ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tomas Tobé: ”Löfven borde skämmas”

Stärkt socialt skydd inom hela EU ska motverka tiggeriet i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven.

För det ”borde han skämmas” enligt Moderaternas Tomas Tobé.

”Vi borde ha infört ett tiggeriförbud”, säger M:s toppnamn i EU-parlamentsvalet till Aftonbladet.

Visserligen skulle en utbyggd social pelare – förbättrade levnadsvillkor för EU:s medborgare - göra det mindre attraktivt för invånare i fattiga EU-länder att komma till Sverige som ”sociala turister” och tigga.

Men det, hävdar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, är ingen baktanke. I stället är det för att löntagare överallt i världen ska ”behandlas på ett värdigt sätt” säger han till Aftonbladet.

Det får blodet att koka i Moderaternas Tomas Tobé, partiets förstanamn till EU-parlamentsvalet.

”Sverige har fått ett omfattande tiggeri på grund av att vi inte har något förbud. Det rimliga är att ställa ordentliga krav på de här människornas hemländer”, säger Tomas Tobé till Aftonbladet.

Som en konsekvens, säger Tomas Tobé, bör ett medlemskap i Schengensamarbetet – där gränskontroller mellan medlemsländer avskaffas - villkoras för Rumänien och Bulgarien.

I intervjun kräver Tomas Tobé att de två länderna ska pressas att först ge sina egna medlemmar rimliga livsvillkor.

På frågan om inte tiggeri var ett problem även under den Moderatledda regeringen Reinfeldt svarar Tomas Tobé Aftonbladet:

”Tiggeriet har tyvärr vuxit och blivit alltmer organiserat på senare tid, men det är ingen hemlighet att det finns flera andra borgerliga partier som inte vill ha ett tiggeriförbud. För oss moderater är det i allra högsta grad rimligt.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies