Toppvittne stoppas – demokrater tar strid

Vita huset stoppar EU-ambassadören Gordon Sondland från att vittna inom utredningen om en eventuell riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Toppdemokrater i kongressen anser att viktig information undanhålls och tar strid för att tvinga fram vittnesmålet.

Adam Cliff, demokratisk ordförande i representanthusets underrättelseutskott, under en presskonferens om att EU-ambassadören Gordon Sondland stoppats från att vittna.
Adam Cliff, demokratisk ordförande i representanthusets underrättelseutskott, under en presskonferens om att EU-ambassadören Gordon Sondland stoppats från att vittna.Foto:Alex Wroblewski

Bara två timmar innan Sondland skulle träffa representanthusledamöter bakom stängda dörrar fick han order från utrikesdepartementet att inte gå dit.

Sondland hade frivilligt gått med på att vittna och meddelar via sin advokat att han står till förfogande om och när han får tillåtelse.

Tidigare har det framkommit att personal på USA:s ambassad i Kiev skickat meddelanden till Sondland som berör det beryktade samtalet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli där republikanen Trump ska ha bett om hjälp i syfte att svartmåla den demokratiske kandidaten Joe Biden inför nästa års presidentval.

President Trump skriver på Twitter att han ”gärna” hade låtit Sondland vittna, men hävdar att denne hade blivit utsatt för en skenprocess, där ”republikaners rättigheter dragits tillbaka och där sanna fakta inte släpps fram”.

Adam Schiff, demokratisk ordförande i representanthusets underrättelseutskott, säger att UD dessutom har tillgång till den apparat som Sondland använt för att skicka och ta emot de aktuella mejlen eller sms-meddelandena men vägrar att ge kongressen tillgång till dem.

”Dessa meddelanden är också djupt relevanta för denna efterforskning och riksrättsutredningen”, säger Schiff.

Det är tre utskott i representanthuset som vill fråga ut Sondland bakom stängda dörrar, och Adam Schiff dundrar vidare:

”Genom att förhindra oss från att höra detta vittne och få tillgång till dessa dokument vidtar presidenten och utrikesministern åtgärder som förhindrar oss från att få de fakta som behövs för att skydda nationens säkerhet.”

Senare under tisdagen kom beskedet att demokraterna i representanthuset kommer att utfärda en stämning som ska tvinga Sondland att vittna.

Samtidigt öppnar Lindsey Graham, republikansk ordförande i senatens justitieutskott, dörren för Trumps advokat Rudy Giuliani att vittna.

”Det är dags för senaten att utreda om korruption och andra oegentligheter som berör Ukraina”, skriver Graham på Twitter.

Giuliani svarar, enligt The Washington Post, att han är ”mycket intresserad” av att delta men att det först finns många juridiska frågor att överväga. Däremot klargör Giuliani att han absolut inte kommer att delta i representanthusets riksrättsutredning och att han inte kan tänka sig att någon annan av Trumps medarbetare vill göra det heller.

Giuliani har, utan att framlägga bevis, hävdat att Biden under sin tid som vicepresident tryckt på för att få en ukrainsk åklagare sparkad för att hindra en korruptionsutredning där hans son Hunter Biden var inblandad.

I förra veckan föreslog Trump också att Peking ska utreda Bidens affärsintressen i Kina. Men en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet svarar att Kina inte har någon önskan att lägga sig i amerikansk inrikespolitik.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?