1515
Annons

Tory-favorit ångrar att han snortade kokain

En av de favorittippade kandidaterna till att ersätta Theresa May har erkänt att han använde kokain ett flertal gånger för 20 år sedan.

Men synder i yngre dagar bör inte ligga honom i fatet nu, anser han själv. 

Foto:Matt Dunham

Miljöminister Michael Gove har erkänt att han tog kokain vid ett flertal tillfällen när han jobbade som journalist för 20 år sedan. Något han nu säger sig ångra.

”Jag tog droger. Det är något jag ångrar djupt. Droger skadar liv. De är farliga och det var ett misstag”, säger han till Daily Mail.

Nyheten publiceras bara några dagar innan Torypartiet ska välja en ny ledare efter avgångna Theresa May. Uppgifterna finns med i en biografi om Gove som ges ut nästa månad, som politikern nu konfronterats med av tidningen.

51-årige Gove ligger just nu på andra plats i mätningarna efter Boris Johnson i kampen om att bli ny partiledare. Han var av galjonsfigurerna för brexitkampanjen. 2016 utmanövrerade han Johnson i partiledarvalet, som dock slutade med att May blev tog över partiet. 

Men Gove har säkert stora förhoppningar om att kokainbruket inte ska påverka hans chanser i det här valet, sett till att hans huvudmotståndares excentriska personlighet och utomäktenskapliga affärer inte påverkat hans tidigare kampanjer inför val till parlamentet och borgmästarposten i London, skriver Bloomberg.

”Jag tycker inte att gamla misstag ska diskvalificera en”, säger Gove till Daily Mail.

Han är inte heller ensam bland brittiska toppolitiker att ha använt droger och erkänt det offentligt.

 


Bara bakslag för Boris Johnson – krypskyttet har börjat

Boris Johnsons framgångssvit är bruten.

Nu möter den brittiska premiärministern en serie bakslag: valförlust, stigande smitta, covidrebeller i partiet och avslöjanden om fester på 10, Downing Street mitt under pandemin.

Utrikesministern Liz Truss kan ta över.

Brittiska premiärministern Boris Johnson.
Brittiska premiärministern Boris Johnson.Foto:Frank Augstein/TT

Boris Johnson seglade på en framgångsvåg efter att han i juli 2019 blev premiärminister efter Theresa May. Med sloganen ”Bli klar med brexit” vann han en storseger i snabbinkallat val i december samma år.

På kvällen den 31 januari 2020 kunde så Storbritannien efter ett decennium av hårda diskussioner lämna EU - och börja en ettårig övergångsperiod.

Inte ens covid verkade bita på Boris Johnson, som var en av de första i Storbritannien som blev ordentligt sjuk våren 2020. Ute ur sjukhuset kunde han skylla många brexits bieffekter, som gränskaos och brist på varor, på pandemin. Och landet var snabbt ute med vaccinering.

I december kunde han nöjt presentera nästa steg i brexit, ett utträdesavtal med EU, som trädde i kraft i januari.

Men det här året ser ut att sluta tungt för Boris Johnson.

Avslöjanden om julfest och lyxrenovering på residenset mitt under pandemin har gjort det svårt att försvara nya restriktioner när omikronvarianten sprider sig.

I förra veckan mötte han sin största interna revolt hittills när 99 konservativa ledamöter röstade emot skärpta restriktioner. I stället fick han förnedrande nog förlita sig på röster från oppositionspartiet Labour. Brexitministern David Frost avgick efter beslutet.

I torsdags förlorade Tories dessutom ett fyllnadsval i tidigare säkra valkretsen North Shropshire efter en historisk omsvängning till Liberaldemokraterna.

Stödet för Boris Johnson är nu nästan lika lågt som det var för Theresa May strax innan hon avgick.

Det konservativa partiet har lika dåligt tålamod med förlorare som engelska fotbollsklubbar. Gamla segrar räknas inte.

Efter att partisajten Conservative Home har börjat krypskyttet mot Boris Johnson är det bara en tidsfråga hur länge han kan hänga kvar. Vice premiärministern Dominic Raab förs fram som en stark kandidat, men utrikesministern Liz Truss har seglat upp som en utmanare. 

En bild nyligen med henne på en stridsvagn har startat jämförelser med Margaret Thatcher, en populär målbild för en framtida partiledare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?