1515
Annons

Toppkockens goda bok släpps i ny variant

Förra året lanserade den ideella organisationen Hand in Hand den exklusiva foto- och kokboken ”Recipe for change” som de tagit fram tillsammans med toppkocken Paul Svensson. Nu släpps boken som storpocket parallellt med en stor fotoutställning. 

Ett av fotografierna i boken ”Recipe for change”.
Ett av fotografierna i boken ”Recipe for change”.Foto:Lena Granefelt
Ett av fotografierna i boken ”Recipe for change”.
Ett av fotografierna i boken ”Recipe for change”.Foto:Lena Granefelt

Boken innehåller som titeln avslöjar en del recept men är också enligt Lena Telander, pr- och eventansvarig på Hand in Hand, deras recept för förändring. Genom nära personporträtt får läsaren möta kvinnor i Kenya som utbildats av Hand in Hand. Boken trycktes först upp i 100 exemplar och var en gåva för de som donerade mer än 50.000 kronor till organisationen. Den första utgåvan har hittills inbringat nästan 2,5 Mkr i donationer. 

”Den första utgåvan var väldigt exklusiv, men nu vill vi göra den tillgänglig för fler. Så vi har gjort en fin pocketvariant”, säger Lena Telander, pr- och eventansvarig på Hand to hand. 

Pocketvarianten lanseras i samband med fotoutställningen ”I'm a business woman” som visas för allmänheten på Volvo Studio i Kungsträdgården mellan den 11 och den 31 oktober. Hand in Hand är verksamma i Afghanistan, Indien, Kenya och Zimbabwe. De har också samarbeten med partnerorganisationer i Myanmar och Kambodja. Bilderna i boken är tagna av fotografen Lena Granefelt och utställningen visar ett urval av bilderna från boken plus ett antal andra som hon tagit under resor till Kenya tillsammans med Hand in Hand och Paul Svensson.  

”Med boken och utställningen vill vi bredda bilden av en entreprenör. Vi vill visa den här småskaliga entreprenören som verkar i Kenya som genom sitt entreprenörskap tagit sig ur fattigdom och vi vill lyfta fram de kvinnliga entreprenörerna”, säger Lena Telander. 

Paul Svensson och Christofer Ekman står bakom recepten i boken som baseras på de grödor som de kvinnliga entreprenörerna odlar. 

”Stoltheten och glädjen hos Hand in Hands entreprenörer går inte att ta miste på. Alla jag möter har respekt för vad jorden och djuren ger och alla råvaror får samma uppmärksamhet, det är en bild jag bär med mig hem och som jag inspirerats av i min tolkning av det kenyanska köket för Recipe for Change”, säger Paul Svensson.

Pocketvarianten av ”Recipe for change” kommer finnas som valbar gåva för de som donerar 500 kronor eller mer till Hand in Hand och lanseras under torsdagen. 

 

 


Sveriges mest rutinerade utrikespolitiker vaktar sina hemligheter väl

Hans Dahlgren (S) styr den svenska EU-politiken i en tid då det är krig i Europa och EU utmanas av interna strider.

Trots påtryckningar och sanktioner tror EU-ministern, med sina 40 år i utrikespolitiken, att det kommer ta lång tid innan Ryssland förändras politiskt.

”Det är inte så att det står demokrater i kö för att ta över efter Vladimir Putin i Kreml”, säger han i en intervju med Di.

EU-minister Hans Dahlgren har ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar.
EU-minister Hans Dahlgren har ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar.Foto:Jesper Frisk

Om klapprande hörs inifrån EU-minister Hans Dahlgrens (S) kontor på statsrådsberedningen i Adelcrantzska palatset, gå då inte in i rummet.

Antingen sitter statsrådet och skriver ett personligt brev på sin skrivmaskin, av märket Facit.

Eller så skriver han hemlig korrespondens som inte ska kunna spåras på något sätt.

Hur många gånger har han använt skrivmaskinen i år, undrar en frågvis reporter?

Nej, det berättar han förstås inte.

Sveriges mest rutinerade utrikespolitiker, med ett CV som sträcker sig till 70-talet och innefattar arbete under fem statsministrar, vaktar sina och Sveriges hemligheter väl.

Trots omkring femtio år i den politiska sfären, hade han aldrig tänkt ta klivet upp på själva scenen.

Det var inte förrän 2019, då frågan kom från Stefan Löfven, som han tog steget och blev minister.

”Det var inget som jag trodde låg framför mig”, säger Hans Dahlgren när Di sitter ner med honom i Bryssel, där han ska samtala med kollegor inför extramötet i Europeiska rådet i slutet av maj.

Har det gått bra, tycker du?
”Ja, jag trivs med uppdraget.”

Vad är det som gör att du trivs?
”Det är att få arbeta för något man tror på, att åstadkomma resultat genom samarbete. Det är att få träffa många människor, inte bara på sin egen arbetsplats utan också ute i landet och ute i Europa. Och så är det att få göra något helt nytt.”

EU-minister Hans Dahlgren svarar på frågor.
EU-minister Hans Dahlgren svarar på frågor.Foto:Jesper Frisk

På dagordningen i Bryssel står en utfrågning av Ungern, som av flera EU-länder anses bryta mot rättsstatens principer.

Ungern har också börjat trilskas om EU:s sanktioner mot Ryssland och vill inte införa sanktionerna mot rysk olja, om landet inte kompenseras med miljardbelopp eller får undantag.

”Jag tycker att det är rimligt att man tar hänsyn till situationen i olika länder så att det inte drabbar oss inom EU hårdare än vad det drabbar Ryssland, men inget är ju gratis”, säger Hans Dahlgren om Ungerns krav.

Under sin tid som svensk representant i FN:s säkerhetsråd 1997 till 1998 satt Hans Dahlgren bredvid Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som då var Rysslands ständige representant vid FN.

Hans Dahlgren beskriver Lavrov som ”mycket intelligent” och han minns hur ryssen rättade översättarna om de gjorde misstag under samtalen.

Nu har samme Lavrov fört Vladimir Putins krigsagenda.

”Det är uppenbart att det är ett annat Ryssland än det som fanns för ett antal år sedan. Ryssland gör saker nu som vi på det hela taget inte hade trott var möjligt och som ju Ryssland har förbundit sig från att göra, nämligen att gå i krig mot ett demokratiskt land”, svarar Hans Dahlgren på frågan om EU misslyckats i behandlingen av Ryssland innan kriget.

Är du övertygad om att EU-sanktionerna kommer att göra skillnad?
”Jag kan inte förutspå vad som kommer att visa sig vara utfallet i längden. Jag har varit med om andra sanktionsregimer som inte har varit så lyckosamma efter en period. Men just nu ser jag ingen som helst anledning att ändra det här beslutet.”

Hur ser du på det Ryssland som finns kvar efter sanktionerna?
”Jag har inte själv deltagit i så många sådana diskussioner men det är uppenbart att det kommer att ta lång tid innan vi ser ett annat eller ett mer demokratiskt Ryssland. Det är inte så att det står demokrater i kö för att ta över efter Vladimir Putin i Kreml.”

Han har själv uppgett att han var emot EU-medlemskap före Berlinmurens fall, men att han svängde i frågan 1991, när Ingvar Carlsson, som Hans Dahlgren var rådgivare åt, deklarerade att Sverige skulle ansöka om EU-medlemskap.

Nu står han, Socialdemokraterna och Sverige inför ytterligare en tvär sväng i utrikes- och säkerhetspolitiken när Sverige ansöker om medlemskap i Nato.

Hans Dahlgren säger att han själv landade i frågan efter diskussionerna i partiet, men är i övrigt fåordig om sin egen Natoprocess.

”Jag tycker att Magdalena Andersson, efter mötet på söndagen, gav en mycket tydlig, bra sammanfattning av varför partiet har valt den här vägen och det var självklart då för oss i regeringen att gå på samma linje och det var ju ett enhälligt beslut i regeringen som jag också deltog i.”

Var det först när statsministern meddelade partistyrelsens beslut som även du blev övertygad?
”Jag har inte en kronometer som kan säga exakt vid vilken tidpunkt jag bestämde mig för det ena eller det andra, så den frågan tänker jag inte svara på.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?