1515

Törnqvist: Jag fick inte ge min version

Oljemiljardären Torbjörn Törnqvist petades mot sin vilja från posten som svensk honorärkonsul i Genève.
Nu rasar han mot beskedet och säger att han inte fick ge sin version av de affärer som föranleder avpolletteringen.

Torbjörn Törnqvist.
Torbjörn Törnqvist.Bild:Magnus Gotander

”Jag besviken på, och överraskad av, den brådstörtade reaktionen från Sveriges regering som framtvingade mitt avsked från posten som svensk honorärkonsul i Genève”, säger Torbjörn Törnqvist i en kommentar till att han snabbt tvingats lämna ett diplomatiskt uppdrag som han haft för Sveriges räkning sedan 2007.

Svenska UD har till en kommentar till Sveriges Radio sagt att Torbjörn Törnqvist själv bett om att få bli entledigad. Men det avvisas bestämt av affärsmannen, som dessutom inte upplever att han fått säga sitt i frågan:

”Jag fick aldrig någon möjlighet att lägga fram min ståndpunkt till regeringen."
Sveriges Radio rapporterade i förra veckan om handel med kontroversiella råvaror. Enligt dokument som Ekot tagit del av ska bolaget ha köpt oljeprodukter som smugglats ut ur Vitryssland, för att sedan via mellanhänder hamna hos Gunvor.

Oljehandelsbolaget nekar till att man skulle ha gjort något felaktigt och säger att produkterna köptes i Lettland efter att ha passerat vitrysk tull och att alla dokument var i sin ordning.

”Vi hade ingen anledning att misstänka att det fanns några konstigheter i exportprocessen och har själva låtit undersöka denna tio år gamla transaktion”, skriver Torbjörn Törnqvist, som också uppger att produkterna i fråga inhandlats på den öppna terminsmarknaden.

Torbjörn Törnqvist är en av Sveriges mest framgångsrika affärsmän, tack vare stora vinster i oljehandelsbolaget Gunvor. Men han har flera gånger haft problem med sin image. Häromåret anklagats för samröre med Vladimir Putin och bland annat det amerikanska finansdepartementet har i flera år framhärdat i att den ryske presidenten har investerat i Gunvor.

De uppgifterna torgfördes efter att hans dåvarande affärspartner Gennadij Timtjenko sanktionerades av USA, och i all hast köptes ut av Torbjörn Törnqvist. Sedan dess har Gunvors verksamhet i allt större utsträckning riktats mot andra geografiska områden än Ryssland.

Misstankarna var då inte tillräckligt graverande för att föranleda någon åtgärd från dåvarande utrikesminister Carl Bildts sida.

"Så länge han sköter det väl och det inte finns någon anledning att rikta någon anklagelse mot honom", sa Carl Bildt till Di 2014.

Inte heller efter maktskiftet i oktober samma år såg sig den tillträdande utrikesministern Margot Wallström nödd att göra några ändringar vad gällde uppdraget i Genève.
Amerikanska WSJ rapporterade nyligen att Gunvor bjudits ut till försäljning, men de uppgifterna tillbakavisas av bolaget.

"Vi utvärderar ständigt olika typer av partnerskap. Men vi kommer inte att sälja Gunvor", hälsar en talseperson för bolaget.

Gunvor är en ledande spelare bland världens oljehandlare, men verkar i en bransch med tunna marginaler och hård konkurrens. Nyligen konstaterade bolaget att intäkterna under 2016 minskade från motsvarande 579 till 425 miljarder kronor – detta trots ökade volymer i den totala handeln olja.

Nedgången förklarades av sjunkande råvarupriser och en strategiomläggning, där bolaget sålt tillgångar, vilket resulterade i engångskostnader som pressade vinsten.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?