ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Toppens uppmaning till kinesiska ledare: Förbered er för strid

  • Premiärminister Li Keqiang, till höger om Kinas president Xi Jinping, under folkkongressens öppningsceremoni.

HONGKONG. Kina sänkte sitt ekonomiska tillväxtmål på tisdagens folkkongress. Samtidigt eskalerade handelskonflikten med USA efter att telekombolaget Huawei planerar att stämma amerikanska staten. 

Premiärminister Li Keqiang uppmanar nu landets ledare att förbereda sig för strid.

Handelskonflikten mellan världens två största ekonomier eskalerade ytterligare efter att det framkommit att kinesiska telekomjätten Huawei förbereder en stämning mot amerikanska staten. Bolaget menar att deras produkter blockats på den amerikanska marknaden på icke-konstitutionella grunder. 

”Både handelskriget och händelsen med Huawei tyder på försämrade relationer mellan Kina och USA”, säger Jianwei Xu, seniorekonom på analyshuset Natixis i Hongkong.

Enligt uppgifter till Di kommer Huaweis roterande vd, Guo Ping, tillkännage de rättsliga åtgärderna under en presskonferens på bolagets huvudkontor i Shenzhen på torsdag. 

”Ingen kommentar”, säger kommunikationschef Joseph Kelly när Di ber om detaljer. 

Huaweis telekomutrustning har varit blockad på den amerikanska marknaden i över ett decennium med anledning av misstankar att bolaget är en förlängd arm av kinesiska militären och att den via näten kan spionera på amerikanska företag och medborgare. Men några konkreta bevis för myndigheternas påståenden har ännu inte lagts fram, enligt representanter för bolaget. Att fråntas rätten att konkurrera utan att vara dömd för någonting anser bolaget vara konstitutionsbrott. De väntas nu lämna in en så kallad ”bill of attainder” till en domstol i Texas (där Huawei har sitt amerikanska huvudkontor).

Timing för åtgärderna är känslig. På tisdagen inleddes Kinas årliga nationella folkkongress i Peking. Det är landets högsta politiska lagstiftande organ, som i mångt och mycket syftar till att fylla landets lokala ledare och generaler med förtroende för president Xi Jinpings plan för det kommande året. Bedömare säger till Di att handelskonflikten och ärendet med Huawei ligger som en blöt filt över mötet, vilket tar uppmärksamhet från regeringens inhemska ärenden.

Li Keqiang medgav under sitt öppningstal att landets näringsliv tagit stryk på grund av handelskonflikten, och uppmanade de nästan 3.000 delegaterna att ”förbereda sig på att utkämpa tuffa strider”. Han meddelade samtidigt att Kinas militärbudget ska öka med 7,5 procent i år, en siffra som noga bevakas av både USA och oroar grannländer kring Sydkinesiska sjön.

Premiärministern meddelade vidare att landets ekonomiska tillväxtmål sänkts till 6-6,5 procent för 2019. För att Peking ska nå dess tidigare uppsatta mål om att fördubbla storleken på landets ekonomi mellan 2010 och 2020 måste BNP växa med åtminstone 6,2 procent i år, enligt Morgan Stanley. Regeringen brukar vara bra på att få siffrorna att gå ihop för att nå sina mål, bland annat genom manipulering, vilket Di skrivit om tidigare

Vita Huset är inte enda måltavlan för Huaweis jurister. I söndags meddelade bolagets finanschef Meng Wanzhou, som är på väg att utlämnas från Kanada till USA misstänkt för bedrägeri och för att ha brutit mot amerikanska sanktioner i Iran, att hon stämmer kanadensiska staten, dess gränsmyndighet och federala polis. Hon menar att hennes konstitutionella rättigheter kränkts. 

Stämningen kommer samtidigt som Washington och Peking uppges närma sig ett handelsavtal, där båda länderna kan komma att skrota sina respektive tullar mot varandra. Jianwei Xu tror inte att Huaweis vapenskrammel kommer ha större negativ effekt på handelsförhandlingarna. 

”På grund av de ekonomiska problemen som båda länderna står inför i år kommer både Peking och Trumps administration att prioritera, åtminstone för tillfället, att lösa handelskonflikten. Det är i båda parters intresse att separera dessa båda händelser”, säger han. 

”Fallet med Huawei kommer bara ha begränsad påverkan på förhandlingarna.”

Rajiv Biswas, chefekonom för IHS Global Insight i Asien, tror också att länderna kommer att nå någon form av överenskommelse inom kort, men att ett avtal bara kommer skrapa på ytan av de fundamentala problem som ligger till grund för ländernas schism. Termen ”Made in China 2025”, som syftar till Kinas ärelystnad att bli ledare inom strategiska sektorer som artificiell intelligens, omnämndes inte i premiärministerns tal på tisdagen och bedömare menar att syftet med det var att minska västvärldens oro för Kinas teknikambitioner.

”Om en överenskommelse nås kommer det bara vara ett första steg. Områden som skydd av immateriella rättigheter kommer inte kunna lösas helt, och ytterligare förhandlingar kommer troligen att hållas framöver”, säger han.

Frågan om marknadsaccess, där USA anklagat Peking för att motverka fri konkurrens inom olika sektorer, ställs dock nu på sin spets i och med Huaweis anklagelser om att bolaget är blockat i USA på politiska grunder.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies