Toppekonomen sågar svensk beredskap: ”Käftsmäll vi aldrig sett maken till”

Vi gör för lite - och Sverige har inte lärt sig tillräckligt av finanskrisen. Den svadan utfärdar ekonomen Jan Häggström, som drar lärdomar av både Singapore och USA. 

”Krisen är världshistoriens dyraste lektion i kostnaden för att sakna beredskap”, säger han.

Jan Häggström, tidigare chefsekonom på Handelsbanken.
Jan Häggström, tidigare chefsekonom på Handelsbanken.Foto:Amanda Lindgren

”Genom att inte hålla garden uppe när viruset attackerade får land efter land en ekonomisk käftsmäll vi aldrig tidigare sett maken till”, säger Jan Häggström, som i många år var chefsekonom på Handelsbanken SHB A -0,47% Dagens utveckling , och som i dag oroas över Sveriges respons på coronakrisen. 

Som många andra bedömare ser han med oro på de ekonomiska effekterna av karantän, isolering och avstannad ekonomisk aktivitet. 

”Men det är inte dagens panikåtgärder för att bromsa smittan som golvat ekonomierna”, säger han till Di. 

”Det är frånvaron av åtgärder i ett tidigt skede som lett till de panikreaktioner som lamslår samhället.” 

Sverige är inte ensamt om att ha vaknat upp för sent till viruset. Men det finns undantag som vi kan lära oss av, resonerar ekonominestorn. 

”Singapore agerade resolut och effektivt redan från dag ett och har lyckats hålla viruset i schack. De ekonomiska kostnaderna för Singapores höga beredskap har varit försumbara jämfört med alternativet att vänta i månader i land efter land och tvingas tillgripa de åtgärder som nu sätts in.” 

Jan Häggström är i dag en oberoende ekonom, som kallar sig själv för krisbevakare sedan den svarta måndagen 1987. I ett samtal med Ekonomistudion på DiTV säger han att USA:s centralbank imponerat särskilt i dagarna: 

”Sverige lärde sig inte lika mycket under finanskrisen jämfört med vad Fed gjorde”, säger Häggström, som ändå säger att Sveriges krishantering nu rör sig i rätt riktning.   

”Jag är övertygad om att vi kommer att få rätt åtgärder. Vi har resurser att sätta in de resurser som behövs för att motverka effekterna av att folk håller sig hemma”, fortsätter Jan Häggström. 

Trots det riskerar de ekonomiska skadeverkningarna att förfölja oss länge.  

”Hade vi hoppat på det första tåget och gjort som Singapore så hade Sverige kunnat vara ett av de första länder i Europa som turisterna återvänt till.”

I stället har Sverige stått kvar på perrongen och missat många tåg, resonerar ekonomen. Det är olyckligt eftersom turistnäringen omsätter omkring 350 miljarder kronor per år. Hälften av de pengarna kommer från utländska turister. 

”Kryssningsbåtar och turistbussar riskerar att bli ett sällsynt inslag i sommar. Inte för att vi stänger gränsen utan därför att turisterna väljer bort Sverige som destination”, säger Jan Häggström och fortsätter: 

”Ju sämre vår smitthantering är desto färre bokningar kommer hotell och restauranger att få.”


Innehåll från StabeloAnnons

Gröna investeringar ger rabatterad bolåneränta

Nya gröna tilläggslån gör samhället mer hållbart och möjliggör att fler husägare kan investera i effektivare energianvändning och klimatsmarta hem.
Nya gröna tilläggslån gör samhället mer hållbart och möjliggör att fler husägare kan investera i effektivare energianvändning och klimatsmarta hem.

Uppvärmning av byggnader är en reell energibov. Behovet av fler investeringar i energieffektiviserande åtgärder är därför stort. Stabelo vill dra sitt strå till stacken genom gröna rabatter på ett redan prispressat bolån.

Bolåneaktören Stabelo är ledande med vad de kallar marknadens mest prisvärda bolån, där räntan från 1,04 procent är ”färdigprutad”. Finansieringsmodellen är en bolånefond, ett upplägg som hämtats från Nederländerna och som Stabelo var först i Sverige med. 

– Vi är störst på den svenska marknaden med det här konceptet och har en skyhög kundnöjdhet, men det betyder inte att vi kan slappna av, säger Hampus Brodén, vd och medgrundare.

Grön rabatt per automatik 

Företaget var också tidiga med att ge 0,10 procentenheters rabatt till låntagare som har ett energieffektivt boende. För att få det gröna bolånet behövs en energideklaration med energiklass A eller B. 

– Att inhämtningen av deklarationen från Boverket sker automatiskt vid låneansökan innebär att våra låntagare kan få den gröna rabatten som en överraskning. Varje gång det händer hoppas vi att det föds en liten predikant för vilka fördelar det finns med energieffektiva bostäder, säger Hampus Brodén.

En grön offensiv

Nu vill företaget fortsätta att utmana konkurrenterna med ett grönt tilläggslån som hjälper fler att ställa om till ett miljövänligt boende, om det är så att huset man bor i inte lever upp till rätt energiklass.

Stabelokunder som vill installera solceller eller med en annan åtgärd öka fastighetens energieffektivitet får låna till investeringen med ytterligare rabatt. När det gäller solceller samarbetar Stabelo med aktörer som Svea Solar och Cell Solar för att sänka trösklarna för installationen ytterligare.  

Vill bidra till klimatomställning

– Vi ville skapa en grön bolåneprodukt som innehåller en additionalitet, alltså som från den första utlånade kronan bidrar till en ökad takt i klimatomställningen. Med en ränta på 0,84 procent utgör det gröna tilläggslånet en extremt attraktiv finansieringslösning för hållbara investeringar. Detta har väckt stor uppmärksamhet och redan hunnit bli väldigt populärt. Med tilläggslånet gör vi något konkret för att bidra till den gröna omställningen, säger Hampus Brodén.

Nyfiken på Grönt tilläggslån?  

Om Stabelo 

Stabelo är ett oberoende bolåneinstitut som erbjuder enkla och prisvärda bolån. Finansieringsmodellen är en bolånefond, där institutionella investerare såsom pensionsbolag och försäkringsbolag investerar kapital. Stabelo har över 18 000 kunder och utsågs till årets bolån 2020 av Privata Affärer. Företaget samarbetar med Avanza och Nordnet som distributörer för bolånet. 

 

Mer från Stabelo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stabelo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?