1515

Tokyo öppnade uppåt efter turbulensen

Turbulensen på världens börser har lagt sig något. 

Asienbörserna handlas till största del på plus under torsdagen. 

Tokyobörsen var upp hela 1,3 procent vid 06-tiden svensk tid och Hongkongbörsen var upp 0,8 procent.

Bild:AP

De flesta börser i Asien visar på gröna siffror tidig torsdagsmorgon, svensk tid. Bara Shanghai-börsen sticker ut med en nedgång på 2 procent.

Volatiliteten på börserna är dock kraftig förhöjd efter några dagar av kraftiga nedgångar.

USA stängde till slut på minus efter mycket bergochdalbana bland kurserna där teknikaktier som Apple och Microsoft tyngde.

”Det finns många risker framöver efter att vi blivit lurade in en falsk trygghet de senaste åren med centralbanker som hållit räntorna nere under en väldigt lång tid. Risktillgångar kommer att fortsätta att prestera bra om än med mer volatilitet än tidigare”, säger Steve Goldman, portföljförvaltare vid Kapstream Capital, till Bloomberg.

Här är tre punkter du ska hålla extra koll på idag:

Brexitränta. Bank of England lämnar under torsdagen räntebesked och publicerar sin inflationsrapport. Räntan ligger kvar på 0,5 procent, men inflationen på 3 procent är för hög. Hur säker är banken på att den ska falla härifrån med tanke på det svaga pundet?

ABB lyfter. ABB:s aktiekurs har inte rosat marknaden, trots att företaget ligger rätt i tiden. Under den senaste månaden har aktien fallit med 8 procent, men värderingen är fortfarande hög. Samtidigt finns det goda skäl att tro på ABB som rapporterar under torsdagen.

Huspriser faller. SCB presenterar under torsdagen sin småhusbarometer. Andra mätningar tyder på betydande fall, men SCB:s data visar hittills bara på små nedställ. Är det SCB som ligger efter? Sannolikt. Därför är det rimligt att tro på lägre priser i den nya mätningen.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?