknet var den explosiva värdeutvecklingen för innehaven som utklassade börsen och som mest steg till över 100 miljarder kronor. Det var i november i fjol när flera av innehaven slog nya kursrekord samtidigt. Substansvärdet för Carl Bennet AB ökade under 2021 med hela 41,5 miljarder kronor från 57,3 till 98,8 miljarder kronor. 

”Det var en ökning med drygt 72 procent, jämfört 35 procent för Stockholmsbörsen”, säger Carl Bennet.

”Mest nöjd är jag ändå med att själva verksamheterna utvecklats så bra trots stora utmaningar med både pandemin och problem i den globala försörjningskedjan.”

Koncernen som Carl Bennet kontrollerar ökade i fjol omsättningen till 65,3 miljarder kronor samtidigt som resultatet före skatt lyfte till 8,4 miljarder kronor. Bägge var nya rekord.

Men 2022 har inneburit ett dramatiskt trendbrott när det gäller värderingen för Carl Bennet AB. Enligt senaste sammanställningen i aktietjänsten Holdings uppgår värdet på bolagets aktieportfölj nu till drygt 69 miljarder kronor. Det innebär en minskning med över 30 miljarder kronor sedan toppnoteringen i slutet av förra året. 

”Det stämmer. Främst handlar det om att även våra innehav dragits med i börsraset”, säger Carl Bennet.

30 miljarder kronor i värdeminskning på bara ett halvår – är du orolig?
”Nej. Alla våra bolag är välskötta och går fortsatt bra. Och därutöver är Carl Bennet AB skuldfritt och har stora tillgångar. Det gör att vi är väl rustade för att kunna fortsätta vara långsiktig ägare och stötta våra bolag om det blir tuffa tider liksom för att de ska kunna ta vara på affärsmöjligheter som kan öppnas framöver”, säger Carl Bennet.

Och trots årets kraftiga nedgång så är innehaven i hans ägarbolag nu ungefär lika mycket värda som för ett år sedan, påpekar han.  

”För mig är detta hur som helst rätt fiktiva värden, eftersom jag inte har några planer att sälja”, säger Carl Bennet.

Trots att han numera är 70 år fyllda och därmed sedan länge passerat pensionsålder jobbar han fortfarande ”fullt”. Och några planer att trappa ned eller sluta arbeta helt finns inte, säger han med eftertryck. 

”Absolut inte. Jag vaknar varje morgon och känner att det är ett privilegium att få vara en del av ett lag som hela tiden blir bättre och mer innovativt.”

Varför det – vad är drivkraften?
”Det finns flera. Men ett avgörande skäl är att våra bolag tar fram fantastiska och världsledande produkter som bland annat förbättrar hälsan för människor runt om i hela världen. Det gäller till exempel Getinges respiratorer som räddar livet på många varje dag”, säger Carl Bennet. 

Hur ser då framtiden ut för Carl Bennet AB – hur ser din vision ut för bolaget?
”Jag har aldrig haft några långsiktiga exakta mål. I stället är mitt fokus att hela tiden tillsammans med mina medarbetare jobba hårt för att göra allt jag kan för att bidra till ständig förbättring. Om vi är konkurrenskraftiga och globalt ledande i våra nischer kommer vi också att växa och skapa värden.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?