Annons

Toppchefer slår larm om EU:s energipaket

EU:s nya förslag om att begränsa förnybara drivmedel hotar både Sveriges klimatomställning och näringslivets möjlighet till tusentals nya arbetstillfällen. Det hävdar Scania och Preem som är bland flera tungviktare som nu slår larm och manar regeringen att ta strid mot förslaget.

Bild:Joey Abrait

Koncerncheferna för flera av landets största företag inom industri och energi, Scania, Preem och Lantmännen, står som undertecknare till det av stark oro präglade öppna brev som de skickat till energiministern, och med kopia till statsminister Stefan Löfven och en rad andra ministrar.

”Anledningen är att vi är väldigt oroliga. Vi är Sveriges största bioenergiföretag och har investerat över 2 miljarder kronor i vårt bioraffinaderi Agroetanol i Norrköping och om de nya EU-förslagen blir verklighet är det absolut ett stort hot både mot oss men även mot många andra företag och utvecklingsprojekt”, säger Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen.

Det var i onsdags som EU-kommissionens stora energipaket presenterades. Bland en lång rad förslag på energiområdet innehåller det över 1.000 sidor långa så kallade vinterpaketet, ett förslag till direktiv om förnybar energi, döpt till RED2 (Renewable Energy Directive). Ett av förslagen är att biodrivmedel från jordbruksgrödor ska fasas ut.

Förslaget har utlöst en våg av protester från organisationer som lantbrukarnas LRF och bioenergins Svebio. 2030-sekretariatet, med ett 60-tal företag och organisationer som partners, är också kritiskt och varnar för att förslaget skulle ”slå undan benen för transportsektorns miljöutveckling”.

Och nu trycker alltså också en rad av Sveriges industritungviktare på larmknappen. Förslagen från EU kommer att innebära att transportsektorn inom EU blir mer beroende av fossila drivmedel, anser de och varnar för stora negativa konsekvenser i Sverige.

”För Sveriges del är det uppenbar risk att Miljömålsberedningens förslag om att reducera utsläppen med 70 procent till 2030 inte kan genomföras och att arbetet att nå en fossiloberoende vägtrafik kommer av sig”, står det i brevet som i dagarna landade på regeringens bord.

Brevskrivarna, inklusive bland annat Scaniachefen Henrik Henriksson, uppmanar nu regeringen att agera för att föreslå förbättringar i EU-förslaget, bland annat ökad målsättning av förnybar energi i transportsektorn, helst redan vid Energiministerrådet den 5 december.

Ibrahim Baylan vill avvakta med närmare kommentarer om sin syn och på hur regeringen kommer att agera tills regeringen hunnit analysera EU-förslagen.

”Samtidigt är det viktigt att förslagen inte hindrar medlemsländer som vill gå före i omställningen. Sverige är redan i dag långt fram vad det gäller till exempel hållbar energiproduktion och användning av förnybara drivmedel. Regeringen kommer att fortsätta driva en offensiv politik vad det gäller omställningen till förnybart energisystem, inklusive regler för användning av biodrivmedel”, säger han.

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera