Toppchef i Swedbank larmade om penningtvätt – fick sparken av Bonnesen
Swedbanks chef för regelefterlevnad varnade på våren 2016 för brister relaterat till penningtvätt i Baltikum.
Birgitte Bonnesen, som fram till 2014 var chef för den baltiska verksamheten, blev enligt Di:s källor upprörd och sparkade kort därefter den larmande chefen.
Swedbank uppger att uppsägningen inte hade något med penningtvättsfrågan att göra.
Martin Rex
Text
Viveka Strangert, bankens dåvarande chef för regelefterlevnad, fick en utskällning och sedan sparken av Birgitte Bonnesen när hon påpekade brister i Baltikum.Foto:Press/Amanda LIndgren
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Ta del av villkoren
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Dagens industri är en del av Bonnier News.
Ange ditt företags namn eller organisationsnummer för att hämta adressuppgifter. Hittar du inte ditt företag i sökresultatet? Vänligen ange uppgifterna manuellt.
Innehåll från DB CargoAnnons
Så kan utsläppen från långväga transporter minska med 80 procent
Patricia Schaller, Head of Rail Services Sweden. Jerry Lindestam, Head of Full Load Solutions Sweden.
Att frakta gods på tåg istället för med lastbil kan drastiskt minska CO2-utsläppen.
Samtidigt erbjuder tågtransporter stor flexibilitet i godsvolym, från en enskild godsvagn till hela tåg.
– Vi har ett brett utbud av transportlösningar över hela Europa och till och från Kina, säger Jerry Lindestam, Head of Full Load Solutions Sweden på DB Cargo.
DB Cargo, godsdivisionen av Deutsche Bahn, är en av Europas största aktörer inom logistik och transport av gods, med fokus på järnväg.
Företaget har högt uppsatta hållbarhetsmål. Varje år ersätter man transporter motsvarande 22 miljoner resor på vägar med transporter på järnväg, vilket minskar utsläppen av CO2 med sju miljoner ton.
– Tåg är inte bara ett effektivt sätt att transportera gods, det är också det grönaste alternativet eftersom det genererar upp till 80 procent mindre CO2-utsläpp än motsvarande vägtransporter, säger Patricia Schaller, Head of Rail Services Sweden.
DB Cargo erbjuder godstransporter dörr till dörr
Godstransport med tåg kan även vara en bra lösning för kunder utan egen spåranslutning, detta genom ett europeiskt nätverk av järnvägsterminaler, så kallade Railports. Godset lastas om till och från lastbil för att fullfölja leveranskedjan och inkludera det som kallas first and last mile, alltså sträckan hela vägen från leverantör till slutkund.
DB Cargo erbjuder även intermodala transporter i hela Europa och till och från Kina. Vid intermodala transporter transporteras containers eller trailers den långa sträckan på järnväg och den anslutande delen genom vägtransport. Containern eller lastbilstrailern lyfts då av eller på järnvägsvagnen vid en intermodal terminal.
– Vi löser hela transporten för våra kunder, inklusive first and last mile. Oftast gör vi det helt i egen regi men vi samarbetar också med olika partners där vi inte själva trafikerar en sträcka, säger Jerry Lindestam.
DB Cargos tåg drivs hållbart
DB Cargo är verksamt i 17 europeiska länder och kör i snitt 3600 tåg varje dag. DB Cargo Scandinavia är ett av DB Cargos dotterbolag med säte i Danmark som redan i dag kör tågtransporter till och från Sverige.
Patricia Schaller understryker att godstransport med tåg både är flexibelt och hållbart.
– DB Cargo har fler än 197 olika typer av vagnar och vi kan transportera nästan vad som helst för våra kunder, allt från bilar till konsumentvaror till stål, från det ena hörnet av Europa till det andra, säger hon.
Tågen drivs av el och på vissa marknader kan kunden även satsa på grön el från hållbara energikällor och därmed exkludera el från kärnkraft och fossila bränslen. För att ytterligare höja hållbarheten har tågförarna utbildats i att köra tågen så energieffektivt som möjligt.
Jerry Lindestam avslutar:
– Man behöver inte uppfinna nya transportlösningar för att spara CO2. Det finns redan ett alternativ och det är att sätta godset på järnväg.