Annons

Totalt 793 döda i Sverige – krogar kan stängas vid regelbrott

Sverige befinner sig någonstans på platån, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Bedömningen om att Sverige har två olika epidemier – en i Stockholm och en i övriga landet - kvarstår.

Foto:Ali Lorestani/TT

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige är 793, visar Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade siffror. 

Hittills har 9.141 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret är det för närvarande cirka 471 personer som får intensivvård, enligt torsdagens uppdatering av registret.

”Vi ligger någonstans mitt på platån”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog. 

Bedömningen om att Sverige har två olika epidemier – en i Stockholm och en i övriga landet – kvarstår, enligt Tegnell.

”Det här innebär inte att Stockholm får det lättare och lättare utan kumulativt ökar det hela tiden. Jag har absolut inte menat att det lättar för Stockholm i vården”, säger han. 

”Vi ligger förhoppningsvis i Stockholm på den plana delen, som kan bli rätt lång”.

Ett nyligen utfört test av drygt 700 människor i Stockholmsområdet visade att 2,5 procent bar på viruset. Denna rådata måste dock analyseras. Utvärderingar av undersökningen kommer presenteras senare i veckan. 

”Idag är det nog mellan 5-10 procent som bär på viruset”, säger Anders Tegnell. 

Motsvarande undersökning kommer att göras i hela landet efter påsk. Försvarsmakten kommer att åka runt till personer och hämta in prover.

Efter påsk kommer man även börja samla in blodprover från vårdcentraler för att testa antikroppar, som visar om personen haft coronaviruset.

Sjukvårdens omställning för att skapa fler intensivvårdplatser fortgår.

I dagsläget finns 990 disponibla intensivvårdsplatser, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Det finns fortfarande en 20-procentig ledig kapacitet och ungefär 200 platser lediga nationellt, säger hon.

Vad gäller materialförsörjningen har Socialstyrelsen tecknat avtal för ungefär en halv miljard kronor de senaste veckorna, säger Johanna Sandwall.

Många av de leveranserna rullar in och de rullar också ut till regionerna. Annat är sådant som kommer att komma oss till del de närmaste månaderna, säger hon.

Det rör sig bland annat om medicinteknisk utrustning, som respiratorer.

Avtal finns på ungefär 800 respiratorer. Vi hade också en del respiratorer i våra beredskapslager som har kommit regionerna till del. Vi har fördelat 313 respiratorer till intensivvårdplatser i dag, säger hon.

Trängsel på restauranger ska undvikas. Samma ansvar gäller på uteserveringarna, det finns ingenting i den här lagstiftningen som säger annorlunda. Även gästerna har ett ansvar för detta, säger Tegnell. Vi får en del upprörda mejl från butiksinnehavare som har väldigt svårt att hålla nere på trängseln och få kunder att inte trängas.Vi har tillsammans med Stockholm och övriga delar av landet tagit fram en rutin för att stänga ned verksamheter som inte följer reglerna, säger Tegnell.

Det kommer att genomföras kontroller på detta under helgen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?