1515
Annons

Tranbär och whisky – Trumps svaga punkt

Av alla tänkbara amerikanska exportvaror valde EU och Kina delvis samma för att besvara USA:s hot om tullavgifter - bland annat tranbär och whisky.

Varför just tranbär och whisky?

Efter USA:s hot om tullavgifter på stål och aluminium svarade EU med egna avgifter på en rad amerikanska produkter, däribland tranbär, apelsinjuice, whisky och tobak. Samma fyra produkter finns med på Kinas lista med produkter som kan komma att beläggas med tullavgifter i den eskalerande handelskonflikten med USA, konstaterar CNN.

Experter som CNN har talat med uppger att det är långt ifrån ett slumpartat sammanträffande. Att välja varor för tullavgifter är en mycket noggrann process där syftet är att sätta maximalt politiskt och ekonomiskt tryck på motparten, men samtidigt minimera de ekonomiska konsekvenserna för de egna konsumenterna.

"Alla ser mycket vetenskapligt på det här, och det är mycket politisk vetenskap i detta", säger Ross Denton, en partner och handelsspecialist på advokatbyrån Baker McKenzie, till CNN.

Vad gäller tranbär - där Kina och EU importerar 15 respektive 38 procent av UAS:s export - pekar CNN på att delstaten Wisconsin står för mer än hälften av världsproduktionen. Det är samtidigt är delstat som röstade på Donald Trump i valet, samt hemstat för Paul Ryan som är republikanernas talman i representanthuset, vilket gör att tullavgifter kan innebära ett politiskt tryck.

Och när det kommer till whisky kan tullavgifter slå hårt mot amerikanska producenter medan konsumenter i EU och Kina har möjlighet att i stället köpa drycken från tillverkare i exempelvis Irland, Skottland eller Japan, konstaterar CNN. Whiskey är dessutom en viktig exportvara för delstaten Kentucky, och förutom att 63 procent av Kentuckys väljare röstade på Donald Trump i presidentvalt så kommer senatens majoritetsledare Mitch McConnell därifrån. 

Sedan EU fick ett tillfälligt undantag från USA:s stål- och aluminiumtullar har hotet om importtullar på bland annat whisky och tranbär inte verkställts. Vad gäller Kina har situationen dock trappats upp ytterligare. President Donald Trump har beordrat sin regering att överväga ytterligare handelstullar på kinesiska varor, och Kina har sagt sig vara beredda att svara med nya motåtgärder. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera