Trångt i röstlokalerna i Nederländerna

Det ovanligt jämna valet i Nederländerna spås också bli ovanligt välbesökt. Efter sex timmars röstande var valdeltagandet sex procentenheter högre än vid det senaste valet, visa tidiga vallokalsundersökningar.

Bild:AP

Efter att vallokalerna hade varit öppna i strax över sex timmar i Nederländerna beräknades valdeltagandet till 33 procent, uppger Reuters. Vid samma tidpunkt vid valet 2012 var deltagandet betydligt lägre, och låg på 27 procent. Den gången var det slutgiltiga valdeltagandet 74,6 procent.

Valet i Nederländerna är ovanligt jämnt i år, och en handfull olika partier har möjligheten att bli största parti. Långa koalitionsförhandlingar lär vänta oavsett valresultat, enligt statsvetaren Nienke Bos vid universitetet i Leiden.

"Alla partier kommer att försöka hålla sina alternativ öppna", säger hon till Reuters.

Finansminister Jeroen Dijsselbloem har till och med flaggat för att den nuvarande regeringen kan sitta kvar tills vidare i en hel mandatperiod, i väntan på en ny uppgörelse.

Svårigheterna beror bland annat på att valet väntas bli så jämnt. Inget enskilt parti tros ens komma upp i 20 procent av rösterna. Däremot finns fem partier på mellan 10 och 18 procent och ytterligare minst sex stycken med god chans att ta plats i parlamentet, enligt opinionsundersökningar.

"Många väljare bestämmer sig sent och när det bara skiljer några procentenheter mellan partierna kan det spela väldigt stor roll. Det kommer att bli väldigt många partier i parlamentet", säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitet, till TT.

Eftersom samtliga dessutom redan sedan länge avvisat en koalition med hätskt islam- och EU-fientlige Geert Wilders och hans Frihetspartiet (PVV) faller en tänkbar partner bort redan på förhand.

Bland de kvarvarande finns sedan varken till höger eller vänster någon given tillräcklig mängd för att enkelt skapa en majoritetskoalition. Minst fem partier lär behövas för att komma någon vart – och även i det fallet måste rimligen kristdemokratiska CDA och miljöpartiet Groen Links vara redo att sätta sig i samma båt.

"Det är inget ovanligt fenomen. Nederländerna har alltid koalitionsregeringar och är duktiga på det. Det finns en anda av att samarbete och kompromiss är viktigt, men det är klart att det kan bli krångligt den här gången, bland annat eftersom Frihetspartiet kommer att bli uteslutet", säger Blombäck.

"Det brukar gå, men vi ska nog räkna med att det kommer att ta några månader".

Splittringen gör att Wilders kan känna optimism, även om han inte bjuds in till regeringssamtalen.

"Alternativet är en koalition med fyra, fem eller kanske sex partier. En sådan koalition kommer att vara väldigt instabil och inte hålla särskilt länge", sade han till journalister och anhängare på ett kampanjmöte i Breda i förra veckan.

Wilders och Frihetspartiet kan mycket väl bli valets största, vilket skapat stora rubriker framför allt utanför landets gränser. Inne i Nederländerna är uppmärksamheten kring Wilders inte alls lika dramatisk.

- Den överväldigande majoriteten av holländarna röstar inte på honom, konstaterar statsvetaren Kristof Jacobs vid universitetet i Nijmegen och noterar att Wilders storlek trots allt är relativ.

- Om alla är dvärgar och du är den största dvärgen så tror folk allt som oftast att den största dvärgen är en jätte, säger Jacobs till Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?