1515
Annons

Trafikverket letar nytt hos Ericsson

Trafikverket ska samarbeta med Trygghetsrådet för att rekrytera personer bland de hundratals som varslats från Ericsson.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.Bild:TT

"Det är ganska brett vi behöver rekrytera och vi börjar omedelbart", säger verkets generaldirektör Lena Erixon på en pressträff i Ericssons lokaler i Kumla, tillsammans med statsminister Stefan Löfven och infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Enligt regeringen behöver verket anställa ungefär 2.000 personer över hela landet för att klara av de stora satsningar på infrastruktur som nu görs.

I Kumla har 360 av de 420 anställda fått besked om att de måste sluta, när Ericsson drar ned.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Börsen förväntas öppna svagt positivt efter två starka dagar

Stockholmsbörsen stod på torsdagsmorgonen inför en öppning strax över nollstrecket, sedan signaler från USA och Kina pekat mot framsteg i handelsdiskussionerna.

De amerikanska börserna steg i onsdagens handel och i Asien har det positiva börshumöret hållit i sig på torsdagsmorgonen. På råvarumarknaderna noterades basmetaller högre samtidigt som råoljan handlas något upp från gårdagens lägsta nivåer.

Storbritanniens premiärminister Theresa May vann sent på onsdagen en förtroendeomröstning i det brittiska parlamentet och sitter nu relativt säkert som partiledare i ett år. 

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 0,3 respektive 0,4 procent upp. IG:s förhandel indikerade då en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,1 procent.

Tecken på att USA och Kina närmar sig en handelsuppgörelse som innebär att nya tullar ska kunna undvikas kom i form av uppgifter om att Kina börjat köpa sojabönor från USA i enlighet med tidigare löften. Kina uppges också tona ned och skjuta på sina planer på det av president Trump kritiserade programmet "Made in China 2025", som avses ge landet globalt ledande positioner inom flera nyckelsektorer.

Konflikten gällande Huawei fortsätter dock, även om bolagets finanschef Meng Wanzhou släpptes mot borgen på onsdagen. Kina har nu gripit en andra kanadensisk affärsman, misstänkt för att ha "skadat Kinas nationella säkerhet".

De ledande amerikanska börsindexen steg på onsdagen 0,5-1 procent och i den följande asiatiska handeln noterades japanska Nikkei 225-index upp 1 procent och kinesiska Shanghai Composite på plus 1,2 procent.

Motgångarna fortsätter för kinesiska Huawei, till förmån för de nordiska nätverksleverantörerna. Enligt Nikkei planerar japanska Softbank att ersätta sin nuvarande 4G-utrustning tillverkad av Huawei med hårdvara från Ericsson och Nokia

Byggkoncernen NCC meddelar att bolaget orderregistrerar den andra tunneln, Sandoytunneln, på Färöarna med ett ordervärde om 1,2 miljarder kronor.

Ica, som håller kapitalmarknadsdag, räknar med att investeringarna, capex, ska bli omkring 4 miljarder kronor under 2019, något upp från väntade 3,5 miljarder 2018. Detaljhandelsbolaget har också fastställt sina strategiska prioriteringar för nästa år. Bland annat ska ytterligare digitaliseringar skapa synergier inom koncernen.  

Senzime har beslutat om en riktad emission om 28 miljoner kronor. Teckningskurs är 6:90 kronor per aktie.

Det danskbrittiska säkerhetsbolaget G4S, på vissa områden en konkurrent till Loomis, överväger olika alternativ för en avknoppning av sin kontanthanteringsverksamhet - divisionen Global Cash Solutions.

På rekommendationsfronten har JP Morgan höjt Boliden till neutral från undervikt, medan Pareto har sänkt Billerud Korsnäs till behåll från köp. Pareto har också sänkt riktkurserna för Stora Enso och SCA, dock med upprepade köprekommendationer.

På makroagendan står bland annat räntebesked från Norge klockan 10 och från ECB klockan 13.45. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera