ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stjärndesignern lämnar Apple – aktien backar

  • 1999 visade Jony Ive, då mer känd som Jonathan Ive, tillsammans med Jon Rubenstein, utvecklingschef på Apple, upp den revolutionerande Imac-datorn. Foto: Susan Ragan/AP
  • Apples chefdesigner Jony Ive lämnar bolaget. Foto: Paul Sakuma/AP
  • Jony Ive visar Apples vd Tim Cook bolagets nya Mac Pro. Foto: Jeff Chiu/AP
  • Jony Ive tillsammans med Apples vd Tim Cook på en Iphone-lansering. Foto: Marcio Jose Sanchez
  • Jony Ive visar Apples vd Tim Cook Iphone X. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Designchefen Jony Ive som ligger bakom formen på bland annat Iphone och Mac, uppger själv i en intervju i Financial Times att han slutar på Apple. 

Första kunden för designerns nya bolag är redan klart – Apple. I intervjun med Financial Times säger Jony Ive att han hoppas få vara inblandad i Apples designutveckling i många år till.

”Det här utgör det mest betydande avhoppet från folk från Steve Jobs kärntrupp”, sade Ben Bajarin, analytiker på Creative Strategies, enligt Reuters.

Apple har det senaste året valt att göra en strategiomvändning och rikta större fokus mot utveckling av mjukvaror och ta avsteg från det tidigare hårdvarufokus som rått i bolaget, med en ström av uppmärksammade produktlanseringar.

Aktien backade 1 procent i efterhandeln efter beskedet om designchefens avhopp på torsdagen, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Jony Ive började på Apple redan 1992 och ansvarade för både utseendet på bolagets hårdvara och mjukvara under många år. Han satte stilen ”för en hel generation av konsumentprodukter”, skriver Financial Times.

Teknikjätten Apple har inte utsett någon efterträdare till Jony Ive ännu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer