ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Valet i Storbritannien

Tories tappar majoriteten: "Katastrof för May"

  • Jeremy Corbyn och Theresa May. Foto: AP

Theresa Mays konservativa parti Tories förlorar sin majoritet i det brittiska parlamentet, enligt BBC.

Det kan innebära politiskt kaos i Storbritannien och är ett rejält bakslag för premiärministern.

Oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn kräver redan Mays avgång.

I ett tal tidigare på morgonen sade May att rösterna fortfarande räknas och att "vi måste vänta tills vi får hela bilden".

"Just nu behöver det här landet stabilitet mer än någonsin", sade May, och fortsatte:

"Om Konservativa partiet får flest platser och förmodligen flest röster måste vi säkra landets stabilitet, och det kommer vi att göra".

När 24 mandat återstår att räkna av de 650 mandaten var klara har regeringspartiet Tories fått 303 och Labour 256, medan övriga klara mandat gått till andra partier. För att få majoritet i parlamentet krävs 326 mandat.

Labourledaren Jeremy Corbyn säger att det är tydligt att May har förlorat sitt stöd, och att det borde vara "nog för att hon ska avgå". Hon har förlorat "platser, röster, stöd och förtroende", säger Corbyn.

"Jag tycker att det är tillräckligt för att hon ska gå och lämna plats åt en regering som verkligen representerar folket i det här landet", säger han.

Under valkampanjen spådde May själv att Corbyn skulle kunna få stöd av Skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna.

"Vi behöver bara förlora sex mandat för att förlora majoriteten och då kommer Jeremy Corbyn att bli premiärminister", sade hon då.

Vice ordförande för Labour — som enligt vallokalsundersökningen kan få 266 mandat (+34) — Tom Watson hänvisar under natten till Mays tidigare uttalande.

"Hon kommer att få stå för vad hon sagt", säger Tom Watson.

Liberaldemokraterna kommer dock inte att hjälpa något annat parti att bilda en regering, enligt en källa till Sky News. Partiet ingick i en koalition med Tories 2010—2015.

Storbritannien är på helspänn medan rösterna räknas. Tv-bolagens prognoser ramlar in under morgonen parallellt med att mandaten delas ut. Sky News visar att regeringspartiet Tories kan få mellan 315 och 325 mandat. Enligt BBC:s prognos kommer Tories vinna 318 mandat och Labour 267.

Vad som egentligen är en majoritet är inte helt glasklart. Sinn Féin meddelar att man står fast vid den tidigare policyn att inte ta de platser partiet erövrar i Nordirland i anspråk. Det innebär att det i praktiken inte krävs 326 mandat i parlamentet för en majoritet, utan 324, förutsatt att Sinn Féin behåller de fyra mandat partiet fick i valet 2015.

När May överraskande utlyste nyval i slutet av april var hennes plan att stärka sitt förhandlingsmandat kring EU-utträdet, brexit. Då pekade mätningarna på att Tories skulle vinna över Labour med över 20 procentenheter, men under valkampanjen har opinionsundersökningar visat hur hennes stöd stadigt sjunkit.

"Det här är en katastrof för Theresa May. Hennes ledarskap kommer att ifrågasättas och hon kommer att få stor press på sig att avgå om siffrorna står sig", säger Iain Begg, statsvetarprofessor vid London School of Economics.

Mer i ämnet

Valet i Storbritannien
Tyck till