Topp 20: Bolagen som säljer mest medicin i Sverige

Det såldes läkemedel för drygt 44 miljarder kronor i Sverige 2020. Här är listan över de bästsäljande läkemedelsjättarna på den svenska marknaden.

Foto:Most Photos
Foto:Most Photos

Toppar listan över de läkemedelsbolag som under 2020 sålde bäst i Sverige gör amerikanska MSD, Merck Sharp & Dohme, som i fjol sålde för drygt 2,2 miljarder kronor. En ökning med drygt 6 procent vilket ger en marknadsandel på 5 procent. MSD:s blockbuster, det vill säga riktiga storsäljare, är cancerläkemedlet Keytruda.  

På topplistan över världens största läkemedelskoncerner mätt i total omsättning kommer dock MSD först på sjunde plats. Världens i dag största läkemedelskoncern är Johnson & Johnson och i den koncernen ingår bland andra Janssen-Cilag som är sjätte bäst säljande på den svenska marknaden med 1,8 miljarder kronor i fjol.

I Novartis-koncernen, som är sjätte störst i världen, ingår både Novartis och Sandoz som ligger på femte respektive åttonde plats på den svenska försäljningstoppen.

Det största ”svenska” läkemedelsbolaget Astra Zeneca AZN -1,08% Dagens utveckling kommer med lite drygt 900 miljoner kronor först på 20:e plats på försäljningslistan. 

På topplistan över bästsäljande läkemedelsbolagen är det flera som i fjol både minskade och ökade försäljningen med så mycket som omkring 20 procent.

”Det handlar antingen om enstaka produkter hos bolagen där patenten har gått ut och som gjort att de tappat marknadsandelar, eller att bolagen har köpt eller sålt produkter av varandra. Men det finns också några bolag som haft stora lanseringar”, förklarar Lova Karnell på Bonnier Pharma Insights, ett databas- och analysföretag med fokus på läkemedelsindustrin. 

Pfizer PFE -0,83% Dagens utveckling har förlorat på produkter som de antiinflammatoriska läkemedlen Inflectra och Enbrel vilket gjorde att bolaget tappade drygt 19 procent av den svenska försäljningen i fjol. 

Bland de bolag som istället ökade sin försäljning lika mycket 2020 finns Janssen-Cilag och Sandoz.

”Sandoz har en bra tillväxt tack vare att de konstant lanserar nya produkter”, konstaterar Lova Karnell.

Den totala svenska läkemedelsmarknaden omsatte drygt 44,5 miljarder kronor 2020, en ökning med drygt 4 procent jämfört med året innan.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?