1515
Annons

Transcom-chef placerad i italiensk husarrest

Italiensk polis har arresterat call center-bolaget Transcoms Europachef. Aktien faller på börsen.

Bild:Transcom/TT

Italiensk finanspolis har placerat Transcomchefen Roberto Boggio, i Italien känd som ”call center-kungen”, i husarrest. Enligt italienska medier granskar polisen hans kopplingar till en härva av falska fakturor och underleverantörer där huvudmannen är ”fixaren” Raffaele Pizza.

Raffaele Pizza har enligt italienska nyhetsbyrån Ansa goda kontakter med politiker och toppar i statliga bolag. Han greps i somras tillsammans med 23 andra personer, misstänkta för att med uppblåsta fakturor och falska anbud försnillat stora belopp. I oktober åtalades också Raffaele Pizza för att ingå i en kriminell sammanslutning.

Enligt italienska medier ingår Transcom-chefen Roberto Boggio i utredningen som kallas ”Operation Labyrint” och som startade med att centralbanken Banca d’Italia slog larm om misstänkta transaktioner på närmare 130 miljoner kronor.

Roberto Boggio är misstänkt för bedrägeri och oegentligheter när Transcom fick ett stort kontrakt med italienska motsvarigheten till Försäkringskassan.

Det svenska call center-bolaget har känt till misstankarna sedan i somras och gör en egen granskning.

"Vi fick vetskap om åklagarens utredning redan i somras. I den utredning som vi själva har tillsatt, sedan i juli, har vi inte hittat någonting som gör att det finns skäl att misstänka att vi gjort något oegentligt i bolaget", säger Transcoms vd Johan Eriksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Det var först när chefen på måndagen sattes i husarrest som bolaget tyckte det var värt att berätta om ärendet.

"Vi håller på att komma i mål med den (egna utredningen). Vi kommer tillbaka när vi har information att ge, men om vi hade hittat någonting som vi bedömt som väldigt allvarligt då hade vi självfallet kommunicerat det", säger Johan Eriksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Transcom har med omedelbar verkan stängt av Europachefen Roberto Boggio från sin tjänstgöring och vd Johan Eriksson har tills vidare tagit över hans uppgifter.

Transcom-aktien faller 5 procent på onsdagen. SEB har också sänkt sin rekommendation och riktkurs för aktien efter avslöjandet som SEB menar ger ökad risk i aktien.

Nu tar radiodramat plats på scen

Radiodramat ”Sviten” om mordet på en 17-årig flicka sätts nu upp som pjäs på teatern Intiman i Stockholm. Den handlar om pengar, makt, sex och utnyttjande.

”Jag vill belysa den del av överklassen som omger sig med ja-sägare, skapar en moralisk gränslöshet för sig själva och ondskan det kan leda till”, säger regissören Lisa Ohlin.

Foto:Oscar Olsson

Det fiktiva ljuddramat ”Sviten”, skrivet av Denise Rudberg och Mikaela Bey, är Sveriges Radios mest lyssnade dramaproduktion genom tiderna. Dramat utspelar sig på en svit på Lydmar Hotel i Stockholm och kretsar kring förhörsledaren Jonas ”Väggen”, som ska lösa mordet på den 17-åriga flickan som hittats död i sviten efter en privatfest med fyra medelåldersmän.

Regissören Lisa Ohlin har tagit sig an dramat som pjäs och jobbat med den sedan november förra året. 

”Jag hörde ”Sviten” av ren slump. Min dotter lyssnade på den medan jag satt och pysslade. Då blev jag helt indragen i den och tyckte att den var helt fantastiskt”, säger hon.

Regissören har länge jobbat i filmvärlden med produktioner som ”Simon och ekarna” och kriminalserierna ”Maria Wern” och ”Beck”. Det här är andra gången hon regisserar en teaterpjäs.

”Svitens” tema är pengar, makt, sex och om den gränslöshet som kan uppstå i jakt på att få detta. Lisa Ohlin berättar att hon som ung under en kort tid gick på internatskolan Lundsberg. Det var där som hon för första gången upplevde det gränslösa beteendet som kan komma ur makt och pengar.

”Jag vill belysa den delen av överklassen som omger sig med ja-sägare, skapar en moralisk gränslöshet för sig själva och ondskan det kan leda till. Teatern är ett perfekt ställe att göra det på”, säger hon.

Kvällen när mordet sker vistas flera personer i sviten. Det är rika, medelålders män från Stockholmseliten på Östermalm. Kvinnorna är yngre och har inte samma ekonomi som männen.

”Kvinnors kroppar är ett kapital. Bland rika män är det uttalat att kvinnor ska vara vackra och använda sin kvinnlighet för att behaga dem”, säger Lisa Ohlin.

Hon pratar om hur svårt det kan vara som kvinna, speciellt en ung sådan, att veta var gränsen går med sin egen kropp, vad man vill göra och vem man vill ha sex med.

”Pressen från män kan göra det svårt. Plus att det finns många män som tycker att de har rätt att gå över andras gränser, särskilt bland män med makt. Jag tror att vissa inte ens tror att en gräns existerar”, säger Lisa Ohlin.

Regissören är fascinerad av historier om brott och har själv gjort flera filmer i genren. Hon tycker att kriminaldrama fungerar lika bra på scen som på skärm. Människans mörka sidor och utforskandet av lögnen ligger ofta i fokus när Lisa Ohlin arbetar.

”Det är så djupt arketypiskt att vi är intresserade av lögner. Krim och deckare har blivit en stor del av våra liv, så pass att det har påverkat vår allmänna uppfattning om livet”, säger Lisa Ohlin.

Under föreställningen kommer en film att spelas i bakgrunden där scener från själva brottet utspelas. Eftersom att föreställningen går ut på att karaktären Jonas håller förhör med olika personer är tanken att filmen ska tillföra ytterligare en dimension till pjäsen.

”I våras filmade vi det som ska vara i bakgrunden på scenen. Filmen är en central del och visar andra sidor av karaktärerna, sidor som de inte visar i förhörsrummet”, säger Lisa Ohlin.

Skådespelaren Peshang Rad spelar huvudrollen som förhörsledaren Jonas. Övriga roller spelas av Félice Jankell, Cecilia von der Esch, Leonard Terfelt och Niklas Engdahl med flera.

”För mig, som inte har så mycket teatervana, har det varit ett växelspel mellan vad jag lär skådespelarna och vad de lär mig.  De är extremt skickliga och hela teamet är fantastiskt”, säger Lisa Ohlin.

Vill du stanna i teatervärlden?

”Om jag får. Det skulle göra mig jätteglad. Men jag vill nog fortsätta att växla, film är fortfarande ett stort intresse.”

 

 

 

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera