Annons

Totalt 22 nya virusfall i Sverige under dagen

Antalet fall av corona-smittade fortsätter att öka i Sverige. 22 nya fall har konstaterats under onsdagen – de flesta har smittats på resor i Italien. Totalt finns nu 52 fall i Sverige.

Spridningstakten avtar i Kina och Folkhälsomyndigheten flyttar fokus till Europa.

Foto:Anders Wiklund/TT

”Situationen i Europa är tyvärr fortsatt negativ, särskilt i Italien. Men det kan ha börjat plana ut, så det kanske kan bli lite lugnare”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens.

Det kommer att fortsätta att komma fler fall, men reserekommendationerna ändras inte, förklarar han.

Folkhälsomyndigheten ska också börja testa fler för coronavirus. Utöver de som smittats under resor till utlandet eller varit i närkontakt med smittade ska patienter med svår lunginflammation nu börja testas av sjukvården.

”Vi bedömer att vår provtagning är effektiv, men nu slänger vi ut ytterligare ett nät”, säger Anders Tegnell.

Spridningsrisken ligger dock kvar på måttlig.

Totalt har Sverige nu 52 fall av coronasmitta. 16 nya fall rapporterades under onsdagskvällen i Region Stockholm, som nu har 31 fall totalt.

Värmland rapporterade på onsdagen sina första fall, två personer som tillhör samma familj. De är i 50-årsåldern och insjuknade sedan de kommit hem från en bussresa i norra Italien.

De har lindriga symptom och mår enligt omständigheterna bra, men hålls kvar på infektionskliniken för observation, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Region Värmland, i ett pressmeddelande.

En smittskyddsspårning har inletts på de resenärer som befann sig på bussen.

”Har man haft närkontakt med ett verifierat fall är risken högre. Alla på bussen som varit på gemensam resa uppfyller det här kriteriet”, säger Ingemar Hallén på en presskonferens.

Ett nytt fall i Skåne rör en kvinna i 45-årsåldern som har smittats under en resa i Italien. Hon vårdas nu i isolering på infektionskliniken i Malmö och mår efter omständigheterna väl, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Även Region Örebro har fått sitt första fall, också där en person som smittats i Italien.

Två nya fall har konstaterats i Göteborgsområdet. Den ena personen har smittats under en resa i Iran och sedan blivit sjuk efter hemkomst, medan den andra personen smittats i Italien.

”Båda dessa nya bekräftade fall har kontaktat 1177 Vårdguiden och kommit direkt till infektionskliniken för provtagning. Båda har en lindrig sjukdomsbild”, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Totalt har hittills elva personer i Västra Götalandsregionen konstaterats smittade.

”Samtliga fall i Västra Götaland har smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands. Att vi upptäcker fler fall är väntat och det visar att våra rutiner och vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade”, säger Thomas Wahlberg.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet från Örebro län om att en person testats positivt, efter att ha varit i norra Italien. Personen insjuknade under tisdagen och på onsdagen kom provsvar som visar att personen är smittad av det nya viruset. Kontaktspårning har nu inletts.

En smittad i Stockholmsregionen är student på Stockholms universitet vid campusområdet Kista. Smittskyddet har inlett smittspårning på universitetet av de som har haft närkontakt med den smittade i studiemiljö och boende. Universitetet inför i nuläget inga åtgärder för att begränsa eventuell smittspridning, skriver Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Antalet dödsfall i Italien har stigit kraftigt och på tisdagen rapporterade myndigheterna 79 döda, vilket är en ökning med 27 fall från måndagen, rapporterar Reuters. Det totala antalet smittade i landet skrevs upp från 2 036 till 2 502, en ökning med 466 fall.

Fler regioner i Italien har lagts till Folkhälsomyndighetens lista över platser där besökare bör vara vaksamma på symtom som kan tyda på coronasmitta, rapporterar TV4.

De nya regionerna är Aostadalen, Ligurien, Trento-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia och Toscana. Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att resenärer till Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, och som upplevt hosta, feber eller andningsbesvär, ska höra av sig till 1177 Vårdguiden.

Det blir fler och fler. Vi har nu i princip sagt att alla regioner norr om Rom, där har man sett fall”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TV4 Nyheterna och uppmanar alla som varit i dessa områden och känner symptom att låta kontrollera sig.

Runt om i världen har nu över 92 000 fall av det nya coronaviruset registrerats och över 3 100 personer har avlidit. Totalt har smittan rapporterats i minst 79 länder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?