1515
Annons

Träningsprofilens hosta var lungcancer: ”Vill inte att folk ska gå och tycka synd om mig”

Träningsentreprenören Elin Kjos envisa hosta visade sig vara en lungcancer. Sjukdomen till trots fortsätter hon att träna, och inspirera andra att inte ge upp. ”Det är inte så att kroppen tackar för sig bara för att man har blivit sjuk”, säger hon. 

Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

Elin Kjos tar emot i föräldrahemmet i ett villaområde i Kungsängen utanför Stockholm. Hon ser stark och välmående ut och det är svårt att ta in att hon är sjuk. Just hennes fysik som utstrålar styrka, ställde till det när läkarna skulle hitta en förklaring till hennes ihållande hosta.

Elin Kjos, som är en välkänd träningsprofil och hälsovårdsentreprenör med 90.000 följare på Instagram, berättar att hon sökte läkarvård för drygt ett år sedan, på uppmaning av sina föräldrar som hade hört henne hosta under en gemensam sommarvistelse i fjällen 2019.

”Jag hade en hemsk slemhosta. I vanliga fall bor jag ensam, när mina föräldrar hört mig hosta sa de till mig att kolla upp vad det var”, säger Elin Kjos. 

När sommaren hade passerat gick Elin Kjos till vårdcentralen. Läkarens teori var att hon hade astma och därmed blev hon ordinerad stark astmamedicin.

”Det hjälpte såklart inte, så jag återvände fem veckor senare. Först i december fick jag göra en röntgen av lungorna. Strax före jul fick jag veta att det var något som inte såg bra ut”, berättar hon. 

”Men det kunde vara en vanlig infektion, vad som helst. Då tänkte jag ‘bara vi hittar vad det är så kan jag bli frisk’”.

Elin Kjos hade i övrigt bra värden, så läkarnas huvudspår var att förändringen på lungorna berodde på en luftvägsinfektion eller en bakterie. Men när hon i april gjorde en bronkoskopi upptäckte läkarna något som med största sannolikhet var en tumör. De sa att det var något som behövdes ta bort, mer exakt information än så fick hon inte. 

”Det dröjde från september till april innan de såg något, extremt långt tid. Jag hade bra värden som inte tydde på att jag var sjuk. Det är ingen ursäkt, men en förklaring till att de inte misstänkte lungcancer”, säger hon.

Elin Kjos fick snabbt en operationstid. Att tumören var elakartad fick hon veta först samma dag som hon skulle opereras. Då sa kirurgen att det var en elakartad tumör som skulle tas bort. 

”Jag stod i operationskläder och undrade vad kirurgen menade. När jag efter operationen vaknade upp på lungcanceravdelningen på Karolinska förstod jag inte vad jag gjorde där”, säger hon och fortsätter: 

”Jag har i efterhand fått förklarat för mig att läkarna inte säger något innan de är 100-procentig säkra.”

Operationen gick bra, läkarna lyckades avlägsna tumören, men snabbt åkte Elin Kjos på ett bakslag. Lungcancern bar på en mutation, som det än så länge inte finns effektiva cellgifter mot.

Elin Kjos är konkret och berättar rakt upp och ned vad hon har gått igenom under det senaste året. Hon är också öppen mot sina följare på sociala medier om sjukdomsförloppet. Hon förklarar att den respons hon får på Instagram betyder väldigt mycket. 

”I början var det många som märkte att det var något som inte stämde. Så det var lättare för mig att säga hur det var, i början mest för att slippa alla frågor”, säger hon. 

Elin Kjos är på många sätt överväldigad över allt stöd hon har fått av sin omgivning. Men det finns en typ av kommentarer som hon gärna hade sluppit: de som tyckt synd om henne. 

”Jag har svårt för de som säger ‘stackare, det är så synd om dig’, eller att livet är så orättvist. Jag vet det. Jag måste inte höra det och jag vill inte att folk ska gå och tycka synd om mig. Jag går inte runt och tycker synd om mig själv”, säger hon.  

Och den nära relationen till familjen, som fanns där redan före sjukdomen, har blivit än mer betydelsefull. Elin Kjos har en tvillingsyster och ytterligare två syskon. 

”Familjen betyder allt. Mina syskon bor nära mitt föräldrahem. Att vi kan ses varje dag är så värdefullt för mig och ger mig trygghet. Efter lungoperationen var jag väldigt svag, då behövde jag mycket hjälp. Jag får ett annat lugn här hemma”, säger hon.  

”Men det är klart, har man inte bott hemma på 15 år så är det lite svårt att flytta hem igen.”

Hon försöker leva ett så vanligt liv som möjligt, sjukdomen till trots.

”Vi pratar inte så mycket om det i familjen. Det blir lättare för mig. Jag vill hellre att vi pratar om hur exempelvis mamma hade det på jobbet, än att grotta ned oss i röntgen och provsvar. Jag vill helst inte tänka på det förrän jag behöver det. Men är jag på sjukhuset då måste jag”, säger hon. 

Före sin sjukdom arbetade Elin Kjos som tränare, både i grupp och som personlig tränare. Hon har också byggt upp en egen webbaserad verksamhet för träning, som just nu är vilande.

”Jag har tränat flera hundra människor varje vecka. Att kunna inspirera andra har gett mig så mycket. När jag blev sjuk var jag rädd att den delen skulle försvinna, att andra skulle behöva peppa och inspirera mig. Men tack vare mitt Instagramkonto har jag kunnat behålla den delen. Jag känner att jag kan ge andra människor något”, säger hon. 

”Mitt Instagram har gett mig sådan fantastisk kraft och kärlek. Många som är sjuka skriver till mig att de får energi och motivation. Det har enbart varit positivt att dela med sig”, fortsätter hon. 

Elin Kjos har fortsatt träna under sin sjukdomsperiod, ibland nära inpå de cellgiftsbehandlingar hon har gått igenom. Hennes läkare har avrått henne, men träningen stärker henne så hon har valt att gå på sin inre övertygelse. 

”Det är inte så att kroppen tackar för sig bara för att man har blivit sjuk. För mig är det mer positiva effekter än om jag inte skulle träna alls. Jag blir piggare och gladare om jag får gå till gymmet. Jag tror att det gör väldigt stor skillnad. Jag ser det som att jag bygger upp kroppen”, säger hon och understryker att hon i princip bara tränar uppbyggande och stärkande. Och visst har hon dåliga dagar, både psykiskt och fysiskt. 

”Jag gråter också mycket så klart. Det vore konstigt om jag inte gjorde det.”

Att Elin är stark får vi se när det ringer på dörren och en vän kommer med familjehunden, golden retrievern Nelly. När hunden inte lyder henne, så lyfter bara Elin Nelly och går med hunden till vardagsrummet. 

När Di träffar Elin Kjos har hon nyligen fått sin åttonde dos av cellgifter.
Kort efter intervjun gjorde hon en röntgen för att se om cellgifterna biter. Men beskedet var negativt. Cellgifterna verkar inte ha någon påverkan på hennes cancer, så därför tvingades hon till ett tufft beslut. Hon har nu bestämt sig för att sluta med de cellgifter hon fått sedan i maj, eftersom de ter sig verkningslösa. 

”Tyvärr går det bara åt fel håll just nu. Jag kommer ta bort cellgifterna eftersom de inte har fungerat, och bara fortsätta med immunterapi. Det var ett svårt beslut jag var tvungen att fatta själv”, säger hon i telefon ett par veckor efter vårt möte. 

Nästa steg i behandlingen skulle kunna bli en studie i Holland, men en annan typ av cellgifter som har starkare biverkningar. 

”Jag hoppas att jag kan komma in på den studien i början av året” säger Elin Kjos, som under tiden även kommer försöka sig på alternativa behandlingar som akupunktur, värmeterapi, olika kosttillskott och naturpreparat.

Har du fått ett annat perspektiv på livet i och med din sjukdom?
”Tidigare tog jag saker för givna. Men i dag kan bara en lunch på stan med en vän göra hela min dag. Jag uppskattar saker mer. Det är de små sakerna som gör mig glad, som att det är sol ute, att man äter en familjemiddag. Sådant kan göra mig jättelycklig. Men det är klart; jag går inte runt varje dag och är överlycklig”, säger hon. 

Hur behåller du din optimism?
”Jag vet inget annat. Jag vet inte hur jag hade varit annars. I början var det mycket svårare, det var som att få en dödsdom. Känslan var att det inte var någon idé att ens försöka”, säger hon. 

”Nu försöker jag fokusera på att jag mår bra, att jag kan göra vanliga saker och att jag tar en dag i taget. Det är det enda som funkar. Ska jag tänka på röntgen om två veckor blir det svårt. Jag har mina rutiner. Trots min prognos är jag fortfarande hoppfull och inställd på att jag kommer bli frisk. Det måste jag tänka.”


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?