Annons

Tonen skärps på klimatmötet i Madrid

Konflikterna i viktiga frågor består på FN:s stora klimatmöte i Madrid, trots två veckors förhandlingar.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin är inte hoppfull.

Klimatmötet i Madrid går nu på övertid och stämningen har bitvis börjat bli irriterad och frustrerad.

På morgonen presenterades kompromissförslag och mötets ordförande, Chiles miljöminister Carolina Schmidt, vädjade till delegaterna från de nästan 200 länderna att se till helheten – inte till sina egenintressen.

Trots uppmaningen började sedan land efter land anmärka på de punkter i kompromissförslaget som de inte kan acceptera. Vissa vill ludda till texten, andra kräver skarpare formuleringar.

”Världen tittar på oss. Vi vet vad vetenskapen säger, det är dags att ta ett stort steg framåt. Detta möte måste leverera en klar uppmaning om höjda ambitioner i våra nationellt bestämda planer (NDC). Detta måste vara huvudbudskapet”, säger Norges miljöminister Ola Elvestuen.

”Det förslag vi har nu kommer i stället att skicka budskapet till omvärlden att vi inte lyssnar på vetenskapen.”

Han och många andra är missnöjda med att sluttexterna inte tydligt nog pressar världens regeringar att öka sina klimatambitioner inför nästa års FN-möte, då alla länder måste lämna in uppdaterade nationella planer. Ska Parisavtalets mål om hejdad temperaturökning nås, måste länderna göra betydligt mer, enligt forskningssammanställningarna från FN:s klimatpanel IPCC.

Många länder har invändningar. Men det tycks vara en handfull länder som särskilt har blockerat samtalen. Bland dem finns USA, Brasilien, Australien och Saudiarabien.

En av stridsfrågorna är vad som ska hända med outnyttjade utsläppskrediter från det gamla Kyotoprotokollet. Vissa länder med Australien i spetsen vill ta med sig dem in i Parisavtalets nya regelverk. Det skulle innebära att de behöver anstränga sig mindre för att minska sina utsläpp och kritiker som EU och Sverige vill inte ha sådan varmluft i systemet.

Att USA nu är på väg att lämna Parisavtalet har haft negativ effekt på förhandlingarna. Det har skapat oro om vad som kommer att hända framöver. Men det finns också irritation över att USA ”lägger sig i” frågor som de snart inte kommer att omfattas av.

”Vi behöver påminna oss om att alla beslut som vi fattar i Parisavtalet ska tas av länder som kommer att vara bundna till dessa beslut – inte parter som inte kommer att vara bundna av avtalet”, säger önationen Tuvalus representant med tydlig hänvisning till USA.

Den största konflikten rör det nya handelssystemet för utsläppsminskningar mellan länder – artikel 6. Brasilien kämpar för att det ska tillåta dubbelräkning, att samma utsläppsminskning räknas av både i landet som betalar och i landet som genomför minskningen. Detta är något EU motsätter sig.

Än så länge står länderna långt ifrån varandra och en möjlighet är att de tekniskt komplicerade förhandlingarna helt enkelt skjuts upp till nästa år. EU har tydligt markerat att det är bättre att inte nå någon uppgörelse än att klubba ett dåligt regelverk.

Tidigare på morgonen var Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) inte särskilt optimistisk:

”Det ser tyvärr inte ut att ha löst sig under natten och nu väntar vi på en uppdatering från det chilenska ordförandeskapet. Sverige och EU kommer stå fast vid att vi inte kan acceptera regler där man tillåts dubbelräkna utsläppsminskningar.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?