1515
Annons

Tornador i USA: Minst 70 döda i Kentucky

Ett massivt stormoväder har dragit fram över Mellanvästern och delar av södra USA med död och förödelse i sina spår.

Det söks efter människor bland rasmassor. Tiotals, möjligen ett hundratal, bedöms ha omkommit.

Ett av Amazons distributionscenter i Illinois förstördes i en kraftig storm på fredagen.
Ett av Amazons distributionscenter i Illinois förstördes i en kraftig storm på fredagen.Foto:Jeff Roberson/TT

Enligt USA:s vädermyndighet NOAA har minst 24 tornador drabbat delstaterna Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri och Tennessee.

Uppgifterna är verkligen förkrossande. Det här har varit en av de tuffaste nätterna i Kentuckys historia och vissa områden har drabbats på vis som är svåra att sätta ord på, säger guvernören Andy Beshear vid en presskonferens enligt amerikanska medier.

Antalet döda har skrivits upp steg för steg. Hittills kan man enligt Beshear räkna med minst 70 omkomna bara i Kentucky.

Det kan mycket väl komma att överstiga 100 innan dagen är över, säger han.

I den lilla staden Mayfield rasade taket på en ljusfabrik in när drygt 110 personer befann sig där inne. Där och på många andra håll pågår omfattande räddnings- och sökinsatser. Hittills har omkring 40 av dessa personer räddats vid liv.

USA:s president Joe Biden beskriver det hela som en ”ofattbar tragedi” i ett inlägg på Twitter.

Stormovädret som dragit fram över en sträcka på närmare 40 mil uppges vara större än ett oväder som 1925 drabbade delstaterna Tennessee, Kentucky och Indiana och tog mer än 700 människors liv.

På vissa håll har hela bostadskvarter till synes jämnats med marken. Långtradare och lastbilar har kastats iväg av vindar.

I Edwardsville i Illinois slet vindarna taket av en av nätjätten Amazons lagerbyggnader. En väldig vägg rasade därpå. Minst en person har omkommit och omkring 100 personer fastnade i rasmassorna.

I Arkansas har minst en person omkommit i samband med att en tornado slog till mot ett äldreboende i orten Monette, där många människor räddades under ett flera timmar långt räddningsförlopp. I Leachville några mil bort omkom en annan person när en butiksbyggnad rasade samman.

Det lät verkligen som ett tåg som dånade genom staden, säger den lokala sheriffen, som uppger att Leachvilles centrala delar till stora delar ödelagts.

Även i delstaterna Tennessee och Missouri rapporteras dödsfall till följd av vädret.

Egentligen är det ”fel” säsong för den här typen av tornador, men stormovädret var förutspått av amerikanska myndigheter redan den 8 december – en prognos som därefter skärpts ett flertal gånger.

Den vädermässiga anledningen till att ovädret uppstått är att det rört sig kalluft från nordväst ner över kontinenten, och när den har kolliderat och trängt undan den varmare luften så uppstår den här situationen, säger Martin Hedberg, meteorolog hos Länsförsäkringar, till TT.

Även om prognosen korrekt säger att ett kraftigt oväder är på gång är det desto svårare att säga exakt var det kommer att dra fram.

Där det sveper fram är det fruktansvärda vindhastigheter, medan det några kilometer bort ”bara” är blåsigt. Det går inte att veta exakt vilken position ovädret kommer att ha, säger Martin Hedberg.

Förutom kraftiga vindar som gör att det flyger omkring saker, medför stormovädren också extrema tryckfall.

När hus kollapsar är det dels beroende på höga vindhastigheter som utöver kraft på tak och väggar, men också på tryckskillnader på olika sidor av fastigheten som gör att fönsterrutor trycks in och hustak blåser av, säger Martin Hedberg.

Risken för fortsatt extremt svårt väder är fortsatt hög under helgen när ovädret drar vidare österut.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?