1515
Annons

Torkan slår – så mycket dyrare blir köttet

Svenska köttproducenter är hårt pressade efter sommarens torka. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vädjar nu till konsumenterna att köpa svenskt kött – trots en förväntad prisökning.

Foto:ANDERS WIKLUND / TT

För en grisproducent ökar kostnaderna för strö och foder med 4–5 kronor per kilo räknat på djurets slaktvikt. En nötköttsproducent får en merkostnad på 9–15 kronor per kilo slaktvikt och en lammproducent får en merkostnad på mellan 12 och 26 kronor per kilo slaktvikt.

"Konsumenterna måste stötta de svenska köttproducenterna, vi klarar inte av det själva", säger Jan Forssell, ordförande i Sveriges Nötköttproducenter.

LRF uppskattar att priset på köttet måste öka mellan 6 och 9 procent för att täcka upp för merkostnaderna för foder och strö. En 200 grams kotlett skulle i så fall öka 1,50 kronor i pris medan en biff blir 3,50 kronor dyrare och priset på en lammytterfilé ökar med 5,50 kronor.

Under valrörelsen har regeringen lagt fram ett förslag om att kommuner och landsting inte ska kunna köpa in utländskt kött som inte uppfyller samma krav som svenskproducerade livsmedel, ett förslag LRF välkomnar.

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera