1515
Annons

Tonga i radioskugga under stort askmoln

Vulkanutbrottet under havet i Tonga har utlöst chockvågor i atmosfären som nått halvvägs runt jordklotet.

Önationen Tonga har tappat kontakt med omvärlden under ett stort askmoln, så skadorna är ännu svårbedömda.

Satellitbild över vulkanutbrottet.
Satellitbild över vulkanutbrottet.
Tsunamier har svallat upp på kuster från Japan till USA, med översvämningar i bland annat Kalifornien.
Tsunamier har svallat upp på kuster från Japan till USA, med översvämningar i bland annat Kalifornien.Foto:Shmuel Thler

Vulkanen Hunga i öriket Tonga har haft utbrott i flera veckor, men aktiviteten ökade explosivt under natten till lördag svensk tid. Bilder från vädersatelliter visar hur ett gigantiskt svampmoln bubblar upp ur havet.

Amatörfilmer visar hur flodvågor från utbrottet sveper in och orsakar förödelse i strandområden i Tonga. Men det mesta av telekommunikationerna ligger nere, så läget i önationen går inte att överblicka.

”Tsunamin har drabbat vattenlinjen hårt på (huvudstaden) Nuku'alofas norra sida, där båtar och klippblock kastats upp på land”, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

”Staden är täckt av ett tjockt lager vulkanaska, men i övrigt är läget lugnt.”

Hon betonar att det ännu inte kommit några rapporter om döda eller skadade människor, men att behovet av dricksvatten snabbt blir akut.

Nya Zeeland står i beredskap att skicka flygplan så fort askmolnet har lagt sig tillräckligt för att det ska vara möjligt. Australien har erbjudit sig att skicka ett övervakningsflyg när det går. Även USA och Världshälsoorganisationen har utlovat stöd.

Tonga ligger vid den så kallade Eldringen, en ring av vulkanisk aktivitet som går ungefär runt Stilla havet. Tsunamier har svallat upp på kuster från Japan till USA, med översvämningar i bland annat Kalifornien.

”Den här typen av rejäla utbrott, där det vad jag förstår har kommit upp stora mängder aska, är ovanligare”, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, som betonar att man ännu inte vet så mycket om skeendet.

”Det kan vara så att det blev ett vulkanutbrott, det kom upp relativt stora mängder magma och sedan har vulkanen förmodligen spruckit och vattnet trängt in”, säger han.

Vulkanen ligger delvis under vatten, i en liten vulkanisk öformation. Frågan är hur mycket av utbrottet som har skett ovan havsytan, enligt Lund. Han misstänker att vulkanen kan ha spruckit och tagit in stora vattenmängder, vilket skulle förklara det stora askmolnet.

Utbrottet var så starkt att tydliga tryckförändringar i atmosfären noterades. Vädermyndigheter i Australien och Nya Zeeland har publicerat kurvor som visar hur hela atmosfären bokstavligen skakade runt världens största hav i ungefär en timme.

Tryckförändringar har också observerats bland annat vid en väderstation i Skottland och vid flygplatser på Cypern.

Vittnen har lagt ut filmer på sociala medier där det först mullrar ett tag, som ett åskoväder, och sedan kommer en öronbedövande knall.

Darryl Mason på Australiens ostkust skriver på Twitter att han först trodde det var ett vanligt oväder: ”Väldigt konstigt muller längs mellersta kusten i några timmar, med en jättelik 'åskknall', det lät som om delar av himlen exploderade”.

”Ljudet fortplantar sig högt upp i atmosfären i flera varv, så det är inte så märkligt i sig, men det måste ha varit en rejäl smäll. Och det talar ju om att det måste ha varit en häftig smäll, att mötet mellan vattnet och vulkanen har varit häftigt då den här explosionen skedde”, säger Björn Lund.

Seismologen jämför nytagna satellitbilder av vulkanen med bilder som togs för en dryg vecka sedan och noterar att stora delar av den ”verkar ha gått i luften”.

Satellitbilder från november visar att ön växte fram till utbrottet. Den har därmed sannolikt varit aktiv under de senaste månaderna och lär fortsätta vara det ytterligare en tid.

”Men man behöver kanske inte oroa sig för tsunamier och det borde inte behöva bli en så kraftig askbildning även om utbrottet fortsätter”, säger Lund.


Ny rapport: Så mycket sticker de svenska skatterna ut

Finansministerns utspel om 3:12-regler möter intresse från näringslivet.

Jämfört med många andra industriländer är svenska kapital- och entreprenörsskatter höga enligt en färsk rapport från konsultjätten Deloitte.

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade den ekonomiska vårpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad i april 2022.
Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade den ekonomiska vårpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad i april 2022.Foto:Jonas Ekströmer/TT; Hanna Wemmenhag

I en intervju med Di i Davos lovade finansminister Mikael Damberg att entreprenörsskatten, 3:12-reglerna, ska förändras. Det behövs, anser organisationen Svenskt Näringsliv som bett den internationella revisions- och konsultkoncernen Deloitte kartlägga ägar- och kapitalskatter i 15 OECD-länder. Enligt rapporten tillämpar Sverige ”avsevärt högre skattesatser” på utdelning och kapitalvinster jämfört med övriga länder i undersökningen.

Intervallet för kapitalskatterna är i Sverige från 20 till 50 procent. Bara USA har en lika hög maxbeskattning av kapital. Många andra högskatteländer, som Danmark, Finland och Frankrike, har en högsta nivå mellan 30 procent och 40 procent.

Den högsta skatten är i genomsnitt hos de 15 länderna 28 procent. I länder som Storbritannien och Tyskland är den högsta nivån 20 procent respektive 26 procent.

Hur hög är beskattningen i praktiken?
”Sveriges höga skattesatser träffar visserligen inte alla, men signalvärdet är ändå starkt negativt”, säger Fredrik Carlgren, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Enligt statistik från OECD ligger Sverige på femte eller åttonde plats, beroende på analysmetod, i kapitalbeskattning.

Ibland hävdas det att skatterna tvingar svenska företagare utomlands. Stämmer det?
”Det var ett större problem under tiden då vi fortfarande hade arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatter.”

Enligt Fredrik Carlgren handlar det nu om att beskattningen dämpar investeringar.

”Vi skulle kunna frigöra ännu mer av vår entreprenöriella potential med mer konkurrenskraftiga skatter.”

Deloitte pekar i rapporten på att Sverige sticker ut genom en hög beskattning i små företag där delägare har arbetat eller varit verksamma i bolaget.

Vad kan snabbt förbättra sitsen för företagare?
”Helt klart genom att förenkla 3:12-regelverket. Exempelvis genom att höja schablonbeloppet i förenklingsregeln och förbättra möjligheten att anlita professionell styrelsekompetens”, säger Fredrik Carlgren.

”Sänkt generell kapitalskattesats skulle förbättra investeringsklimatet för alla typer av företag.”

Ni föreslår att skatten på kapitalinkomster sänks med tio procentenheter. Hur ska det finansieras?
”En sådan sänkning skulle långsiktigt höja bruttonationalprodukten, BNP, med drygt 3 procent. Det innebär växande skattebaser, därtill handlar det om prioriteringar och stram utgiftspolitik.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?