ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tonen skärps på klimatmötet i Madrid

Konflikterna i viktiga frågor består på FN:s stora klimatmöte i Madrid, trots två veckors förhandlingar.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin är inte hoppfull.

Klimatmötet i Madrid går nu på övertid och stämningen har bitvis börjat bli irriterad och frustrerad.

På morgonen presenterades kompromissförslag och mötets ordförande, Chiles miljöminister Carolina Schmidt, vädjade till delegaterna från de nästan 200 länderna att se till helheten – inte till sina egenintressen.

Trots uppmaningen började sedan land efter land anmärka på de punkter i kompromissförslaget som de inte kan acceptera. Vissa vill ludda till texten, andra kräver skarpare formuleringar.

”Världen tittar på oss. Vi vet vad vetenskapen säger, det är dags att ta ett stort steg framåt. Detta möte måste leverera en klar uppmaning om höjda ambitioner i våra nationellt bestämda planer (NDC). Detta måste vara huvudbudskapet”, säger Norges miljöminister Ola Elvestuen.

”Det förslag vi har nu kommer i stället att skicka budskapet till omvärlden att vi inte lyssnar på vetenskapen.”

Han och många andra är missnöjda med att sluttexterna inte tydligt nog pressar världens regeringar att öka sina klimatambitioner inför nästa års FN-möte, då alla länder måste lämna in uppdaterade nationella planer. Ska Parisavtalets mål om hejdad temperaturökning nås, måste länderna göra betydligt mer, enligt forskningssammanställningarna från FN:s klimatpanel IPCC.

Många länder har invändningar. Men det tycks vara en handfull länder som särskilt har blockerat samtalen. Bland dem finns USA, Brasilien, Australien och Saudiarabien.

En av stridsfrågorna är vad som ska hända med outnyttjade utsläppskrediter från det gamla Kyotoprotokollet. Vissa länder med Australien i spetsen vill ta med sig dem in i Parisavtalets nya regelverk. Det skulle innebära att de behöver anstränga sig mindre för att minska sina utsläpp och kritiker som EU och Sverige vill inte ha sådan varmluft i systemet.

Att USA nu är på väg att lämna Parisavtalet har haft negativ effekt på förhandlingarna. Det har skapat oro om vad som kommer att hända framöver. Men det finns också irritation över att USA ”lägger sig i” frågor som de snart inte kommer att omfattas av.

”Vi behöver påminna oss om att alla beslut som vi fattar i Parisavtalet ska tas av länder som kommer att vara bundna till dessa beslut – inte parter som inte kommer att vara bundna av avtalet”, säger önationen Tuvalus representant med tydlig hänvisning till USA.

Den största konflikten rör det nya handelssystemet för utsläppsminskningar mellan länder – artikel 6. Brasilien kämpar för att det ska tillåta dubbelräkning, att samma utsläppsminskning räknas av både i landet som betalar och i landet som genomför minskningen. Detta är något EU motsätter sig.

Än så länge står länderna långt ifrån varandra och en möjlighet är att de tekniskt komplicerade förhandlingarna helt enkelt skjuts upp till nästa år. EU har tydligt markerat att det är bättre att inte nå någon uppgörelse än att klubba ett dåligt regelverk.

Tidigare på morgonen var Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) inte särskilt optimistisk:

”Det ser tyvärr inte ut att ha löst sig under natten och nu väntar vi på en uppdatering från det chilenska ordförandeskapet. Sverige och EU kommer stå fast vid att vi inte kan acceptera regler där man tillåts dubbelräkna utsläppsminskningar.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer