1515
Annons

Toppchefen lämnade hetluften – tog över urgamla familjegodset

SJÖBO/BLENTARP.
Med ett av Skånes större gods som bas driver Fredrik Janson inte bara lant- och skogsbruk utan även en stentäkt, en fastighetsrörelse och investerar i tillväxtbolag. 

”För ett sekel sedan var gården bara en del av ägarens alla verksamheter och jag tror att vi är på väg tillbaka till det igen.”

Fredrik Jansson har tagit över familjegodset i Skåne.
Fredrik Jansson har tagit över familjegodset i Skåne.Foto:Lars Jansson

Om nu någon fortfarande lever i villfarelsen att Skåne är ett platt landskap lär den snabbt tänka om när den ser Romelåsen. Det är den sydligaste delen av en förkastningsspricka i den skandinaviska urbergsskölden som löper diagonalt över hela Skåne. Här, på 135 meters höjd över havet och med milsvid utsikt, finns Ågerups säteri. Om vyerna är spektakulära är konkurrensen om uppmärksamheten ändå stor med den ståtliga herrgården, byggd i klassisk renässansstil. 

Godset förvärvades 1788 av Carl Gustaf Piper, tidig medlem av Skånes största och mest kända adels- och godsägarfamilj. Fredrik Jansons mamma är född Piper och den som ärvde godset med sina 930 hektar skogs- och åkermark. 

”Med mig har Ågerups funnits i vår släkt i tio generationer så det är klart att det var speciellt att ta över godset efter mina föräldrar. Även om det var långt ifrån självklart.”

Fredrik Janson hade 20 års internationell karriär i industrin bakom sig när han flyttade hit med sin familj för 15 år sedan. Bland annat hade han haft en rad tunga poster på Electrolux i Asien. 

”Även om jag inte hade så mycket erfarenhet från lantbruk bestämde jag för att se det som en utmaning och som vilken verksamhet som helst där det handlar om att vända på varje sten. Men jag såg det också som bas för att leta upp nya affärsmöjligheter här i regionen.”

En tidig åtgärd var att slå ihop den löpande driften av lantbruket med två granngods, bland annat Elsagården som ägs av hans bror Peder Janson. I det gemensamägda bolaget finns en vd och ett tiotal anställda som ansvarar för allt från skördar och maskinpark till torkning och handel med spannmål. 

Foto:Lars Jansson

”Tillsammans har vi drygt 1.400 hektar åkermark och genom det här upplägget får vi bättre riskspridning och tydliga stordriftsfördelar. Jag menar att det är det moderna sättet att bedriva lantbruk och en nödvändighet för att nå lönsamhet. Nyckeln är att ha samarbetspartner som kan se till det som är bäst för helheten.”

Grödorna på de gemensamma åkermarkerna är typiska för en skånegård som vete, raps och sockerbetor. Årets skörd har lidit av ett nyckfullt väder med framför allt sommarens torka och blir 20 procent lägre än ett normalår. 

Att vädret varierar är en del av livet som lantbrukare, förklarar Fredrik Janson, som istället är mer bekymrad över de långsiktiga möjligheterna att bedriva lant- och skogsbruk i Sverige. 

”Jag menar att vår industri är under attack, inte minst från EU. Trots att vi i Sverige har kommit långt inom hållbarhetsområdet kommer taxonomin (nytt gemensamt klassificeringssystem för miljömässigt hållbara investeringar, Di.s anm) att försvåra för oss samtidigt som även jordbruksstöden görs om till det sämre.”

Ågerups skogsmarker följer en skogsbruksplan och sköts av Södra. I skogarna bedrivs även en jaktverksamhet som lagts ut på ett fristående bolag. På egendomarna finns ett dussintal bostäder som hyrs ut. Ytterligare en intäktskälla är en gammal stentäkt, där driften lagts ut på Swerock som säljer grus och bergkross till anläggningsbranschen. 

”Det mesta sköter alltså sig självt och det är också tanken eftersom jag då kan frigöra min tid till annat”, förklarar Fredrik Janson som även är ordförande i driftsbolagen för två andra stora gods i Skåne. 

Foto:Lars Jansson

Tillsammans med sin fru Piyawan Janson har han köpt fastigheter i skånska städer som förädlas och förvaltas. Dessutom investerar han i vindkraft och i skånska tillväxtbolag. Ett exempel är snabbväxaren Fogarolli som är en franchisekedja för mobila kaffevagnar. 

”Den här bredden är oerhört stimulerande och passar min bakgrund. För hundra år sedan var själva gården bara ett bland många andra företag som en godsägare drev. Det är så jag gärna vill se min roll i dag och jag tror att det håller på att bli framtidens melodi för många andra lantbruk, iallafall ägare av stora egendomar”, säger Fredrik Janson och berättar om vilka möjligheter han ser för att utveckla Ågerups säteri. Bland annat har han långt gående planer på att etablera en solcellspark på den kuperade marken. 

Däremot har han bestämt sig för att inte dela upp Ågerups vid nästa arvsskifte eftersom det, enligt honom, skulle försämra förutsättningarna för gårdens överlevnad. Han har därför redan bestämt att en av hans två tonårssöner kommer att ärva gården. 

”Det blir den som visar störst intresse. Vi hoppas dock att de gör egen karriär innan det är dags att ta över. Utmaningen är att bygga upp en portfölj med andra tillgångar till den andra sonen. Att lyckas med det är en stor drivkraft i allt vi gör!”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?