1515

Torgeby: ”Man ska se de varningsflaggor som finns”

Börsen är prissatt för en perfekt verklighet. Inget får gå fel. Det gör SEB:s vd Johan Torgeby nervös, berättade han på en frukost med Di i Båstad.

Varken politisk instabilitet i USA och Europa eller geopolitiska risker, som de i Nordkorea och Qatar biter på de finansiella marknaderna.

”Marknaden verkar helt immun. Det gör mig mer nervös än trygg”, sa Johan Torgeby på ett frukostseminarium som Di arrangerade i Båstad på fredagen.

Han konstaterade att värderingarna är höga men anser att det finns goda skäl till det.

"Man behöver inte vara orolig för en börskrasch, men man ska se de varningsflaggor som finns.”

Placerare bör se till att ha både hängslen och livrem för att överleva om ”något dumt händer".

Samtidigt ser Johan Torgeby, som har en bakgrund bland annat som makroanalytiker, inga fundamentala signaler på att toppen är nådd. Sedan finanskrisen har det alltid varit problem på någon av de stora marknaderna, Kina, USA eller i Europa. Men inte nu, enligt honom.

”För första gången har vi en symfoniorkester som spelar i takt. Företagsledarna har ingen region att skylla på”, sa han.

Han pekade på att företagens begränsade investeringar kan få effekt, och han räknar med att investeringarna tar fart om konjunkturen håller i sig.

”Fortsätter det här två-tre år bör det finnas möjlighet till en ketchupeffekt”, sa han.

På hushållsnivå är läget ett helt annat och det oroar SEB-chefen.

”Ökningstakten över tid för hushållens skuldsättning är inte hållbar. Det fungerar inte i två år till. Det är röda flaggor överallt”, sa han.

När Di:s Henrik Mitelman frågade vad som bör göras tvekade han inte på svaret: 

”Höj räntan!”

Att det verkar oklart vem, Riksbanken eller Finansinspektionen, som har ansvaret är besvärande, enligt SEB-chefen.

”Riksbanken fokuserar helt på inflationen. Och när jag frågar riksbankschefen om han inte bygger potentiella bubblor säger han att det inte är hans fel”, konstaterade Johan Torgeby.

Med en delvis ny direktion kan det bli en förändrad ton i penningpolitiken, sa han. Stefan Ingves mandatperiod löper ut vid årsskiftet. Han har då suttit tolv år som riksbankschef.

Att bromsa utlåningstillväxten med allt hårdare amorteringskrav är ingen dum idé, enligt SEB-chefen.

SEB har sponsrat tennisveckorna i Båstad i 40 år. Men trots att Johan Torgeby växte upp med tennis, hans första sommarjobb var att sopa tennisbanor, har han aldrig varit i Båstad tidigare.

”Jag har aldrig blivit inbjuden. Det var ju kul att man får vara med i år”, skämtade Johan Torgeby.

Di:s chefredaktör Lotta Edling frågade också om de första månaderna som vd för SEB varit som han förväntat sig.

”Det är som när man står framför den värsta berg- och dalbanan på Disneyland. Man inser att det här blir läskigt. Men hur läskigt det är, det märker man först när man åker den”, sa SEB-chefen.

På Di:s frukost fick han också tillfälle att träffa en av sina idoler, Mats Wilander, som verkar trivas utmärkt i rollen som tenniskommentator.

"Det är lika roligt som det var att spela matcher själv. Tänk, nu är jag i alla finaler i alla grand slam-turneringar. Utan att få stryk någon gång."


Innehåll från DurocAnnons

Laserytbehandlingar är ett hållbart alternativ som förlänger komponenters livslängd

Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.
Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.

Att renovera slitna eller trasiga delar eller tillverka nya komponenter med hjälp av laserteknologi är både miljösmart och kostnadseffektivt. Det ger bland annat ett hållbart resursutnyttjande för industrin eftersom komponenterna tack vare ytbehandlingsmetoden får en betydligt längre livslängd än de annars skulle haft. 

Det finns många fördelar för industrin att idag titta på alternativa reparationsmetoder som är mer hållbara än de traditionella, exempelvis laserytbehandlingar i form av laserpåsvetsning, laserimpregnering och laserhärdning. 

–Vi hjälper bland annat företag när de fått slitage på rörliga delar i sin produktion, där vi reparerar komponenter som annars skulle skrotats. Laserytbehandlingen gör att komponenten får en bättre anpassad yta där det behövs som mest och på så sätt en livslängd efter renovering som är betydligt längre än den var innan. Detta är både kostnadseffektivt och resurseffektivt vilket minskar produktionsstopp och är bra för miljön, säger Joachim Andersson, VD på Duroc Laser Coating.

Ett längre hållbart liv

Det är inte bara trasiga eller slitna komponenter som kan få längre livslängd, även nya komponenter kan genom innovativa lösningar med laser få ett längre liv. 

– Vi märker att fler och fler tillverkande företag inser konkurrensfördelarna med att öka hållbarheten redan vid nytillverkning och idag är cirka 60-70 procent av vår omsättning inom det området. Vi har genom åren byggt upp en unik kompetens i Sverige kring laserytbehandlingar vilket gör att vi har blivit en intressant samarbetspartner för tillverkande företag. Allra bäst blir det när vi kommer in redan i konstruktionssteget och hjälper kunderna att designa unika laserytbehandlade komponenter med lång livslängd, berättar Joachim Andersson. 

Ökad produktprestanda och färre deformationer 

Metalluppbyggnad med laserteknologi möjliggör ökad produktprestanda och möter krav på extrema yt- och funktionsegenskaper gällande bland annat friktion, korrosion och slitage. Eftersom man genom laserteknologin kan kontrollera värmetillförseln blir det också färre geometriska deformationer, förklarar Joachim Andersson. 

– Vi kan specialanpassa hela ytskikt eller delar av en komponent. Några produktexempel som vi gör är glidlager, ventiler, pressverktyg, slitfoder, kolvstänger, rullar, slitplåtar, bussningar, axlar, kuggar, hylsor samt drivhjul. 

Ett starkare och tunnare ytskikt

Duroc Laser Coatings kunder återfinns idag bland annat inom kraft-, gruv-, stål-, papper-, massa- samt process- och verkstadsindustrin. 

– Laserytbehandlingen gör att du inte slösar på material i onödan och får en komponent med rätt egenskaper på rätt plats. Skikten är alltid hundra procent atomiskt bundna till grundmaterialet och skikttjockleken kan anpassas efter behov. Genom att kontrollera energitillförseln kan vi arbeta med fler materialkombinationer än man kan göra med andra tekniker, exempelvis påsvetsning med karbidmatriser vilket skapar ytor med extremt bra nötningsbeständighet, avslutar Joachim Andersson.   

Om Duroc Laser Coating

Vi är Sveriges ledande företag inom laserytbehandling och driver ständigt utvecklingen framåt. Vi erbjuder renovering av stålytor och nytillverkning av kundunika ytbehandlade komponenter i små och stora serier. Vi hanterar allt från enstaka gram till flera ton, diametrar upp till två meter och längder upp till 15 meter. Vi har, sedan starten 1987, byggt upp en unik kompetens på plats i Luleå och vi är idag 12 anställda. 

Duroc Laser Coating ingår som en del i industrikoncernen Duroc AB. 

Läs mer om Duroc Laser Coating och fördelarna med laserytbehandling på duroclasercoating.com Besök deras linkedin här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Duroc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?