1515
Annons

Torkan skapar stora transportproblem i Europa

Värmeböljan har lett till att flera floder i Europa har torkat ut under sommaren. Senare i veckan väntas floden Rhen nå så låga nivåer att fartyg inte längre kan ta sig igenom en avgörande passage i den viktiga transportleden, rapporterar Bloomberg. 

Foto:Rolf Vennenbernd
Foto:Michael Probst

Enligt nyhetsbyråns beräkningar fraktas över ett ton gods per invånare i EU årligen på Europas floder och bidrar med motsvarande 810 miljarder kronor till den europeiska ekonomin. 

De svåra förhållandena på floderna väntas i år tynga den europeiska ekonomin ännu mer än vad de gjorde 2018, då motsvarande 52 miljarder kronor gick förlorade på grund av transportproblem på Rhen, säger transportekonomen Jan Swart vid banken ABN Amro. 

Rhen är en viktig transportled för Tyskland, där flera stora industrier förlitar sig på floden för leveranser av råmaterial. Floden spelar en särskilt viktig roll för transporten av kol till de tyska kolkraftverk som politikerna hoppas ska hjälpa landet att klara bristen på naturgas från Ryssland. 

Enligt Bloomberg väntas vattennivån vid den viktiga Rhenpassagen Kaub i Tyskland nå 40 centimeter på fredag, varpå det blir i stort sett omöjligt för fartyg att passera. 

De begränsade transportmöjligheterna driver också upp priserna på transporter och en del avgifter har stigit med så mycket som 30 procent på en dag. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Tusentals Allente-kunder utan bredband

Internetleverantören Allente har stora driftstörningar sedan klockan 16.30. Tusentals kunder över hela Sverige är utan bredband, enligt företaget.

”Det gäller de kunder som har fiber-tv från oss”, säger Ulrika Wikman Ulrich, kommunikationschef.

Enligt hemsidan ombeds kunderna att avvakta en lösning. Det finns ingen prognos för när en sådan kan finnas, men enligt Allente pågår ett intensivt arbete med att hitta felet.

”Vi har sms:at alla kunder om det här så alla ska vara informerade”, säger Wikman Ulrich.

En stor del av Allentes kunder har parabol-tv och ska inte påverkas av avbrottet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera