Toyota miljardinvesterar i flygande el-fordon – kan färdas 24 mil på en laddning

Japanska Toyota försöker hitta nya sätt att anpassa sig till en bransch i snabb förändring. Biljätten investerar nu 3,8 miljarder kronor i el-flygsutvecklaren Joby Aviation, som nu planerar att ta sina elflyg till börsen.

Jobys helektriska flygplan kan landa och starta horisontellt.
Jobys helektriska flygplan kan landa och starta horisontellt.Foto:Trevor Jolin

Joby Aviation grundades 2009 och arbetar med utvecklingen av ett kommersiellt elflyg med plats för fyra passagerare som startar och landar vertikalt – som en helikopter.  

”Flygtransporter har varit ett långsiktigt mål för Toyota, och medan vi fortsätter vårt arbete inom bilbranschen så tar vi i och med detta avtal sikte mot himlen”, säger Toyota Motor Corporation VD och koncernchef Akio Toyoda i ett pressmeddelande.

”Genom denna nya och spännande strävan hoppas vi kunna leverera fri rörlighet och njutning till kunder överallt, på land och nu i himlen.”

Den japanska biljätten var med i en tidigare finansieringsrunda för Joby som stängdes 2018 där de tog in sammanlagt 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 830 miljoner kronor. Även processorjätten Intel och lågprisflygbolaget Jetblue har tidigare investerat i Joby, skriver The Verge. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska bolaget under 2020 haft en värdering på 2,6 miljarder dollar, cirka 21,5 miljarder kronor, och har sedan starten 2009 anskaffat kapital till ett totalt värde om 800 miljoner dollar, motsvarande drygt 6,6 miljarder svenska kronor, utanför börsen. 

Joby undersöker nu också möjligheten för att noteras på börsen genom en fusion med ett uppköpsskalbolag (SPAC). Värderingen skulle, enligt Reuters, landa på ungefär 5 miljarder dollar, drygt 41 miljarder kronor.  

I samband med att Toyota presenterade sin investering släppte man också lite detaljer om fordonet som planeras att vara i kommersiell trafik redan 2023. 

Foto:KAEMMERLING PHOTOGRAPHY

Det helelektriska flygplanet har sex rotorer och plats för fem personer, inklusive en pilot. Planet kan starta vertikalt och sedan växla till framåtflygning med lutbara rotorer. Enligt Joby kan fordonet nå en topphastighet på 320 kilometer i timmen och kan resa drygt 24 mil på en laddning. 

Enligt ett exempel på Jobys hemsida skulle en resa från Los Angeles flygplats LAX till Newport Beach — en sträcka på cirka 56 kilometer – ta 15 minuter med Jobys flygplan. Motsvarande resa med bil skulle ta cirka 1 timme och 15 minuter. 

Planet uppges också vara 100 gånger tystare än ett konventionellt flygplan.

”Vi bygger ett nytt transportsystem för att förändra ditt dagliga liv, med större säkerhet och – tids nog – till samma kostnad som att köra ,” säger Jobys grundare JoeBen Bevirt i ett uttalande, enligt The Verge.

Joby Aero gick förra månaden med på att ta över taxibolaget Ubers flygtaxiverksamhet vid namn Elevate, samtidigt som Uber blev ägare i bolaget. Bolaget har också ett partnerskap med Uber för att utveckla en flygande taxiservice.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?