Annons

Tomträttsavgift i höjden – läge köpa ut

Över 5.000 flerbostadshus kan räkna med högre tomträttsavgift inom kort. För vissa bostadsrättsföreningar kan det vara läge att köpa tomten.

”I det långa loppet är det alltid bättre att köpa ut”, säger Ulf Wetterberg på SBC.

Foto:Hasse Holmberg/TT

Omförhandlade tomträttsavgifter poppar upp löpande lite då och då, främst i storstäderna. Nu närmast är 5.300 flerbostadshus i Malmö, Göteborg och Stockholm på banan, varav 4.000 i Stockholm.

Sammanlagt berör det tiotusentals boende, kanske i storleksordningen 100.000 beroende på hur många lägenheter husen har, fördelat på både bostadsrättsföreningar och privata hyresvärdar.

Kommunen baserar sina i de allra flesta fallen höjda priserna på stigande taxeringsvärden.

För vissa bostadsrättsföreningar kan det bli svidande fördyringar. Ulf Wetterberg, expert på Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC), nämner exempel där en förening suttit på ett 70-årigt avtal till ett pris som sattes för lika länge sedan, 3.000 kronor om året, och som nu får en ny så kallad tomträttsavgäld på 800.000 kronor per år.

Det kommer om föreningen inte tagit höjd för detta sedan tidigare innebära en rejäl höjning av månadsavgiften, kanske i värsta fall någon tusenlapp för en enskild bostadsrättsinnehavare.

Alternativet är att köpa marken av kommunen. Rådet från Ulf Wetterberg är att kolla upp priset.

”Kutym är att man får köpa loss marken. Men det är inget lätt beslut. Det är ett av de största besluten en förening kan ta”, säger han.

Men har föreningen råd att kanske betala några miljoner för marken, för en stor förening kan det röra sig om många tiotals miljoner kronor, så kan det vara en bra affär, speciellt om man tror att priserna på marken kommer fortsätta att stiga, enligt Ulf Wetterberg. Dessutom sitter föreningen i en bättre sits i låneförhandlingar med banken.

En kalkyl inbegripet de löpande räntekostnaderna för lånet, och amorteringar kan visa sig ge lägre kostnader för marken på lite sikt. Men föreningar med knackig ekonomi och stora dyra underhåll på gång, bör kanske avstå, enligt Wetterberg.

Att förhandla med kommunen om att få ner de begärda höjningarna av tomthyran är sällan särskilt framgångsrikt.

”Det är inte lätt, de har blivit mer affärsmässiga”, säger Ulf Wetterberg.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?