ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Toppuniversitet tar Stockholm in i framtiden

  • Lukas Ljungqvist, planerare på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad. Foto: Lieselotte van der Meijs
  • Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, Carlo Ratti, forskare vid MIT, Sigbritt Karlsson, rektor KTH och Max Barclay, nordenchef Newsec. Foto: Lieselotte van der Meijs
  • Sigbritt Karlsson, rektor KTH, undertecknar samarbetsavtalet. Foto: Lieselotte van der Meijs

Ett AI-projekt lett av KTH och prestigeuniversitetet MIT ska ta Stockholm in i framtiden. Genom att samla in och analysera data kommer staden att planeras mer effektivt. 

”Vi vill skapa bättre interaktion mellan invånarna och staden”, säger Lukas Ljungqvist på Stockholms stadsbyggnadskontor.

I vår blir Stockholm bas för ett samarbete mellan Stockholms stad, KTH och det prestigefyllda amerikanska universitetet MIT. Forskningsprojektet vill med hjälp av AI och big data utveckla framtidens städer och sträcker sig över tre till fem år. 

”Det betyder mycket för Stockholm att få ta del av den kunskap MIT har utvecklat kring AI och big data i så många år. Förhoppningsvis kommer deras forskning hjälpa oss att ta fram nya strategier och sätt att arbeta på när vi planerar staden i framtiden. I förlängningen kan det hjälpa oss att bygga en bättre stad”, säger Lukas Ljungqvist, planerare på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.   

Med hjälp av stora kvantiteter ny och befintlig data från bland annat transportsektorn kommer projektet att undersöka hur Stockholm går att effektivisera gällande både utveckling och stadsplanering. Datan ska sedan analyseras och användas för att lösa utmaningar kring hållbarhet och teknisk utveckling. 

”Exempelvis skulle det kunna innebära en bättre stadsplan där vi kan se hur invånarna rör sig och effektivisera stadens flöde, vilket gynnar bland annat trafik och miljö. Sedan hoppas vi kunna göra Stockholm tryggare för sina invånare”, säger KTH:s rektor Sigbritt Karlsson till Di.   

Att Stockholm blev föremål för forskningen beror på dess särställning inom den digitala utvecklingen men också sin förmåga att producera framgångsrika start-ups.   

Projektet bekostas av Stockholms stad, KTH, Stockholms Handelskammare och fastighetsrådgivningsföretaget Newsec. Totalt investeras 27 miljoner kronor i projektet under de tre första åren med möjlighet till vidare finansiering. 

Projektets slutmål är från Stockholms stads håll tydligt. 

”Vår förhoppning med projektet är att få ytterligare underlag till hur staden används av människorna som bor i den. Vi vill skapa bättre interaktion mellan invånarna och staden. Invånarna är vår slutkund”, säger Lukas Ljungqvist.   

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer