1515
Annons

Trädgårdsexpert rasande på Plantagen

Felaktiga råd på fröpåsar och misskötta grönsaker som aldrig kommer att växa. Plantagen lurar sina kunder, anser en trädgårdsexpert.

I flera år har journalisten och prisbelönta trädgårdsboksförfattaren Lena Israelsson retat sig på Plantagens grönsaksplantor. De senaste två åren är de "under all kritik", hävdar hon. Efter ett besök på en av Plantagens trädgårdsbutiker i södra Stockholm skriver hon på sin blogg om slokande och frostskadade plantor.

"Sen kom jag till grönsaksplantorna. Hade jag fått välja hade jag bara slängt dem på komposten direkt", berättar Lena Israelsson för TT.

Det handlar inte heller om en enskild butik, utan flera besök på Plantagens handelsträdgårdar runt om i Stockholm visar på samma problem. Inte heller går det att skylla på frost eller torka, anser Lena Israelsson. Andra handelsträdgårdar har inte liknande problem.

På Plantagen saknas det resurser och det saknas kunskap, enligt Lena Israelsson. Växterna vattnas inte tillräckligt ofta, och plantorna hanteras inte på rätt sätt, hävdar hon.

"Man förstår inte att det är plantans fel, utan det slutar med att man själv tar på sig skulden när plantan inte växer. Vi som kan blir inte lurade, men många nybörjare köper plantorna ändå."

Fröpåsarna från Plantagens eget märke innehåller märkliga och felaktiga råd, säger Lena Israelsson, som säger sig ha påtalat felet för ett år sedan. Aubergine och chili kan sås utomhus enligt anvisningarna och bondbönor kan planteras ut i februari, trots att större delen av Sverige har tjäle i jorden då.

"Det är rent lurendrejeri. Betalar jag femtio kronor för en planta ska den vara livskraftig."

Enligt Lena Gross, marknadschef på Plantagen, är bolaget medvetet om problemen med fröpåsarna och förpackningarna kommer att bytas ut omgående.

"Det kan dock ha funnits påsar i butik sedan tidigare som inte dragits tillbaka. Vi ser över rutinerna för detta. Om det är bristande eller ofullständig information gör vi löpande förbättringar.", skriver hon i ett mejl till TT.

Plantagen förklarar att våren i år varit en stor utmaning för hela branschen, med sena frostnätter i maj och kyla i hela landet. "Det ursäktar självklart inte att växtkvaliteten inte är på topp. Vi gör dock allt vi kan för att ständigt förbättra denna", skriver Lena Gross.


Soltechs intäkter ökade rejält – resultatet sjönk

Soltechs intäkter under det första kvartalet 2022 uppgick till 288 miljoner kronor (145), en ökning med 98 procent. Organisk tillväxt var 43 procent (56).

Foto:Produktbild/Soltech

Ebitda-resultatet uppgick till -38,5 miljoner kronor (-8,3). Ebitda har påverkats negativt av resultat från andelar i intresseföretag med -5,1 miljoner kronor samt av prisökningar på komponenter och fortsatta investeringar i både nyförvärv och befintliga dotterbolag.

Koncernens rörelseresultat, ebit, uppgick till -53,2 miljoner kronor (-28,4). Ebit har, utöver ovan nämnda effekter på ebitda, påverkats av ökade avskrivningar till följd av förvärv.

Periodens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -71,2 miljoner kronor (-4,7). Periodens kassaflöde för koncernen uppgick till -80,2 miljoner kronor (-102).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?