1515

Toppkockens goda bok släpps i ny variant

Förra året lanserade den ideella organisationen Hand in Hand den exklusiva foto- och kokboken ”Recipe for change” som de tagit fram tillsammans med toppkocken Paul Svensson. Nu släpps boken som storpocket parallellt med en stor fotoutställning. 

Ett av fotografierna i boken ”Recipe for change”.
Ett av fotografierna i boken ”Recipe for change”.Foto:Lena Granefelt
Ett av fotografierna i boken ”Recipe for change”.
Ett av fotografierna i boken ”Recipe for change”.Foto:Lena Granefelt

Boken innehåller som titeln avslöjar en del recept men är också enligt Lena Telander, pr- och eventansvarig på Hand in Hand, deras recept för förändring. Genom nära personporträtt får läsaren möta kvinnor i Kenya som utbildats av Hand in Hand. Boken trycktes först upp i 100 exemplar och var en gåva för de som donerade mer än 50.000 kronor till organisationen. Den första utgåvan har hittills inbringat nästan 2,5 Mkr i donationer. 

”Den första utgåvan var väldigt exklusiv, men nu vill vi göra den tillgänglig för fler. Så vi har gjort en fin pocketvariant”, säger Lena Telander, pr- och eventansvarig på Hand to hand. 

Pocketvarianten lanseras i samband med fotoutställningen ”I'm a business woman” som visas för allmänheten på Volvo Studio i Kungsträdgården mellan den 11 och den 31 oktober. Hand in Hand är verksamma i Afghanistan, Indien, Kenya och Zimbabwe. De har också samarbeten med partnerorganisationer i Myanmar och Kambodja. Bilderna i boken är tagna av fotografen Lena Granefelt och utställningen visar ett urval av bilderna från boken plus ett antal andra som hon tagit under resor till Kenya tillsammans med Hand in Hand och Paul Svensson.  

”Med boken och utställningen vill vi bredda bilden av en entreprenör. Vi vill visa den här småskaliga entreprenören som verkar i Kenya som genom sitt entreprenörskap tagit sig ur fattigdom och vi vill lyfta fram de kvinnliga entreprenörerna”, säger Lena Telander. 

Paul Svensson och Christofer Ekman står bakom recepten i boken som baseras på de grödor som de kvinnliga entreprenörerna odlar. 

”Stoltheten och glädjen hos Hand in Hands entreprenörer går inte att ta miste på. Alla jag möter har respekt för vad jorden och djuren ger och alla råvaror får samma uppmärksamhet, det är en bild jag bär med mig hem och som jag inspirerats av i min tolkning av det kenyanska köket för Recipe for Change”, säger Paul Svensson.

Pocketvarianten av ”Recipe for change” kommer finnas som valbar gåva för de som donerar 500 kronor eller mer till Hand in Hand och lanseras under torsdagen. 

 

 


Innehåll från Svenskt NäringslivAnnons

Företagarens vittnesmål om coronakrånglet: ”Varit absurt”

Lotta Boman driver Sigtunahöjden.
Lotta Boman driver Sigtunahöjden.Foto:Sigtunahöjden

Stress, krångel och uppgivenhet. Så beskriver Lotta Boman, som driver Sigtunahöjden med hotell, konferens och restaurang, allt krångel med krisstöden. Hon är på en resa i Byråkratisverige. 

– Det tar aldrig slut, säger hon.

Läs Lotta Bomans dagbok över krånglet med krisstöden 

Lotta Boman, vd och ägare på Sigtunahöjden med hotell, konferens och restaurang, konstaterar att det har blivit en sjuk arbetsbelastning. Det hon pratar om är tiden som hon tvingas lägga på administration och krångel kring regeringens utlovade krisstöd.

– Jag har aldrig jobbat så mycket i mitt liv som jag gör nu. Ändå har vi bara fem procent av omsättningen kvar, säger Lotta Boman.

Mödan har dock inte lönat sig. I skrivande stund har Sigtunahöjden inte fått några permitteringspengar utbetalda sedan i augusti.

– Hade jag vetat att vi skulle få vänta i åtta månader på permitteringspengarna hade jag sagt upp tio personer till, eller till och med stängt verksamheten, säger hon.

Lotta Boman och ekonomichefen Maria Steiner ägnar större delen av dagarna åt att administrera. De ligger på myndigheter, jagar revisorsintyg och underlag, kollar upp nya regler, förhandlar med fackförbund och ringer otaliga samtal. Och så börjar det om.

– Det är svårt att skriva ned allt vi gör, för det pågår hela tiden, säger Lotta Boman.

När Tidningen Näringslivet pratar med Lotta Boman har hon precis diskat klart efter lunchen. Hon har öppnat, piffat blommor, sett till att huset är fräscht, dukat, serverat. Just nu gör hon ”allt” i företaget. Maria Steiners dag äts upp av stödprocesser och administration.

– Hela min dag har bestått av att ta fram underlagen som ska in för att få revisorsintyget för att kunna söka omställningsstödet för mars, och när jag har skickat in alla underlagen så är det dags för nästa grej, säger hon och fortsätter:

– På Tillväxtverkets ansökan om korttidspermittering för december till maj väntar jag på revisorsintyg, men den granskningen har revisorerna inte gjort någon gång så där är jag nu åter tillbaka på punkten där jag måste fråga om vad de behöver för att kunna granska det här. Jag kan alltså inte skicka in ansökan för man får inte komplettera i efterhand, utan man måste skicka in allting på en gång till Tillväxtverket, säger hon.

Men för myndigheterna gäller andra regler, menar Lotta Boman.

– Det är det som är så fruktansvärt. Vi ska leverera på rätt dag, på rätt tid och lämna in. Men alla som ska leverera till oss behöver aldrig ge några besked, säger hon.

– Alltså det är första gången under mitt arbetsliv som det är omöjligt att planera framåt eller ändra beslut retroaktivt, fortsätter Lotta Boman.

Hon beskriver en mental stress som pågår dygnet runt och har gjort det i vecka efter vecka, månad efter månad.

Maria Steiner anser att det jobbigaste är att inte kunna påverka situationen

– Plötsligt är det något nytt intyg eller protokoll som ska in och så hamnar det utanför vår kontroll igen, och så tar det några veckor till. Det är en enorm frustration. Det spelar ingen roll hur duktiga vi är, vi får ändå inte ut något av det, säger hon.

Hon återkommer till revisorsintyget som ska intyga att krisen i företaget uteslutande beror på covid-19. Trots att de redan har fått detta intygat måste processen göras om för varje ny ansökan som skickas in, och processen är lika tidsödande varje gång.

– Inget blir lättare för att vi har gjort det tidigare, utan varje gång ställs vi inför något nytt, säger Lotta Boman.

Att Sigtunahöjden bakom krisen är ett välmående företag som har bidragit med skattepengar i alla år tycker hon glöms bort när det blåser. I de flesta kommuner bidrar företagen med 30 till 40 procent av de totala skatteintäkterna, men detta kommuniceras inte, menar hon. Istället talar finansministern om historiskt stora stödpaket till företagen.

– Jag skulle vilja ha svar från Magdalena Andersson om det är rimligt att det ska ta sex till tolv månader att få de utlovade stöden utbetalade. Om man har respekt för mig som företagare, och har tagit emot mina skattepengar i alla dessa år, så måste man också respektera mig i krisen, säger Lotta Boman.

 

Mer från Svenskt Näringsliv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svenskt Näringsliv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?