Annons

Toyota startar jättefond – ska bygga framtidens stad

Toyota storsatsar på autonom mobilitet och smarta städer. Den japanska biljätten har nu bildat en investeringsfond på 7 miljarder kronor i jakten på företag som ligger i framkant inom områdena, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

I prototypstaden Woven City planerar Toyota att testa och utveckla nya tekniker i verkliga förhållanden.
I prototypstaden Woven City planerar Toyota att testa och utveckla nya tekniker i verkliga förhållanden.
Foto:Toyota
Foto:Toyota
Foto:Toyota
Foto:Toyota
Foto:Toyota
Foto:Toyota

”Investeringarna kommer att göra det möjligt för oss att väva samman en global portfölj av partners och tekniker som kommer att leverera långsiktigt värde till våra kunder, intressenter och till samhället. Woven Capital (fondens namn red anm.) kommer också att göra det möjligt för oss att göra investeringar i de företag som ingår i Toyota AI Ventures-portföljen när de behöver ytterligare kapital”, säger James Kuffner, VD för Toyota Research Institute, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år presenterade den japanska biltillverkaren sina planer på att bygga ”framtidens stad”, en prototyp-stad som heter Woven City, placerad vid foten av berget Fuji. Det är här som alla nya tekniker är tänkta att testas.

”Vi har satt upp ambitiösa mål, och vi kommer att behöva en mängd olika partners och tekniker för att uppnå dessa mål”, säger James Kuffner.

Staden ska vara ett fullt uppkopplad samhälle som drivs av energilösningar med vätgas och bränsleceller. 

Staden, som planeras att byggas på ett 70 hektar stort område, beskrivs av Toyota som ett levande laboratorium där det till en början ska bo 2.000 personer. I Woven City kan Toyota och företag som man samarbetar med testa och utveckla tekniker för automatisering, robotar, personlig mobilitet, smarta hem och artificiell intelligens i verkliga förhållanden.

”Att bygga en hel stad från grunden, även i liten skala som det här, är en unik chans att utveckla framtidens tekniker, inklusive ett digitalt operativsystem för stadens infrastruktur. Med uppkopplade människor, byggnader och fordon som kommunicerar med varandra kommer vi kunna testa AI-teknik i såväl den virtuella som den fysiska världen”, säger Akio Toyoda, president för Toyota Motor Corporation.

En av idéerna bakom mobiliteten för Woven City är att dela in gatubilden i tre nivåer:

1. Vägar endast för snabba fordon.
2. Vägar för en blandning för lägre hastigheter, personlig mobilitet och fotgängare.
3. Parkliknande promenadstråk endast för gående.

Dessa tre vägar går ihop bildar ett slags organiskt rutmönster som också påskyndar utvecklingen av autonomi. Invånarna kommer resa med helt autonoma utsläppsfria fordon på stadens genomfartsleder. Toyotas e-Palette att användas för såväl transporter som leveranser.

De som flyttar i Woven City får också tillgång till den senaste tekniken, som till exempel assistans-robotar.  Hemmen ska också vara utrustade med sensorer som är kopplade till ai-baserade system. Dessa håller koll på de boendes hälsa och ska hjälpa dem att upprätthålla och förbättra den underlätta vardagslivet, enligt Toyota.

Den planerade prototypstaden Woven City ska enligt planen börja byggas redan nästa år. 

 


Innehåll från BiovisorAnnons

Trygg och säker skyddsutrustning tillverkad i Sverige

Det medicintekniska bolaget Biovisor gör en långsiktig satsning på tillverkning av skyddsutrustning i Sverige. I den nystartade fabriken på Vikbolandet produceras CE märkta munskydd, ansiktsmasker och skyddsförkläden som levereras både till offentlig- och privat sektor. Den lokala produktionen innebär konkurrenskraftiga priser på högkvalitativa produkter men även hållbara transporter och garanterad leverans. 

