1515

Tokyobörsen i täten för asiatiska uppgångar

Tokyobörsen tog ett kliv uppåt på onsdagen i linje med uppgångar på Wall Street och en billigare yen.

De amerikanska börserna handlades tydligt högre under tisdagen trots fortsatta handelsspänningar mellan USA och Kina. Efter att Donald Trump aviserade om importtullar på ytterligare 200 miljarder dollar har Kinas handelsdepartement lämnat in klagomål till världshandelsorganisationen WTO samt att man kommer att införa tullar på USA-varor för 60 miljarder dollar. 

Tokyobörsen tog ett kliv uppåt på onsdagen i linje med uppgångar på Wall Street och en billigare yen och tangerar tremånadershögsta. Siffror över Japans export visar att den ökade över förväntan under augusti jämfört med samma månad i fjol. 

Vid 13.30-tiden, lokal tid var Nikkei-index upp 1,4 procent.

Även i Hongkong steg börsen. Hang Seng-index var efter lunch upp nästan 1 procent. Likaså Shanghai-börsen var upp nära 1 procent.

Hotet mot den globala tillväxten kvarstår, men investerare har nu haft månader på sig att se över handelskriget och många tillgångar prissätts i relation till de stigande spänningarna, vilket bidrar till att dämpa effekten, skriver Bloomberg. 

“Det är mest troligt att det kommer att bli någon slags förhandlingsupplösning på kort sikt", säger George Schultze, grundare och koncernchef för Schultze Asset Management i New York, till Bloomberg TV. 

”Det gäller att hålla huvudet kallt, annars riskerar båda sidorna att skjuta sig själva i foten genom att ta till de här extrema åtgärderna och gå fram och tillbaka med  givandet och tagandet av tariffer."

I Nordkorea har ledaren Kim Jong-un, via ett toppmöte i Pyongyang, kommit överens med Sydkoreas ledare Moon Jae-in om en rad åtgärder för ökad avspänning, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

De båda länderna ska till exempel gemensamt arbeta mot kärnvapenavveckling och skapa fredszoner längs gränsen. Bland annat ska Nordkorea stänga en testanläggning vid Tongchang-ri och inspektörer ska få bevaka. Beroende på vad USA gör kan det även vara aktuellt att stänga kärnvapenanläggningen i Yongbon.

De båda länderna ska också gemensamt ansöka om sommar-OS 2032.

Tre saker att hålla koll på i dag:

Danske tvättar byken

På onsdagen presenterar Danske Bank sin utredning om penningtvätthärvan i Estland. Risken för böter är stor, särskilt efter att den amerikanska finansinspektionen börjat nysta i fallet. Hittills i år har aktien backat 30 procent.

Brexit rycker närmare

Snart är det bara ett halvår tills Storbritannien, med premiärminister Theresa May, ska lämna EU. Mycket är oklart och osäkerheten tynger ekonomin. På onsdagen får vi veta hur konsument- och producentpriser utvecklats i augusti och bostadspriserna i juli.

Centralbanker på banan

Japans och Brasiliens centralbanker lämnar båda räntebesked. Men det är den enda likheten. I Japan ligger styrräntan på minus 0,1 procent och i Brasilien på 6,5 procent. Dessutom talar ECB-chefen Mario Draghi i lejonets kula Berlin.

För prenumeranter:

Skillnaderna i försäljningstid för bostadsrätter skiljer stort både mellan olika kommuner och mellan olika delar av storstäderna. Di har tagit fram data som visar var det går allra snabbast att få bostaden såld.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?