1515
Annons

Totalt 22 nya virusfall i Sverige under dagen

Antalet fall av corona-smittade fortsätter att öka i Sverige. 22 nya fall har konstaterats under onsdagen – de flesta har smittats på resor i Italien. Totalt finns nu 52 fall i Sverige.

Spridningstakten avtar i Kina och Folkhälsomyndigheten flyttar fokus till Europa.

Foto:Anders Wiklund/TT

”Situationen i Europa är tyvärr fortsatt negativ, särskilt i Italien. Men det kan ha börjat plana ut, så det kanske kan bli lite lugnare”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens.

Det kommer att fortsätta att komma fler fall, men reserekommendationerna ändras inte, förklarar han.

Folkhälsomyndigheten ska också börja testa fler för coronavirus. Utöver de som smittats under resor till utlandet eller varit i närkontakt med smittade ska patienter med svår lunginflammation nu börja testas av sjukvården.

”Vi bedömer att vår provtagning är effektiv, men nu slänger vi ut ytterligare ett nät”, säger Anders Tegnell.

Spridningsrisken ligger dock kvar på måttlig.

Totalt har Sverige nu 52 fall av coronasmitta. 16 nya fall rapporterades under onsdagskvällen i Region Stockholm, som nu har 31 fall totalt.

Värmland rapporterade på onsdagen sina första fall, två personer som tillhör samma familj. De är i 50-årsåldern och insjuknade sedan de kommit hem från en bussresa i norra Italien.

De har lindriga symptom och mår enligt omständigheterna bra, men hålls kvar på infektionskliniken för observation, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Region Värmland, i ett pressmeddelande.

En smittskyddsspårning har inletts på de resenärer som befann sig på bussen.

”Har man haft närkontakt med ett verifierat fall är risken högre. Alla på bussen som varit på gemensam resa uppfyller det här kriteriet”, säger Ingemar Hallén på en presskonferens.

Ett nytt fall i Skåne rör en kvinna i 45-årsåldern som har smittats under en resa i Italien. Hon vårdas nu i isolering på infektionskliniken i Malmö och mår efter omständigheterna väl, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Även Region Örebro har fått sitt första fall, också där en person som smittats i Italien.

Två nya fall har konstaterats i Göteborgsområdet. Den ena personen har smittats under en resa i Iran och sedan blivit sjuk efter hemkomst, medan den andra personen smittats i Italien.

”Båda dessa nya bekräftade fall har kontaktat 1177 Vårdguiden och kommit direkt till infektionskliniken för provtagning. Båda har en lindrig sjukdomsbild”, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Totalt har hittills elva personer i Västra Götalandsregionen konstaterats smittade.

”Samtliga fall i Västra Götaland har smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands. Att vi upptäcker fler fall är väntat och det visar att våra rutiner och vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade”, säger Thomas Wahlberg.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet från Örebro län om att en person testats positivt, efter att ha varit i norra Italien. Personen insjuknade under tisdagen och på onsdagen kom provsvar som visar att personen är smittad av det nya viruset. Kontaktspårning har nu inletts.

En smittad i Stockholmsregionen är student på Stockholms universitet vid campusområdet Kista. Smittskyddet har inlett smittspårning på universitetet av de som har haft närkontakt med den smittade i studiemiljö och boende. Universitetet inför i nuläget inga åtgärder för att begränsa eventuell smittspridning, skriver Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Antalet dödsfall i Italien har stigit kraftigt och på tisdagen rapporterade myndigheterna 79 döda, vilket är en ökning med 27 fall från måndagen, rapporterar Reuters. Det totala antalet smittade i landet skrevs upp från 2 036 till 2 502, en ökning med 466 fall.

Fler regioner i Italien har lagts till Folkhälsomyndighetens lista över platser där besökare bör vara vaksamma på symtom som kan tyda på coronasmitta, rapporterar TV4.

De nya regionerna är Aostadalen, Ligurien, Trento-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia och Toscana. Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att resenärer till Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, och som upplevt hosta, feber eller andningsbesvär, ska höra av sig till 1177 Vårdguiden.

Det blir fler och fler. Vi har nu i princip sagt att alla regioner norr om Rom, där har man sett fall”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TV4 Nyheterna och uppmanar alla som varit i dessa områden och känner symptom att låta kontrollera sig.

Runt om i världen har nu över 92 000 fall av det nya coronaviruset registrerats och över 3 100 personer har avlidit. Totalt har smittan rapporterats i minst 79 länder.


Rapport: Skuldberget kan vara en fördel för Sverige

Oron för hushållens skuldsättning överdriven, anser Danske Banks bankanalytiker som inte ser några betydande risker med högre räntor.

Tvärtom, hävdar de, kan hög skuldsättning vara defensivt när räntorna sticker iväg.

Foto:TT

Hushållens växande skulder har länge oroat såväl regeringen som dess expertmyndigheter och Riksbanken. Att vi nu är på väg in i en högre räntemiljö har inte fått oron att avta.

Men Danske Banks bankanalytiker Andreas Håkansson släppte i veckan en rapport tillsammans med aktiestrategen Molly Guggenheimer som bemöter olyckskorparnas kraxande om skuldbergets makroekonomiska risker.

”Vi hör ofta att svenska hushåll har för mycket skulder. Vi anser att det är en alltför förenklad bild”, skriver duon i rapporten. 

För det första måste hushållens skulder ställas mot tillgångarna, och tillgångarna är trots allt sex gånger större än skulderna. Enbart de likvida tillgångarna – exempelvis kontanter, bankinsättningar och fonder – är 1,6 gånger större än skulderna, enligt Danske Bank.

Bara sedan före pandemin har hushållens totala tillgångar ökat med 5.300 miljarder kronor – betydligt mer än skuldsidans 589 miljarder kronor, uppger de i rapporten.

För det andra sitter svenska bolånetagare inte fast i några avtalade amorteringsplaner. Det amorteringskrav som finns kommer från Finansinspektionen, FI, som vid behov kan införa lättnader – vilket exempelvis gjordes under pandemin.

För ett hushåll med 4 miljoner kronor i lån på ett hus värt 5 miljoner kronor innebär en sådan lättnad att bolåneräntan kan öka från 1,45 procent till 5 procent utan att ”månadskostnaden” för lånet ökar, uppger Danske Bank.

För det tredje hänger den relativt höga skuldsättningen ihop med att Sverige har mindre strikta amorteringsregler än många andra länder. Det förklarar i sin tur att hushållen har så stora tillgångar, eftersom många valt att spara i stället för att amortera mer än nödvändigt.

Och det behöver inte alls vara dåligt om vi går mot högre räntor – tvärtom, anser Danske Bank.

”Hushåll som har sparat mindre men amorterat mer har en större andel eget kapital i sina hus, mer fasta tillgångar och lägre skuld. Dessa fasta tillgångar kan dock inte fungera som en buffert om inflation och högre räntor skapar kassaflödesproblem för hushållen, vilket är fallet med likvida tillgångar”, skriver Danske Bank i rapporten och fortsätter:

”Därför kan hög skuldsättning (inom rimliga gränser) faktiskt vara defensivt när räntorna stiger.”

Danske Bank ser det visserligen som sannolikt med ett boprisfall på 5-10 procent under andra halvan av 2022 och in i 2023, men den underliggande trenden är stark – inte minst på grund av bostadsbristen som förvärrats snarare än förbättrats under senare år, skriver banken som bland annat jämför nybyggnationen med befolkningsutvecklingen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?