1515

Toppekonomerna: Det behöver nästa tyska regering göra

Di frågar tre tyska toppekonomer: Vad önskar du av nästa regering?

Tomas Ejnar, Stefan Schneider och Jörg Zeuner.
Tomas Ejnar, Stefan Schneider och Jörg Zeuner.Bild:Jack Mikrut

Stefan Schneider, chefsekonom för Tyskland på Deutsche Bank

"Jag hoppas att politikerna tittar bortom det cykliska läget och tar itu med strukturproblemen: demografin, en långsammare trendtillväxt och den fiskala situationen på längre sikt."

"Den starka konjunkturen döljer att det finns saker som måste ändras över tid. Demografin är ett problem. Pensionerna är inte hållbara när allt fler blir allt äldre. Det vore bättre om poliitikerna talade sanning, men Merkel förlorade nästan valet 2005 när hon försökte vara ärlig."

"De som är mellan 25-35 år skyddas inte av politiska beslut, som istället gynnar de äldre väljarna."

Han säger att Tyskland trendtillväxt minskar på grund av brist på ung arbetskraft.

"Vi har ett demografiskt problem trots 1,3 miljoner flyktingar de senaste två åren. Även med ett stort integrationsarbete tar det fem-tio år innan de ger ett tillskott på arbetsmarknaden."

"De äldre vill att saker ska förbli som de är. De stora partierna fokuserar på de som är är 55+. I år har både Socialdemokraterna och bayerska CSU löften till pensionärerna. Det är löften som kommer att spöka för de yngre senare", säger Stefan Schneider.

Jörg Zeuner, chefsekonom på den statliga tyska banken KFW

”Investeringar, innovation och utbildning, de tre faktorer som driver tillväxt på lång sikt. Låga räntor och höga skatteinträkter gör att regeringen kan öka de offentliga investeringar när det är lämpligt och nödvändigt."

”Problemet är att de största investerarna, kommunerna, inte har lika stark ekonomi. Det begränsar summan som kan läggas på investeringarna och bromsar processen.”

Han vill också uppgradera finansieringen för startupföretag, ett ämne där KFW har engagerat sig den senaste tiden.

"Att skala upp till en större operation är ett av de stora problemen. Det går inte lika snabbt och bra som vi skulle vilja att det skulle göra."

"Det finns åtgärder för att hjälpa företagen, som sänkta skatter, men det är ökat förtroende som är den stora drivkraften."

Tomas Ejnar, Handelsbankens Tysklandschef

"Att sakernas tillstånd fortsätter. Det är bra att vi har ett Tyskland som är stabilt. Tyskland är lite mer gammalmodigt med titulatur och industristruktur, men grundvärderingarna är liknande Sveriges.

"Man behöver inte springa först. Sverige bryter också upp saker som är posiitvt, som lärlingsidén. I Tyskland går det att välja mellan en yrkesutbildning och en teoretisk utbildning. Lärlingssystemet har stora fördelar. Det sätter folk i arbete. Arbetslösheten för yngre nyutbildade är lägre, det är lättare att få jobb.”

En effektivare arbetsmarknad gör att integrationen av flyktingar och invandrare fungerar bättre i Tyskland än i Sverige, enligt Tomas Ejnar..

"Tyskland har inte samma grad av segregering som vi ser i Frankrike och som håller på att hända i Sveirge”

Han ser många tecken på hur Tyskland moderniseras.

"Exempelvis duar de yngre. Det är som Sverige på 1970-talet. Kvinnornas roll förändras också, särskilt i större städer. Yngre tyska kvinnor ser dagis som en självklarhet, liksom skolor hela dagen med lunch, som i Sverige.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?