Toppekonomen sågar svensk beredskap: ”Käftsmäll vi aldrig sett maken till”

Vi gör för lite - och Sverige har inte lärt sig tillräckligt av finanskrisen. Den svadan utfärdar ekonomen Jan Häggström, som drar lärdomar av både Singapore och USA. 

”Krisen är världshistoriens dyraste lektion i kostnaden för att sakna beredskap”, säger han.

Jan Häggström, tidigare chefsekonom på Handelsbanken.
Jan Häggström, tidigare chefsekonom på Handelsbanken.Foto:Amanda Lindgren

”Genom att inte hålla garden uppe när viruset attackerade får land efter land en ekonomisk käftsmäll vi aldrig tidigare sett maken till”, säger Jan Häggström, som i många år var chefsekonom på Handelsbanken SHB A -1,87% Dagens utveckling , och som i dag oroas över Sveriges respons på coronakrisen. 

Som många andra bedömare ser han med oro på de ekonomiska effekterna av karantän, isolering och avstannad ekonomisk aktivitet. 

”Men det är inte dagens panikåtgärder för att bromsa smittan som golvat ekonomierna”, säger han till Di. 

”Det är frånvaron av åtgärder i ett tidigt skede som lett till de panikreaktioner som lamslår samhället.” 

Sverige är inte ensamt om att ha vaknat upp för sent till viruset. Men det finns undantag som vi kan lära oss av, resonerar ekonominestorn. 

”Singapore agerade resolut och effektivt redan från dag ett och har lyckats hålla viruset i schack. De ekonomiska kostnaderna för Singapores höga beredskap har varit försumbara jämfört med alternativet att vänta i månader i land efter land och tvingas tillgripa de åtgärder som nu sätts in.” 

Jan Häggström är i dag en oberoende ekonom, som kallar sig själv för krisbevakare sedan den svarta måndagen 1987. I ett samtal med Ekonomistudion på DiTV säger han att USA:s centralbank imponerat särskilt i dagarna: 

”Sverige lärde sig inte lika mycket under finanskrisen jämfört med vad Fed gjorde”, säger Häggström, som ändå säger att Sveriges krishantering nu rör sig i rätt riktning.   

”Jag är övertygad om att vi kommer att få rätt åtgärder. Vi har resurser att sätta in de resurser som behövs för att motverka effekterna av att folk håller sig hemma”, fortsätter Jan Häggström. 

Trots det riskerar de ekonomiska skadeverkningarna att förfölja oss länge.  

”Hade vi hoppat på det första tåget och gjort som Singapore så hade Sverige kunnat vara ett av de första länder i Europa som turisterna återvänt till.”

I stället har Sverige stått kvar på perrongen och missat många tåg, resonerar ekonomen. Det är olyckligt eftersom turistnäringen omsätter omkring 350 miljarder kronor per år. Hälften av de pengarna kommer från utländska turister. 

”Kryssningsbåtar och turistbussar riskerar att bli ett sällsynt inslag i sommar. Inte för att vi stänger gränsen utan därför att turisterna väljer bort Sverige som destination”, säger Jan Häggström och fortsätter: 

”Ju sämre vår smitthantering är desto färre bokningar kommer hotell och restauranger att få.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?