Annons

Tomas Linnala är död

Placeras chefredaktör och Dagens industris tidigare börsskribent Tomas Linnala är död. Han blev 51 år gammal.

Här skriver Anders Lundborg, tidigare mångårig börschef och editionschef på Dagens industri, i dag redaktör på Placera om sin vän och kollega:

Tomas Linnala.
Tomas Linnala.

Tomas Linnala har gått bort, alldeles för ung. Sjukdomen slog till och sedan gick det snabbt.

Avslutet blev värdigt, så som det anstår en djupt värdig människa.

Jag saknar honom. Det har jag gjort många gånger tidigare, men nu är det oåterkalleligt.

Jag saknade honom efter vår första tid som kolleger när han slutade på Dagens industri, samma sak när han slutade för andra gången på Dagens industri efter en tids utflykt till finansbranschen (han jobbade bland annat på SEB, H&Q och Carnegie).

Vi blev kolleger en tredje gång på E24 – innan han efter bara ett par veckor blev otålig och bytte arbetsplats. Och nu den fjärde gången på Placera där han som chefredaktör hela tiden lyfte alla kollegers hjärtan och hjärnor med oväntade infall och insikter.

Men den saknaden av honom som kollega väger lätt mot saknaden av honom som människa. Jag har aldrig träffat en person med samma obegränsade rörliga intellekt som Tomas.

Oavsett vad jag sökte för svar inom vilket område som helst – nordisk medeltid, aktievärdering, geopolitik eller vad som helst som jag inte förstod – ringde jag alltid Tomas. Jag visste alltid: Om inte Tomas vet så vet ingen. Kunskapen var obegränsad.

"Tjena, är det så att Kina och USA...?”

"Lustigt, jag har precis gjort ett excelark som förklarar sambanden."

Eller:

"Tjena, varför är värderingen av stålaktier...”

"Jag tror jag gjorde en kalkyl förra veckan. Vänta ska jag leta fram den."

Eller:

"Det är självklart, det är precis som Gunnar i Hlidarende säger i Njals saga..."

Tomas var inte mycket för att vila. Sönerna, vännerna, husrenovering, bokskrivande, jagande, fiskande, läsande fyllde timmarna. Alltid på gång med något nytt, en tanke, en teori, ett hyss (det bodde ett barn i Tomas, ett vetenskapligt sådant) en ny tweedkavaj, eller något vänligt råd till alla de han hela tiden månade om.

Och det var många han månade om. Ända in i slutet. Ända tills hans sista timmar i livet månade han.

Den sista gången vi pratades vid, ett par dagar innan han somnade in, månade han om sina kolleger på Placera, sin arbetsplats, läsarna.

Hans sista och viktigaste budskap var följande "Ett råd är en ordentlig gravöl. Det tror jag är bra för er". Han månade ända in i döden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera