Annons

Traktorer intar Köpenhamn i minkprotest

Över 500 traktorer rullar in på Köpenhamns gator under lördagen – i protest mot den danska regeringens hantering av coronasmittan bland minkar.

Foto:Henning Bagger

De för Köpenhamn ovanliga fordonen började vid lunchtid leta sig fram genom gator och gränder till hamnområdet Langelinie.

Den 4 november meddelade den danska S-regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15-17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.

Beslutet visade sig senare vara lagvidrigt, men då var det redan för sent för många minkuppfödare. Danmark är världens största producent av minkpäls och det finns över 1.100 minkfarmar i landet.

Lördagens traktorinvasion är den senaste i raden av missnöjesyttringar från lantbrukare.

”Det är en demonstration för demokrati och för grundlagen, minkfrågan var bara den utlösande faktorn. De utplånade ett helt yrke med ett pennstreck, helt utan laglig grund”, säger bonden Knud Jeppesen som deltar i lördagens protest till tidningen Landbrugsavisen.

Lördagens demonstration förväntas mobilisera hundratals traktorer i både Köpenhamn och Århus, där en liknande sammankomst är planerad.

Köpenhamnspolisen meddelar att de långsamma jordbruksfordonen förväntas orsaka omfattande störningar av trafiken i huvudstadens centrala delar och uppmanar bilister att hitta alternativa färdsätt under tiden som demonstrationen pågår.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?