1515
Annons

Tolvåring coronadöd i Belgien

En tolvårig flicka har blivit Europas hittills yngsta dödsoffer för covid-19. Beskedet om flickans död meddelades av starkt berörda hälsotalesmän vid tisdagens dagliga coronapresskonferens i Bryssel.

Foto:Francisco Seco

”Det är känslomässigt väldigt svårt när ett barn drabbats. Våra tankar går till hennes familj och hennes nära”, berättar talesmannen Emmanuel André, enligt tidningen Dernière Heure.

Tre dagar efter att ha testats positivt för coronavirus blev flickan plötsligt sämre på grund av hög feber. Hon avled i lördags. Enligt hälsotalesmannen Steven Van Gucht ska flickan inte ha haft några bakomliggande sjukdomar.

”Det är vad vi vet för tillfället, men vi inväntar bekräftelser”, säger Van Gucht till tv-kanalen VTM.

Inte heller de andra två yngsta som avlidit i Europa på grund av covid-19 – en 14-årig portugis och en 16-årig fransyska – uppges ha lidit av några allvarliga sjukdomar sedan tidigare, vilket annars varit fallet med många av de äldre som dött i sjukdomen.


Nordkorea bekräftar första covidfallet

Foto:朝鮮通信社

För första gången har Nordkorea officiellt bekräftat ett fall av covid-19 i landet. Sedan pandemins start har Nordkorea hävdat att man lyckats hålla smittan borta.

Nu utlyser ledare Kim Jong-Un en nationell nedstängning.

Det är inte klart om det rör sig om ett enda bekräftat fall eller flera. Den statliga nyhetsbyrån KCNA uppger att provresultat från febersjuka personer i huvudstaden Pyongyang på söndagen ”överensstämmer med” den smittsamma omikronvarianten och resultatet beskrivs som en allvarlig nationell nödsituation.

Ledaren Kim Jong-Un lovar enligt KCNA att virusutbrottet ska besegras och utlyser en nationell nedstängning.

Landets ledning, inklusive Kim, har hållit krismöte för att diskutera smittan, rapporterar KCNA. Bland annat ska Kim ha krävt en skärpning av landets gränskontroller och ”manat alla städer och regioner i hela landet att noga stänga sina områden”. På alla arbetsplatser ska arbetslag isoleras från varandra för att förhindra eventuell smittspridning.

Det i normala fall isolerade landet har sedan pandemins start i början av 2020 slutit sig ytterligare mot omvärlden. Enligt Världshandelsorganisationen (WHO) genomfördes över 13 000 covidtest under 2020, samtliga visade negativt.

Experter menar att Nordkoreas sjuksystem är illa rustat för ett eventuellt större virusutbrott.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?