1515
Annons

Transcom: SEB backar från köpråd

SEB Equities sänker sin rekommendation för Transcom till behåll från köp. Riktkursen sänks till 69 från 73 kronor.

Det framgår av en analys som släpptes på onsdagen.

Att en Transcom-chef utreds av italiensk åklagare ökar risken i aktien och detta, i kombination med en stark kursutveckling, ligger bakom att SEB Equity har sänkt sin rekommendation.

Chefen för Transcoms verksamhet i Kontinentaleuropa har placerats i husarrest och lokal media uppger att det kan ha sitt ursprung i ett kundkontrakt bolaget tog hem 2010. Enligt SEB har Transcom ett bekymmersamt förflutet med italienska myndigheter där bolaget för några år sedan tvingades till en nyemission i kölvattnet av en skattedispyt.

"Även om det fallet inte har något med den nya situationen att göra, så med det i minnet tror vi att investerare kommer att invänta antingen en lägre värdering som reflekterar risken eller mer klarhet i frågan så att risken avtar", skriver SEB.

SEB:s nya riktkurs sätts på 69 kronor kan jämföras med Transcoms notering vid 11-tiden på onsdagen på 68:50 kronor.

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Richard Jomshof tar över justitieutskottet

Richard Jomshof blir ny ordförande i justitieutskottet, meddelar Sverigedemokraterna.

Richard Jomshof (SD).
Richard Jomshof (SD).Foto:Oscar Olsson

Richard Jomshof, i dag partisekreterare och skolpolitisk talesperson, var under åren 2012–2014 rättspolitisk talesperson i partiet.

”Det här är ju viktigt för oss. Det är en milstolpe i partiets historia”, säger han till Ekot.

Exakt vad SD ska driva för frågor i utskottet är beroende av förhandlingarna med de övriga tre partierna i högerblocket, M, KD och L.

”Min förhoppning är att vi ganska snart ska få till stånd ett bra samarbete där vi tydligt visar väljarna att vi är redo att göra flera genomgripande förändringar”, säger Jomshof.

SD tillkännager också vilka ledamöter som tar de övriga tre ordförandeposter i riksdagsutskotten som partiet förhandlat sig till:

Aron Emilsson blir ordförande i utrikesutskottet. Han är i dag utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Tobias Andersson blir ordförande i näringsutskottet.

Magnus Persson blir ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

I och med att Richard Jomshof blir utskottsordförande blir Mattias Bäckström Johansson tillförordnad partisekreterare, skriver SD i ett pressmeddelande.

Förutom ordförandeposterna får Sverigedemokraterna även fyra vice ordförandeposter, närmare bestämt i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet och skatteutskottet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera