Träning gav tillväxt för hästtränaren

Mitt i en kometkarriär som travkusk valde Mattias Djuse att även bygga företag som hästtränare.

I en tuff bransch har talangen lyckats bygga lönsamhet på sitt största intresse.

Mattias Djuse äger Mattias Djuse Stable.
Mattias Djuse äger Mattias Djuse Stable.Foto:Foto: Privat

För Mattias Djuse var det redan som barn självklart att han skulle bli travkusk. Med föräldrar som hade travet som fritidsintresse och en farbror som var travtränare är han närmast född in i branschen.

Efter studenten från travgymnasiet Wången i Krokom flyttade han till Stockholm och arbetade som lärling för travstjärnorna Timo Nurmos och Anna Forssell. Under tiden som lärling kammade han hem första plats i tre tävlingar och 2013 vann han priset ”Årets komet” på Hästgalan.

När han ett år senare öppnade en egen träningsanläggning coachade han tio hästar och hyrde in sig i ett stall. För drygt ett år sedan investerade han och familjen i en egen gård utanför Enköping och nyligen översteg antalet hästar på anläggningen 100.

”Jag har hamnat rätt och haft bra flyt och sedan har vi haft bra resultat på tävlingar. I år har vi hittills kört in 12 miljoner kronor. Den sociala biten är också viktig naturligtvis, det är det som avgör det hela”, säger Mattias Djuse.

Verksamheten kan i grova drag delas in i två delar. I den ena anlitar travkuskar Mattias Djuse som tränare för sin häst. I den andra delen köper han själv in hästar, tränar upp dem och säljer vidare. Den senare är vad som har lett till störst tillväxt.

”Sedan finns mycket andelshästar. Man köper en häst och säljer ut andelar i den allt eftersom, som en levande aktie”, säger han.

I dag kombinerar han yrket som travtränare med att själv vara med och tävla. Bara i år har han tagit guldmedalj i tre större travlopp. Mattias Djuse hoppas på att de kommande åren följer samma tillväxttrend för verksamheten. Planen är att behålla antalet hästar och göra dem ännu bättre till de kommande travtävlingarna.

”Nu har vi börjat satsa lite i Frankrike. I Sverige ligger prispengarna för en förstaplats i vardagstravet på kanske 30 000 kronor och i Frankrike gäller minst det dubbla. Vi har redan etablerat några hästar där och förhoppningsvis har vi inom några år ännu fler som kan tävla”, säger Mattias Djuse.

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?