1515
Annons

Tog med sig Ikea till byn i norr

GLOMMERSTRÄSK.
Från Ikea i Älmhult - till sågverksägare i Norrbotten. Paul Björnsson räds inte tvära kast.

”På fredag eftermiddag kan man vara nöjd, men på måndag börjar vi om igen. Det har jag med mig från Ikea”, säger han. 

Paul Björnsson driver Glommers Timber där ungefär 70 procent av allt material hamnar i en Ikea-butik.
Paul Björnsson driver Glommers Timber där ungefär 70 procent av allt material hamnar i en Ikea-butik.Foto:Jens Kärrman

Snön yr och kylan biter i kinderna, men Paul Björnsson är entusiastisk. 

”Köper du en säng på Ikea är det ungefär tio procents chans att stommen kommer härifrån”, säger han och pekar mot staplarna av plankor på sågverksområdet. 

Vi befinner oss i Glommersträsk, en by med 200 invånare i Arvidsjaurs kommun. Med sin klingande nordskånska sticker Paul Björnsson ut i samhället. Måhända är han något mer mångordig än den genomsnittlige invånaren i Glommers, som de flesta kallar byn. 

Vägen från hembyn Killeberg i norra Skåne till livet som sågverksdirektör i Norrbotten är minst sagt krokig, men ändå inte helt ologisk. Efter ekonomistudier i Lund stannade Paul Björnsson kvar på universitetet i nära ett decennium som lärare i industriell ekonomi. 

Sedan bar det av till Ikea, där han arbetade med den globala försörjningskedjan 

”Är man uppvuxen i närheten av Älmhult bekantar man sig tidigt med Ikea och förr eller senare hamnar man där”, förklarar Paul Björnsson. 

Ikea har en stor del i att han står i Norrbottens inland och pratar entusiastiskt om furuplankor. Sågverket ägdes tidigare av Ikea, en del i Ingvar Kamprads strategi för att nyttja svenskt virke av hög kvalitet. Men verksamheten gick inget vidare i Ikeas regi och 2018 såldes den till Peter Björnsson, även han med en bakgrund i Ikea, som lockade med sig sin bror Paul.

”Brorsan sa, du är så effektiv så det räcker om du är i Glommersträsk en dag i månaden. Jo, tjena. Jag var glad om jag var hos familjen i Lund en dag i månaden”, berättar Paul Björnsson som nu bosatt sig i Luleå. 

Den första tiden på sågverket i Glommersträsk var arbetsam. Ekonomin var dålig och personalen befarade att sågen skulle läggas ner. 

”Som gammal ”ikeaian” kände jag inte alls igen mig, vare sig när det gällde kostnadsmedvetenhet eller anda. Här hade man redan gett upp och pengarna forsade ut.” 

Paul Björnsson driver Glommers Timber där ungefär 70 procent av allt material hamnar i en Ikea-butik.
Paul Björnsson driver Glommers Timber där ungefär 70 procent av allt material hamnar i en Ikea-butik.Foto:Jens Kärrman

Varje gång det stod en okänd bil på parkeringen började det gå rykten om att maskinerna skulle säljas till Ryssland. 

”I början var det stor oro. Vi satte upp en tv-skärm i matsalen och var väldigt noga med att varje besök aviserades tydligt. Det lugnade folk”, säger Paul Björnsson. 

När bröderna Björnsson tog över var Hedlunda industri i Lycksele, en underleverantör till Ikea, den överlägset största kunden.

”De hade 70 procent av vår volym och då äger de oss i princip. Vi satt fast. Min första insats var att hitta fler kunder inom möbel och göra oss mer oberoende”, säger Paul Björnsson. 

Då kom kontaktnätet och kunskaperna från Ikea-tiden väl till pass. Kundnätet utvidgades till möbelindustri i Polen och Baltikum. 

”Ikea är fortfarande det största lokomotivet. Räknar vi all volym vi skickar hamnar ungefär 70 procent till sist i ett Ikea-varuhus”, säger Paul Björnsson. 

Såväl omsättning som lönsamhet har förbättrats de senaste åren. För 2021 räknar Paul Björnsson med en omsättning på 175 miljoner kronor och svarta siffror. 

Under 2020 köpte Glommers Timber även Rolfs såg i Kalix, som tidigare drevs av Setra. Tanken är att sågen i Kalix, som startades om i februari 2021, ska ha en liknande nisch som den i Glommersträsk. 

Med köpet sällar sig bröderna Björnsson till andra familjeägda sågverk i Norrbotten med familjerna Stenwall och Juto i spetsen. Faktum är att bara en koncernsåg återstår i Norrbotten, SCA i Munksund. Övriga har lämnat landets nordligaste län. 

”Större bolag har inte alltid närvarande ägare, jag tror det är viktigt att ägaren är det”, säger Paul Björnsson. 

Just närvaron bidrog till att Glommers Timber kunde vara snabbfotade och därmed klara inledningen av pandemin bra, menar Paul Björnsson. I mars 2020 störtdök efterfrågan i möbelbranschen och Ikea stängde sina varuhus. 

”Då samlade jag personalen och bad dem ställa upp, för vi behövde ställa om snabbt. Och som de ställde upp, det krävdes inga förhandlingar för det”, säger han. 

I det första akuta skedet fick bolaget i väg virke till Kina, för att senare ställa om till ”gör det själv”-marknaden i Polen. 

”Vi hade sagolik tur som fick i väg varor i början. Sedan rullade det på, vi fick bra betalt och hade bra volymer”, säger Paul Björnsson. 

Det går att lämna Ikea, men Ikea lämnar inte de som jobbat där. Så lite av Älmhult finns nu i Norrbotten. 

”När man suttit några år i Älmhult har den där kulturen trängt in i en, att alltid vara på väg, aldrig vara nöjd och se möjligheter i allt. Jag har inget intresse av att vara deppig och se en massa bekymmer”, säger Paul Björnsson. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?