1515

Trafikverket stäms på 836 miljoner efter Förbifart-haveriet

Ett italienskt bolag har stämt Trafikverket på 80 miljoner euro, motsvarande 836 miljoner kronor, i en domstol i Italien, rapporterar Dagens Nyheter.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Di har tidigare rapporterat att huvudentreprenören för en central del av Förbifart Stockholm har efter år av flagrant misskötsel nu kastats ut från sitt miljarduppdrag och att hela projektet kommer att försenas – ”kraftigt” – och bli dyrare, enligt Trafikverket.

Bolaget, Vianini Lavori, var upphandlat av Trafikverket för att sköta tunnelbygget på Lovön i Ekerö kommun, en del av projektet Förbifart Stockholm.

Efter upprepade problem, främst relaterade till brister i arbetsmiljön, bröt dock Trafikverket kontraktet i mitten av mars.

På tisdagen mottog Trafikverket en stämningsansökan på 80 miljoner euro från Vianini Lavori.

”Hur vi kommer bemöta kravet är svårt att ha någon exakt uppfattning om i nuläget, men vi kommer sannolikt att bestrida det”, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket, till DN.

Enligt Lindmark har Vianini Lavori motiverat stämningen med att de anser att Trafikverkets agerande skadat bolagets anseende.

Tunnelbygget på Lovön, som inleddes 2016, utsågs i vintras till "årets sämsta bygge" av branschtidningen Byggnadsarbetaren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?