ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Träning gav tillväxt för hästtränaren

  • Mattias Djuse äger Mattias Djuse Stable. Foto: Foto: Privat

Mitt i en kometkarriär som travkusk valde Mattias Djuse att även bygga företag som hästtränare.

I en tuff bransch har talangen lyckats bygga lönsamhet på sitt största intresse.

För Mattias Djuse var det redan som barn självklart att han skulle bli travkusk. Med föräldrar som hade travet som fritidsintresse och en farbror som var travtränare är han närmast född in i branschen.

Efter studenten från travgymnasiet Wången i Krokom flyttade han till Stockholm och arbetade som lärling för travstjärnorna Timo Nurmos och Anna Forssell. Under tiden som lärling kammade han hem första plats i tre tävlingar och 2013 vann han priset ”Årets komet” på Hästgalan.

När han ett år senare öppnade en egen träningsanläggning coachade han tio hästar och hyrde in sig i ett stall. För drygt ett år sedan investerade han och familjen i en egen gård utanför Enköping och nyligen översteg antalet hästar på anläggningen 100.

”Jag har hamnat rätt och haft bra flyt och sedan har vi haft bra resultat på tävlingar. I år har vi hittills kört in 12 miljoner kronor. Den sociala biten är också viktig naturligtvis, det är det som avgör det hela”, säger Mattias Djuse.

Verksamheten kan i grova drag delas in i två delar. I den ena anlitar travkuskar Mattias Djuse som tränare för sin häst. I den andra delen köper han själv in hästar, tränar upp dem och säljer vidare. Den senare är vad som har lett till störst tillväxt.

”Sedan finns mycket andelshästar. Man köper en häst och säljer ut andelar i den allt eftersom, som en levande aktie”, säger han.

I dag kombinerar han yrket som travtränare med att själv vara med och tävla. Bara i år har han tagit guldmedalj i tre större travlopp. Mattias Djuse hoppas på att de kommande åren följer samma tillväxttrend för verksamheten. Planen är att behålla antalet hästar och göra dem ännu bättre till de kommande travtävlingarna.

”Nu har vi börjat satsa lite i Frankrike. I Sverige ligger prispengarna för en förstaplats i vardagstravet på kanske 30 000 kronor och i Frankrike gäller minst det dubbla. Vi har redan etablerat några hästar där och förhoppningsvis har vi inom några år ännu fler som kan tävla”, säger Mattias Djuse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer