Annons

Toppar tränar för att möta cyberattacker

På FOI:s träningsanläggning får tekniker från näringsliv och myndigheter öva cyberförsvar. På så sätt ska de stå redo när anfallet kommer. 

Säkerhetsforskarna Mikael Wedlin och David Lindahl pekar på vikten av att ständigt se över rutinerna för it-säkerhet och inte minst hur konsekvenserna av ett attack kan minimeras.
Säkerhetsforskarna Mikael Wedlin och David Lindahl pekar på vikten av att ständigt se över rutinerna för it-säkerhet och inte minst hur konsekvenserna av ett attack kan minimeras.Foto:Joey Abrait

I en lokal hos Totalförsvarets forskningsinstitut i Linköping, breder en modellstad ut sig. Genom det lilla samhället tuffar två små tåg över broar och passerar vattenreningsverk, sjukhus och butiker. Men plötsligt slutar ett av tågen att hålla avstånd och kraschar in i det andra. 

”Modellen funkar främst som en powerpoint som illustrerar vad som potentiellt kan hända om ett styrsystem kopplat till infrastruktur blir kapat. Men jag ska tillägga att risken för att ett tåg kör in i ett annat på grund av en hackning är ytterst liten”, säger Mikael Wedlin, forskningsledare på enheten för informationssäkerhet och it-arkitektur på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). 

Det som Mikael Wedlin ser som den riktiga träningsmiljön är istället strukturen bakom modellen som består av 800 serverar som simulerar tusentals virtuella datorer i ett nätverk. Det är detta system som skapar ett simulerat internet där it-tekniker från bland annat kärnkraftssektorn, olika transportbolag och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått träna cyberförsvar. 

Mikael Wedlin berättar att idén till anläggningen började gro 2007 i samband med att Estland utsattes för flera cyberattacker efter att landet meddelat att ett sovjetiskt krigsmonument skulle flyttas.

”Vi gjorde den första större övningen redan 2008 och efter det har anläggningen bara vuxit. Genom att myndigheter och bolag får öva i ett stort nät med ständig trafik från olika håll, får de kunskap om vem som ska göra vad vid en it-attack och förhoppningsvis kommer de stå mer förberedda om ett intrång sker”, säger Mikael Wedlin. 

Enligt Försvarets radioanstalt (FRA) har cyberangreppen från andra statsaktörer både blivit fler och mer sofistikerade. Mikael Wedlin lyfter att det finns tre områden som är extra intressanta. 

”Det första är underrättelseverksamhet. Internet, där all information är relativt lätt åtkomlig, är varje underrättelseorganisations våta dröm. Det andra området är påverkansoperationer med mål att inverka på exempelvis val eller skapa oro. Det tredje är så kallade svarta operationer som innebär att angriparen tar sig in i system för att förstöra samtidigt som de döljer sin egen identitet”, säger Mikael Wedlin.  

Vilka är cyberhoten som oroar mest?
”Det finns en rädsla för att en cyberattack skulle kunna slå ut elen i hela Sverige. Men i praktiken är det svårt och ett sådant angrepp skulle i värsta fall generera störningar. Det som jag däremot ser som farligare är påverkans- och underrättelseoperationer som har en tendens att hamna i skymundan. I det värsta möjliga scenariot skulle sådana angrepp kunna få vår parlamentarism att gå i spinn”, säger Mikael Wedlin.  

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?