1515

Torgeby: ”Jag ser oss som en svensk bank”

Det gäller att aldrig tappa energinivån, där företrädaren Annika Falkengren har satt ribban högt. Det säger Johan Torgeby inför att bli ny vd på SEB. När det gäller höjda bankavgifter är han mer diplomatiskt inställd än Nordea.

”Jag ser oss som en svensk bank”, säger han till Di.

"Det känns fantastiskt. Det är någon typ av kompott av massa blandade känslor. Man ändrar ju livet litegrann och sedan får man ett väldigt ansvar”, säger Johan Torgeby till Di på SEB:s stämma i Konserthuset i Stockholm.

På frågan om det bästa råd han har fått av sin efterträdare lyfter han fram Annika Falkengrens höga energinivå.

”Hon har haft en unik energinivå och ett starkt engagemang för banken. Det är det man aldrig får tappa.”

Analytiker har inför vd-bytet inte spått några stora strategiförändringar, och Johan Torgeby har tidigare uttryckt att valet av honom tryggar för kontinuitet i den långsiktiga affärsplanen.

Hur kommer det märkas att du är vd på SEB?
”Jag tror inte kommer märkas så där väldigt dramatiskt. Vi har lagt affärsplanen tillsammans och jag har varit väldigt delaktig i den, så det är lite mer samma modus operandi. Vi kör på med det vi har. Varken kunder eller anställda tror jag kommer få så där väldigt stor förändring.”

Nordea har hotat med flytt av huvudkontoret efter regeringens planerade höjningar av bankavgifterna till resolutionsreserven.

Johan Torgeby är mer diplomatisk inställd.

”Vi följer allt som händer noggrant. Det är ganska svårt att bedriva verksamhet om spelplanen och reglerna ändras hela tiden. Sedan får vi alla förhålla oss på olika sätt. Men jag ser oss som en svensk bank.”

Johan Torgeby har tidigare i Di uttryckt oro för svällande tillgångspriser i spåren av låga räntor.

En första räntehöjning i Sverige tror han kommer i slutet av det här året, kanske i början av nästa år.

Hur ska du orka med vd-jobbet? Du är ju gammal trummis – är det så du tankar energi?
”Det gänget man har runt omkring sig gör att det är positiv energi man får”, säger Johan Torgeby. ”Det är inget problem att få energi i det här jobbet.”

Johan Torgeby tillträder som vd för SEB på onsdagen, dagen efter SEB:s stämma, och fick frågan från styrelsen om att ta över i början av februari efter att Annika Falkengren tidigare meddelat sin avgång.

42-åringen – en av de yngsta i SEB:s ledning, kommer ursprungligen från Åhus och har suttit i SEB:s verkställande ledning sedan 2014.

Pressen är ”rätt stor” att ta över efter Annika Falkengren har han tidigare sagt i en Di-intervju.

Han har också tidigare pekat på tre saker inom den långsiktiga planen som SEB ska fokusera på – att växa universalbanken i Sverige, fortsätta växa vad gäller stora företag och finansiella institutioner i de andra nordiska länderna och i Tyskland, samt att satsa på sparområdet.


Innehåll från OGOshipAnnons

Här är bolaget som tar e-handelslogistik till nya nivåer

Snabbare leveranstid, lägre kostnader och ett minskat CO2 utsläpp med 96 procent är exempel på effekter av last-mile delivery från lokala aktörer. Med målsättningen att inom några år kunna nå hela världen inom 48 timmar med en lokal leveransmetod satsar det nytänkande logistikbolaget OGOship på fortsatt stark tillväxt. 

Det är ett ambitiöst mål som grundas i att under 10 år ha förankrat en modern och smidig affärsmodell som innebär att både OGOship och deras kunder tillsammans expanderar i Europa, med siktet på den globala marknaden. 

– Vår affärsmodell innebär att vi jobbar tillsammans med lokala aktörer inom logistik och lagerhållning. Det betyder att vår kund enkelt kan skala upp med nya marknader via vårt nätverk utan att själva behöva söka efter logistikcenter, integrationer eller förhandla fram egna avtal. Vår nätverksmodell är den stora orsaken till att det går så snabbt för oss att expandera, säger Kalle Bremer, Head of Operations.

Plug and play-kompatibel lösning

Många gånger är det operativt utmanande att sätta upp processer och rutiner som är anpassade för individuella lager. Styrkan i OGOships modell är att den skapar enkelhet för E-handelsaktörer att skala upp sin verksamhet och kostnadseffektivt nå flertalet marknader inom Europa via multi-warehouse lösningen. Detta ger möjligheten att reducera leverans distansen till slutkunden som utöver kostnadsfördelarna också genererar minskad miljöpåverkan och inte minst en positiv kundupplevelse. Oavsett om man väljer att använda ett eller flera lager så får man via OGOships utvecklade plattform enkelt tillgång till sin aktuella data sett till lagerhållning och orderadministration. 

– Förutom att man får tillgång till våra över 25 färdiga integrationer till de vanligaste plattformarna, vårt nätverk och redan förhandlade lageravtal, så har man som kund hos OGOship även ett gränsöverskridande team som stöd. Tillsammans med oss är det enkelt att gå från att vara en nationell e-handel till att faktiskt öppna upp nya marknader i Europa och framöver globalt, säger Anton Arnesson, Key Account Manager. 

Leder till ökad kundlojalitet

Logistiklösningen innebär en skalbarhet och skapar kontroll på hela det logistiska flödet, oavsett antal lager. Samtidigt bidrar en snabb och mer hållbar leverans till att hjälpa kunderna att stärka sitt varumärke med ökad kundlojalitet. 

– E-handlare har ofta en plattform med stöd för ett enskilt lager, men med vår lösning kan kunden bulk-splitta så att de delar lagret på flera olika platser. Vi ger vår kund goda förutsättningar att ha en hållbar distributionsmodell med en mycket större geografisk täckning och snabbre lokala leveranser till en lägre kostnad. Tillsammans med vår kund tar vi e-handelslogistik till helt nya nivåer, avslutar Kalle Bremer.

Om OGOship

Grundat i Finland 2011

www.OGOship.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OGOship och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?