1515

Toppens uppmaning till kinesiska ledare: Förbered er för strid

HONGKONG. Kina sänkte sitt ekonomiska tillväxtmål på tisdagens folkkongress. Samtidigt eskalerade handelskonflikten med USA efter att telekombolaget Huawei planerar att stämma amerikanska staten. 

Premiärminister Li Keqiang uppmanar nu landets ledare att förbereda sig för strid.

Premiärminister Li Keqiang, till höger om Kinas president Xi Jinping, under folkkongressens öppningsceremoni.
Premiärminister Li Keqiang, till höger om Kinas president Xi Jinping, under folkkongressens öppningsceremoni.

Handelskonflikten mellan världens två största ekonomier eskalerade ytterligare efter att det framkommit att kinesiska telekomjätten Huawei förbereder en stämning mot amerikanska staten. Bolaget menar att deras produkter blockats på den amerikanska marknaden på icke-konstitutionella grunder. 

”Både handelskriget och händelsen med Huawei tyder på försämrade relationer mellan Kina och USA”, säger Jianwei Xu, seniorekonom på analyshuset Natixis i Hongkong.

Enligt uppgifter till Di kommer Huaweis roterande vd, Guo Ping, tillkännage de rättsliga åtgärderna under en presskonferens på bolagets huvudkontor i Shenzhen på torsdag. 

”Ingen kommentar”, säger kommunikationschef Joseph Kelly när Di ber om detaljer. 

Huaweis telekomutrustning har varit blockad på den amerikanska marknaden i över ett decennium med anledning av misstankar att bolaget är en förlängd arm av kinesiska militären och att den via näten kan spionera på amerikanska företag och medborgare. Men några konkreta bevis för myndigheternas påståenden har ännu inte lagts fram, enligt representanter för bolaget. Att fråntas rätten att konkurrera utan att vara dömd för någonting anser bolaget vara konstitutionsbrott. De väntas nu lämna in en så kallad ”bill of attainder” till en domstol i Texas (där Huawei har sitt amerikanska huvudkontor).

Timing för åtgärderna är känslig. På tisdagen inleddes Kinas årliga nationella folkkongress i Peking. Det är landets högsta politiska lagstiftande organ, som i mångt och mycket syftar till att fylla landets lokala ledare och generaler med förtroende för president Xi Jinpings plan för det kommande året. Bedömare säger till Di att handelskonflikten och ärendet med Huawei ligger som en blöt filt över mötet, vilket tar uppmärksamhet från regeringens inhemska ärenden.

Li Keqiang medgav under sitt öppningstal att landets näringsliv tagit stryk på grund av handelskonflikten, och uppmanade de nästan 3.000 delegaterna att ”förbereda sig på att utkämpa tuffa strider”. Han meddelade samtidigt att Kinas militärbudget ska öka med 7,5 procent i år, en siffra som noga bevakas av både USA och oroar grannländer kring Sydkinesiska sjön.

Premiärministern meddelade vidare att landets ekonomiska tillväxtmål sänkts till 6-6,5 procent för 2019. För att Peking ska nå dess tidigare uppsatta mål om att fördubbla storleken på landets ekonomi mellan 2010 och 2020 måste BNP växa med åtminstone 6,2 procent i år, enligt Morgan Stanley. Regeringen brukar vara bra på att få siffrorna att gå ihop för att nå sina mål, bland annat genom manipulering, vilket Di skrivit om tidigare

Vita Huset är inte enda måltavlan för Huaweis jurister. I söndags meddelade bolagets finanschef Meng Wanzhou, som är på väg att utlämnas från Kanada till USA misstänkt för bedrägeri och för att ha brutit mot amerikanska sanktioner i Iran, att hon stämmer kanadensiska staten, dess gränsmyndighet och federala polis. Hon menar att hennes konstitutionella rättigheter kränkts. 

Stämningen kommer samtidigt som Washington och Peking uppges närma sig ett handelsavtal, där båda länderna kan komma att skrota sina respektive tullar mot varandra. Jianwei Xu tror inte att Huaweis vapenskrammel kommer ha större negativ effekt på handelsförhandlingarna. 

”På grund av de ekonomiska problemen som båda länderna står inför i år kommer både Peking och Trumps administration att prioritera, åtminstone för tillfället, att lösa handelskonflikten. Det är i båda parters intresse att separera dessa båda händelser”, säger han. 

”Fallet med Huawei kommer bara ha begränsad påverkan på förhandlingarna.”

Rajiv Biswas, chefekonom för IHS Global Insight i Asien, tror också att länderna kommer att nå någon form av överenskommelse inom kort, men att ett avtal bara kommer skrapa på ytan av de fundamentala problem som ligger till grund för ländernas schism. Termen ”Made in China 2025”, som syftar till Kinas ärelystnad att bli ledare inom strategiska sektorer som artificiell intelligens, omnämndes inte i premiärministerns tal på tisdagen och bedömare menar att syftet med det var att minska västvärldens oro för Kinas teknikambitioner.

”Om en överenskommelse nås kommer det bara vara ett första steg. Områden som skydd av immateriella rättigheter kommer inte kunna lösas helt, och ytterligare förhandlingar kommer troligen att hållas framöver”, säger han.

Frågan om marknadsaccess, där USA anklagat Peking för att motverka fri konkurrens inom olika sektorer, ställs dock nu på sin spets i och med Huaweis anklagelser om att bolaget är blockat i USA på politiska grunder.


Innehåll från Tele2Annons

Nordens första 5G-uppkopplade hotell förbättrar gästernas upplevelse

Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.
Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

Ännu är vi bara i startgroparna för de möjligheter 5G kan ge oss. Men redan nu kan gästerna på ett av Nordic Choices hotell i Stockholm få ett smakprov på vad framtidens hotellbesök kan komma att innebära. Det är det första hotellet i Norden som erbjuder nya smarta lösningar och bättre upplevelser med stöd av 5G.

Läs mer om 5G från Tele2 här 

I början av sommaren flyttade framtidens mobila teknik in i 20 av de 257 rummen på ett av Nordic Choices hotell – Comfort Hotel Xpress Stockholm. Och tanken är att successivt erbjuda 5G på ännu fler av hotellkedjans mer än 200 hotell i Norden och Baltikum.

Det innebär att hotellgästerna har tillgång till ett mobilnät med betydligt högre hastigheter, kortare svarstider och ökad kapacitet jämfört med tidigare nät.

– Gästerna får inte bara ett blixtsnabbt WIFI, utan kan även testa nya TV-tjänster och inte minst upplevelsen av att använda 5G för till exempel spel, nedladdning eller delning, säger Christian Lundén, chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

– Vi har även installerat 5G och visualiserat tekniken på skärmar i ett ”gaming corner” i hotellets lobby. På så vis har alla gäster chansen att testa möjligheterna med den nya tekniken.

Oändliga möjligheter

Tillsammans med Internet of Things (IoT) kan 5G skapa helt nya upplevelser för hotellgästerna. IoT-uppkopplade sensorer installeras nämligen också i rummen för att bland annat mäta och säkerställa att luftkvaliteten är bra. Men 5G och IoT förenklar och förbättrar även det dagliga arbetet för hotellpersonalen. Sensorerna kan till exempel känna av när en papperskorg behöver tömmas och när toalettpapper måste fyllas på.

På sikt kommer den nya tekniken dessutom effektivisera och minska underhållskostnaderna för nya byggnader. Med 5G blir det möjligt att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. När allt fler system kopplas upp och ihop, kan hotellen bli mer energieffektiva.

– Vi har alltid haft en drivkraft att testa nya saker som kan förbättra vår verksamhet och kundernas upplevelse. Ännu är vi bara i startfasen av de möjligheter 5G kan ge oss, men vi har nu en bra plattform att bygga vidare på, säger Christian Lundén.

Ny teknik i praktiken

5G-satsningen är ett samarbete med IT-partnern Speeron som levererar 5G-tekniken, utvecklar och integrerar lösningarna för IoT, samt levererar det WIFI som drivs av 5G. Tele2 tillhandahåller 5G-nätet.

– Vi vill vara delaktiga i hur våra kunder kan använda sig av 5G och den senaste generationens mobilteknik i praktiken. Vi testar nu olika möjligheter på ett hotell och nästa fas blir att tillsammans med Nordic Choice och Speeron utöka till fler hotell och ansluta fler funktioner i rummen, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2.

Så kan Tele2 hjälpa ditt företag – läs om våra erbjudanden här.

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?