1515
Annons

Törnqvist: Flera hot mot aktiemarknaderna

DAVOS. Det råder en viss osäkerhet på aktiemarknaden efter all turbulens i världspolitiken. Och det finns flera risker som kan påverka marknaden mer. Det säger Torbjörn Törnqvist, grundare av oljehandelskoncernen Gunvor, till Di i Davos.

Torbjörn Törnqvist i Davos. I bakgrunden skymtar Stefan Löfven som hade svårt att placera Torbjörn Törnqvist.
Torbjörn Törnqvist i Davos. I bakgrunden skymtar Stefan Löfven som hade svårt att placera Torbjörn Törnqvist.Bild:Anna Ekelund/Di.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet 

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning. 

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

Magnus Månsson är vd på Inyett.
Magnus Månsson är vd på Inyett.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt. 

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det. 

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar. 

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick. 

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet 

 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

LO öppnar för SD

Trots att Sverigedemokraterna har direkt inflytande i regeringsförhandlingarna, vägrar flera av LO:s förbund att samtala med partiet. Men i TCO och LO-borgen kan frågan snart hamna i ett annat ljus. 

”Det är regeringen som vi jobbar för att påverka oavsett vilka det är som leder”, säger LO-toppen Therese Guovelin. 

LO-toppen Therese Guovelin, till höger i bild, öppnar för att samtala med Sverigedemokraterna. Till vänster i bild partiledaren Jimmie Åkesson, Henrik Vinge och Julia Kronlid.
LO-toppen Therese Guovelin, till höger i bild, öppnar för att samtala med Sverigedemokraterna. Till vänster i bild partiledaren Jimmie Åkesson, Henrik Vinge och Julia Kronlid.

SD ser sig själva som det sociala samvetet inom högersamarbetet och, enligt partiledare Jimmie Åkesson, en vakthund mot vad han kallar en ”avveckling av de gemensamma trygghetssystemen”.

I de pågående regeringsförhandlingarna är hans parti ensamt om att värna den stärkta a-kassan, en central fråga för arbetarrörelsen – vars medlemmar i växande antal röstar på partiet.

Men trots att SD har samma uppfattning som facket om a-kassan har LO hittills - enligt vad som är känt - undvikit direkta kontakter med partiet och riktat hård kritik mot arbetsgivarorganisationernas SD-kontakter.

I LO:s centralorganisation finns ingen skriven policy som rör SD, enligt Therese Guovelin, förste vice ordförande.

Kontakterna med regeringen är viktigast i påverkansarbetet, påpekar hon. Det betyder att LO centralt öppnar för SD-kontakter - om partiet skulle sitta i Ulf Kristerssons (M) regering.

”Det är regeringen som vi jobbar för att påverka oavsett vilka det är som leder regeringen. Det kommer vi att göra vilket parti det än är som har de positionerna”, säger hon.

Samma sak gäller i riksdagens fackutskott. De fyra partierna i Ulf Kristerssons lag har enats om att SD bör få fyra ordförandeposter och fyra vice.

”När vi har sett hur utskotten utformas, vilka som kommer att leda dem, kommer vi att prioritera hur vi arbetar där också, men det är för tidigt att säga.”

Men det nära samarbetet finns fortsatt med Socialdemokraterna, som man har en facklig-politisk samverkan med.

”Jag kan verkligen inte se att vi kommer att bjuda in representanter för Sverigedemokraterna i LO-borgen”, säger Therese Guovelin.

Medlemsförbunden får göra som de själva vill i frågan. Och flera håller dörren till SD fortsatt stängd.

”Jag ser inte framför mig att vi kommer att sätta oss och ha särskilda samtal med SD i Målareförbundet, däremot kommer jag såklart inte att skälla på Sverigedemokraterna om de hittar rätt bland knapparna och röstar för en höjd a-kassa”, säger Mikael Johansson, ordförande för Målarna.

Också LO:s största förbund Kommunal säger nej till SD-kontakter. Tommy Wreeth, ordförande för Transport, stämmer in i kören. 

”Vi har kongressbeslut på att vi inte samarbetar med Sverigedemokraterna. Vi utesluter till och med aktiva Sverigedemokrater”, säger han.

Beskedet är dock att han kommer att följa ett kongressbeslut, om förbundet vill ändra inställning i frågan.

”Skulle det komma initiativ från en majoritet som vill ändra något, då går jag på det”, säger Tommy Wreeth.

SD:s storlek och framskjutna roll i de nuvarande regeringsförhandlingarna gör att jätten TCO öppnat för att se över sin policy om att förbundet inte ska ha något samröre eller samtal med SD.

Unionens ordförande Martin Linder anser att TCO, som hans förbund ingår i, bör justera policyn, enligt Arbetsvärlden. 

Enligt TCO:s ordförande Therese Svanström, ska frågan diskuteras i styrelsen.

”Jag vill inte föregripa vad det kommer att landa i men jag kan konstatera att vi har ett läge där Sverigedemokraterna kommer att få ett stort inflytande i en kommande regeringsbildning. Det måste vi förhålla oss till”, skriver hon till Di.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera