1515
Annons

Tokyobörsen i täten för asiatiska uppgångar

Tokyobörsen tog ett kliv uppåt på onsdagen i linje med uppgångar på Wall Street och en billigare yen.

De amerikanska börserna handlades tydligt högre under tisdagen trots fortsatta handelsspänningar mellan USA och Kina. Efter att Donald Trump aviserade om importtullar på ytterligare 200 miljarder dollar har Kinas handelsdepartement lämnat in klagomål till världshandelsorganisationen WTO samt att man kommer att införa tullar på USA-varor för 60 miljarder dollar. 

Tokyobörsen tog ett kliv uppåt på onsdagen i linje med uppgångar på Wall Street och en billigare yen och tangerar tremånadershögsta. Siffror över Japans export visar att den ökade över förväntan under augusti jämfört med samma månad i fjol. 

Vid 13.30-tiden, lokal tid var Nikkei-index upp 1,4 procent.

Även i Hongkong steg börsen. Hang Seng-index var efter lunch upp nästan 1 procent. Likaså Shanghai-börsen var upp nära 1 procent.

Hotet mot den globala tillväxten kvarstår, men investerare har nu haft månader på sig att se över handelskriget och många tillgångar prissätts i relation till de stigande spänningarna, vilket bidrar till att dämpa effekten, skriver Bloomberg. 

“Det är mest troligt att det kommer att bli någon slags förhandlingsupplösning på kort sikt", säger George Schultze, grundare och koncernchef för Schultze Asset Management i New York, till Bloomberg TV. 

”Det gäller att hålla huvudet kallt, annars riskerar båda sidorna att skjuta sig själva i foten genom att ta till de här extrema åtgärderna och gå fram och tillbaka med  givandet och tagandet av tariffer."

I Nordkorea har ledaren Kim Jong-un, via ett toppmöte i Pyongyang, kommit överens med Sydkoreas ledare Moon Jae-in om en rad åtgärder för ökad avspänning, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

De båda länderna ska till exempel gemensamt arbeta mot kärnvapenavveckling och skapa fredszoner längs gränsen. Bland annat ska Nordkorea stänga en testanläggning vid Tongchang-ri och inspektörer ska få bevaka. Beroende på vad USA gör kan det även vara aktuellt att stänga kärnvapenanläggningen i Yongbon.

De båda länderna ska också gemensamt ansöka om sommar-OS 2032.

Tre saker att hålla koll på i dag:

Danske tvättar byken

På onsdagen presenterar Danske Bank sin utredning om penningtvätthärvan i Estland. Risken för böter är stor, särskilt efter att den amerikanska finansinspektionen börjat nysta i fallet. Hittills i år har aktien backat 30 procent.

Brexit rycker närmare

Snart är det bara ett halvår tills Storbritannien, med premiärminister Theresa May, ska lämna EU. Mycket är oklart och osäkerheten tynger ekonomin. På onsdagen får vi veta hur konsument- och producentpriser utvecklats i augusti och bostadspriserna i juli.

Centralbanker på banan

Japans och Brasiliens centralbanker lämnar båda räntebesked. Men det är den enda likheten. I Japan ligger styrräntan på minus 0,1 procent och i Brasilien på 6,5 procent. Dessutom talar ECB-chefen Mario Draghi i lejonets kula Berlin.

För prenumeranter:

Skillnaderna i försäljningstid för bostadsrätter skiljer stort både mellan olika kommuner och mellan olika delar av storstäderna. Di har tagit fram data som visar var det går allra snabbast att få bostaden såld.

Innehåll från TorkAnnons

Att se till helheten - avgörande för hållbara produkter

Hållbarhet är ordet på allas läppar, men vad är egentligen en hållbar produkt? Reneé Remijnse, Sustainability Communications Director för Essitys Professional Hygiene förespråkar att det krävs mer än bara en ”grön märkning”.

– Hållbarhet är ett modeord som är lätt att använda. Men hållbarhet måste integreras i alla delar av ett företag, och alla delar av en produkt för att ha en positiv påverkan på planeten, människor och vinst. Vi kallar detta ”hållbar hygienhantering” med målet att designa produkter och tjänster som passar in i ett cirkulärt samhälle, uppfylla kundernas hygienbehov och stödja deras verksamhet, säger Reneé Remijnse, Sustainability Communication Director, Essity. 

Essity visar vägen

Hon säger att Essity har valt att ligga i framkant eftersom det är en viktig del av företagskulturen och strategin att bryta barriärer och driva hållbara innovationer.

– Redan 1992 började vi använda livscykelanalyser för att mäta miljöpåverkan. Sedan dess har Essity utvecklat hygienprodukter och tjänster från Tork för att minska miljöpåverkan i olika faser av livscykeln som: råmaterial, produktionsprocess, transport och avfallshantering. Essity arbetar också för ett nettonollutsläpp av koldioxid 2050.

Så bidrar produkter från Tork till att minska koldioxidpåverkan

Essity är först i världen med att producera mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp för produkter från Tork vid produktionsanläggning i Lilla Edet. Men Tork jobbar även cirkulärt med produktinnovationer. Några exempel på det är: Tork Clarity skumtvål, som minskar vattenkonsumtionen vid användning och består till 99 procent av naturliga ingredienser. Tork PeakServe, handdukar som är komprimerade till 50 procent vilket minskar transportvolymerna. Tork Coreless toalettpapper utan hylsa, som reducerar både avfall och råvaruanvändning. 

Tork PaperCircle tjänsten minskar både avfall och CO2-utsläpp

Reneé Remijnse ger ytterligare ett exempel som hon säger är banbrytande: Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för använda pappershanddukar. Genom att pappershanddukarna slängs i särskilda återvinningskärl kan dessa samlas in och återanvändas till nya pappersprodukter. Vilket reducerar koldioxidutsläppen för pappershanddukarna med 40* procent och mängden avfall.

– Den största utmaningen när vi skapade den här tjänsten var att involvera alla intressenter i kedjan. Från vår egen produktion till logistik, lokalvårdare och avfallshanterare. Men resultatet har blivit fantastiskt! Idag finns tjänsten i 14 länder och hjälper 35 miljoner människor att återvinna använda pappershanddukar.

– Det är ett bra exempel på tankeledarskap. Vi behöver vara smarta med våra produkter och hjälpa våra kunder att kommunicera vad återvinning kan bidra med, vilket skapar beteendeförändringar. Hållbarhet är inte längre ”Nice to have” utan ett måste. Människor vill ha hållbara produkter och jobba på hållbara företag, säger Reneé Remijnse. 

Hållbarhet ett måste

Ett påstående som styrks av marknadsundersökningen ”Tork Eco Office Research” som Essity genomförde i juni i år. Den visade att 42 procent av Sveriges kontorsanställda anser att deras kontor är för miljöovänliga och att 7 av 10 väljer arbetsplats utifrån företagets hållbarhetsarbete. Dessutom ville 92 procent av respondenterna återvinna mer på kontoret. 

– Med produkter och tjänster från Tork finns möjligheten att visa både anställda och kunder att du bryr dig om miljön, avslutar Reneé Remijnse.

 

* Resultatet från en livscykelanalys (Life Cycle Assessment, LCA) som utfördes av Essity Tork och verifierades av IVL, Svenska Miljöinstitutet, 2017, där estimat baserats på genomsnittsförhållanden inom EU och processerna som undvikits har tagits med i beräkningen.

 

Om Tork: 

Varumärket Tork, en del av det globala hygien- och hälsobolaget Essity, startades 1968 och är verksam på 110 marknader.

• Först i världen med storskalig produktion av mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp.

• Först i världen med återvinningstjänst av pappershanddukar, Tork PaperCircle ®. Sluter cirkeln, minskar avfallet och koldioxidavtrycket från pappershanddukar.

Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar. | Tork SE 

Ett hållbart liv utanför hemmet med Tork | Tork SE 

 

Mer från Tork

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Gasutsläppet från Nord Stream närmar sig ett slut

Under söndagen kan utsläppen från Nord Stream 1 i Östersjön upphöra. Stoppet är nödvändigt för att kunna utreda läckorna i de båda gasledningarna.

Gasläckan vid Nord Stream 2, bild från den 27 september.
Gasläckan vid Nord Stream 2, bild från den 27 september.Foto:Danska Försvaret

Efter det att läckaget upptäcktes i tisdags har flödet successivt minskat från den ryska ledningen.

När Kustbevakningen under lördagen genomförde en flygobservation över de två läckorna i den svensk ekonomiska zonen konstaterades att det större utsläppet var 100 meter i diameter och det mindre till 15 meter i diameter.

Efter dialog med Nord Stream är prognosen enligt Kustbevakningen fortfarande att utsläppet i Östersjön ska upphöra under söndagen. Myndigheten skriver i lördagens lägesuppdatering att man ”inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar höjd för att utsläppet kan pågå längre än så”.

Säkerhetszonen som upprättades efter det misstänkta sabotaget har ännu inte förändrats. Enligt Sjöfartsverket bör man hålla ett avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer), och för flygtrafik gäller 3.500 fot (drygt 1.000 höjdmeter).

Under lördagen rapporterade danska medier, med hänvisning danska Energistyrelsens Twitter, att Nord Stream 2 helt hade tömts på gas. Uppgifterna ändrades dock senare till att gas inte längre läcker ut från den skadade ledningen då det enligt den danska myndigheten uppstått en jämvikt mellan gas- och vattentrycket.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera