1515

Toppchefer slår larm om EU:s energipaket

EU:s nya förslag om att begränsa förnybara drivmedel hotar både Sveriges klimatomställning och näringslivets möjlighet till tusentals nya arbetstillfällen. Det hävdar Scania och Preem som är bland flera tungviktare som nu slår larm och manar regeringen att ta strid mot förslaget.

Bild:Joey Abrait

Koncerncheferna för flera av landets största företag inom industri och energi, Scania, Preem och Lantmännen, står som undertecknare till det av stark oro präglade öppna brev som de skickat till energiministern, och med kopia till statsminister Stefan Löfven och en rad andra ministrar.

”Anledningen är att vi är väldigt oroliga. Vi är Sveriges största bioenergiföretag och har investerat över 2 miljarder kronor i vårt bioraffinaderi Agroetanol i Norrköping och om de nya EU-förslagen blir verklighet är det absolut ett stort hot både mot oss men även mot många andra företag och utvecklingsprojekt”, säger Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen.

Det var i onsdags som EU-kommissionens stora energipaket presenterades. Bland en lång rad förslag på energiområdet innehåller det över 1.000 sidor långa så kallade vinterpaketet, ett förslag till direktiv om förnybar energi, döpt till RED2 (Renewable Energy Directive). Ett av förslagen är att biodrivmedel från jordbruksgrödor ska fasas ut.

Förslaget har utlöst en våg av protester från organisationer som lantbrukarnas LRF och bioenergins Svebio. 2030-sekretariatet, med ett 60-tal företag och organisationer som partners, är också kritiskt och varnar för att förslaget skulle ”slå undan benen för transportsektorns miljöutveckling”.

Och nu trycker alltså också en rad av Sveriges industritungviktare på larmknappen. Förslagen från EU kommer att innebära att transportsektorn inom EU blir mer beroende av fossila drivmedel, anser de och varnar för stora negativa konsekvenser i Sverige.

”För Sveriges del är det uppenbar risk att Miljömålsberedningens förslag om att reducera utsläppen med 70 procent till 2030 inte kan genomföras och att arbetet att nå en fossiloberoende vägtrafik kommer av sig”, står det i brevet som i dagarna landade på regeringens bord.

Brevskrivarna, inklusive bland annat Scaniachefen Henrik Henriksson, uppmanar nu regeringen att agera för att föreslå förbättringar i EU-förslaget, bland annat ökad målsättning av förnybar energi i transportsektorn, helst redan vid Energiministerrådet den 5 december.

Ibrahim Baylan vill avvakta med närmare kommentarer om sin syn och på hur regeringen kommer att agera tills regeringen hunnit analysera EU-förslagen.

”Samtidigt är det viktigt att förslagen inte hindrar medlemsländer som vill gå före i omställningen. Sverige är redan i dag långt fram vad det gäller till exempel hållbar energiproduktion och användning av förnybara drivmedel. Regeringen kommer att fortsätta driva en offensiv politik vad det gäller omställningen till förnybart energisystem, inklusive regler för användning av biodrivmedel”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?