Bakgrunden till Biovisor finns i medicinteknik, i viljan att använda ny teknik och kreativa lösningar för att förbättra vårdlösningar ur ett patient- och vårdgivarperspektiv. Under våren 2020 uppstod ett akut behov av skyddsutrustning i hela Europa i och med Coronapandemin. Teamet på Biovisor hade kontakt med tillverkningsindustrin i Asien och kunde snabbt börja importera skyddsutrustning för att täcka upp behoven från kommuner och landsting. Men med exportstopp från den primära producenten av skyddsutrustning Kina samt väldigt begränsad produktion i Europa blev läget snabbt sårbart. Fördelarna med att förlägga tillverkningen av skyddsutrustning i Sverige blev många och Biovisor hade sin fabrik på Vikbolandet utanför Norrköping redo på två månader. Genom den egna fabriken kunde man garantera en tillgång och leverans av högkvalitativ skyddsutrustning till kunderna.

– Från det att vi bestämde oss för att börja tillverka skyddsutrustning i maj 2020 lyckades vi på två månader bygga upp fabriken och leverera vår första certifierade produkt. Jag jobbade på Covid-akuten i Norrköping när det var brist under pandemin och såg den bristfälliga skyddsutrustning som fanns då, man fick tyvärr ibland ta det man hade till hands. Så det var viktigt för oss att snabbt skapa tillgänglig och säker skyddsutrustning, säger Andreas Bengtsson, Leg Läkare och VD. 

Garanterad tillgång till säkerhetsutrustning 

Teamet på Biovisor har vuxit snabbt, med en kraftig orderingång satsar man nu på att etablera och fortsätta tillverkningen i Sverige. Satsningen är långsiktig och Biovisor har investerat i ett stort råvarulager. Idag utvecklas munskydd, skyddsförkläden, ansiktsmasker i kategorin FFP2 och FFP3 med ventil som säljs till samhällsviktiga aktörer inom kommun och landsting men även direkt till slutkund via privata aktörer.

Det är fortfarande svårt att få kontinuerliga leveranser av skyddsutrustning från utlandet. Dessutom är det svårt att kontrollera allt från arbetsförhållanden och koldioxidavtryck till råvarukvalitet. Med svensktillverkade produkter minskar Biovisor miljöpåverkan eftersom produkterna inte behöver transporteras från andra länder. Även goda arbetsförhållanden i fabrikerna kan säkras och som producent med eget råvarulager kan Biovisor erbjuda en unik leveranstrygghet.

– I och med att vi har långsiktiga samarbeten har vi investerat i ett stort råvarulager som innebär att våra kunder inte kommer uppleva en brist under en eventuell våg två av Covid-19. Vi säljer även våra produkter via privata aktörer som ICA, Apotea och Gekås i Ullared och vi har investerat i ett stort råvarulager, säger Andreas Bengtsson.

Bra skyddsutrustning till rätt pris 

Skyddsutrustning kommer användas i betydligt större omfattning och med en större medvetenhet efter Coronapandemin. För att kunna erbjuda kvalitetstestade och certifierade produkter samarbetar man med de bästa i branschen och utgångspunkten i utvecklingsarbetet är de utmaningar man ser i den kliniska vardagen. Biovisor är involverade i förbättringsområden kring utvecklingen av skyddsutrustningen, exempelvis genom att tillsammans med svensk skogsindustri forska i möjligheten att utveckla filtermaterial av cellulosa.

– Att kunna framställa eget filtermaterial av cellulosa skulle innebära skulle bli betydligt mer miljövänligt. Vi vet att tryggheten är viktig och jobbar för bra kvalitet till rätt pris, samtidigt är det viktig för oss att tillsammans med partners och branschen även utveckla svensk tillverkning av skyddsutrustning för att täcka kommande behov och utmaningar, säger Andreas Bengtsson.

För mer information om Biovisor: www.biovisor.se

 

Mer från Biovisor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Biovisor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?