ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Nedlagd golvfabrik fick ett andra liv

  • Foto: Malin Palmqvist
  • Foto: Malin Palmqvist
  • Foto: Malin Palmqvist

Bräcke Bo-Service hade blivit trångbodda och behövde nya lokaler. Under 2018 tog Daniel Molin över sin pappas företag, köpte en alldeles för stor fabrikslokal och vidgade verksamheten.

Nu tar han nästa stora steg.

Ulf Milde tittade ut över den stora, öppna ytan i den kallställda golvfabriken. 12 187 kvadratmeter. Han gick ut nästan genast, tittade på sin son Daniel Molin och sa:

”Vad ska du med hela den här ytan till?”

Tidigare samma år hade sonen tagit över hans företag Bräcke Bo-Service och Bräcke fastigheter. På ett år hade de gått från 14 anställda till 22 och blivit trångbodda. I november gick köpet av den tidigare golvfabriken igenom. Båda bolagen ägs, liksom fastigheten, av Daniel Molins holdingbolag. Nu utgår de anställda härifrån när de ger sig ut för att göra byggnadsarbeten: måleri, kakling, VVS, mattläggning och fastighetsskötsel.

I en del av huset tillverkar byggföretaget Residens Kap stommar till fjällstugor, i en annan del syr Daniels sambo Theresa Flatmo med anställda upp måttbeställd textilinredning till båtar och bilar. Under vintern har vindkrafts- och vägbyggen hyrt in sig kortare perioder liksom privatpersoner med båtar och husvagnar.

Målet är att återstående runt 5 000 kvadratmeter ska vara uthyrda i november. I dagarna flyttar Gärdins åkeri in med elva anställda, fem lastbilar, sju hjullastare och några mindre lastmaskiner. Åkeriet är också det senaste bolagsförvärvet för Daniel Molin och kommer att vara till nytta i Bo-Service arbete.

”Vill inte alla åt samma håll så lyckas man inte. Det gäller även killarna ute, hade man inte haft sådana som velat jobba hade man inte tordats göra sådana satsningar. Det var ett stort steg att gå från något säkert till att utveckla.”

De senaste 25 åren har Bräcke kommun tappat 26 procent av sin befolkning och ligger nu på 6 376 personer. Enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen kommer den arbetsföra befolkningen mellan 16 och 64 år i kommunen att minska med 11,3 procent fram till 2030. Enligt prognosen är skillnaderna ofta väldigt stora inom olika län men också mellan olika delar av landet. Knivsta väntas öka sin arbetsföra befolkning mest i landet med 24,8 procent medan Övertorneå väntas minska mest med 21,9 procent.

I Bräcke kommun är andelen företagare högre än riksgenomsnittet och Daniel Molin beskriver företagsklimatet som väldigt positivt.

”Du måste hitta ditt eget jobb för att kunna bo kvar. Många man möter har en glädje i sitt jobb.”

Han ser mycket positivt på kommunens nyanlända men tycker att reglerna för att få jobba måste bli enklare.

”Jag skulle inte heller vilja bli satt i ett annat land utan jobb och bara gå hemma – man skulle självdö.”

Efter bygg- och hockeygymnasiet i Östersund spelade Daniel Molin hockey professionellt en vända i Skåne innan han flyttade hem till Bräcke och började i sin pappas företag. 2012 gick han över till kontorssidan. Tanken var att Ulf Milde skulle trappa ner när sonen tog över 2018, men i stället jobbar han kvar i företaget. För Daniel Molin var valet självklart:

”Jag lever för hembygden, oavsett företag och oavsett inflyttning så bor jag i världens bästa kommun. Vi har allting här. E14 och förbifarten vi kan leva av, järnvägen, fina fiskevatten, sjöar och ett väldigt fint landskap. Skolor, ishallar, sporthallar – alla möjligheterna finns.”

Bräcke Bo-Service har sina kunder i Bräcke kommun men också på sträckan från Östersund till Sundsvall, ungefär en timmes bilresa åt vartdera håll. Det var på den sträckan Daniel Molin gjorde sin marknadsundersökning inför köpet av den tomma golvfabriken, nedlagd och kallställd 2009 efter nio års verksamhet. Mot slutet jobbade tio personer här.

”Den är modernt byggd, det underlättar mycket när man ska starta upp en sådan här fastighet.”

Att köpa byggnaden av Diös kostade 8 miljoner kronor och för att kunna förverkliga köpet var han tvungen att byta bank från Handelsbanken, som finns lokalt, till Swedbank i Östersund.

”Det var väldigt synd att jag inte kunde lösa det med den lokala banken, de om några borde ha lokalkännedom. Men så var det inte i det här fallet.”

Samma problematik kring lån finns när det gäller nybyggnation av bostäder. Bräcke fastigheter har ett tjugotal personer i kö till lika många lägenheter och han har köpt fem strandtomter med tanken att bygga nytt för att sälja, men har bara fått lån för att bygga till sig själv:

”Kommunen kan släppa på strandskyddet hur mycket de vill, om inte folk får låna pengar har det ju ingen betydelse.”

Utomhus, på fastighetens stora vita vägg, hänger fortfarande golvfabrikens stora blå skylt WOW – walk on wood, men skyltarna för det nya DM-huset är på väg. Huset, där lamporna lyser igen, syns åter från E14 sedan sly och skog röjts undan – det spelar roll. I dag har Ulf Mildes tveksamhet kring köpet släppt:

”Huset har ju krympt allt eftersom och nu är det ju liksom för trångt,”, säger han och skrattar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies