Annons

Tobias Wikström: Ett slag mot tillväxten och mot entreprenörer

LEDARE. Regeringen delar ut en välriktad smäll mot ägarledda företag, alltså den vanligaste formen av företagande. Gårdagens utredningsförslag, som är ett resultat av en detaljerad beställning från den nuvarande regeringen, innebär kännbara skatteskärpningar.

Biträdande finansminister Per Bolund (MP) pläderade i opposition för goda skattevillkor för växande företag. Nu delar han kontor med finansminister Magdalena Andersson (S) som återigen vill skärpa entreprenörsskatten.
Biträdande finansminister Per Bolund (MP) pläderade i opposition för goda skattevillkor för växande företag. Nu delar han kontor med finansminister Magdalena Andersson (S) som återigen vill skärpa entreprenörsskatten.Bild:Jessica Gow

Det här är ett utslag av den tyvärr tydligaste delen av regeringens näringspolitik: Företagare ska i princip inte ha en bättre skattesituation än anställda. Det visar sig i oviljan att göra reglerna för personaloptioner rimliga. Det visar sig nu också i inställningen till entreprenörsskatten, alltså de så kallade 3:12-reglerna.

Reglerna infördes efter skattereformen i början av 1990-talet. Då oroades politikerna av att alltför många skulle omvandla sin högbeskattade lön till lågbeskattad utdelning. Det var dels sådana som kunde avtala med sin arbetsgivare om att ”sätta sig på bolag” i stället för att vara fortsatt anställda. Men det gällde också dem som redan var företagare och som av politikerna konstant misstänktes för att använda sin affärskritiska arbetstid till att skatteplanera.

Eftersom den högsta marginalskatten (då för tiden) var 50 procent och skatten på utdelning betydligt lägre var detta tvunget att regleras. Paragrafen hette 3:12 och utvecklade sig strax till ett monster av formler och beräkningsprinciper.

Samtidigt som politikerna har gjort det enklare att starta företag (logga in med din e-legitimation och allt är klart) har det blivit omöjligt för i stort sett alla företagare att överblicka sin egen deklaration. Gränsbelopp infördes för hur mycket som fick tas ut som utdelning och hur mycket som skulle beskattas som lön.

2005 beslutades om en lindring av 3:12-reglerna. Skatten sänktes till 20 procent på det som togs ut som utdelning och förenklingar infördes. Skatteintäkterna ökade ändå, tack vare den positiva trenden för företagande som påskyndades av just dessa förenklingar.

Trots att 3:12-reglerna gäller för den största delen av företagarna i Sverige har både alliansregeringen och den nuvarande valt att rikta sin uppmärksamhet mot det man anser vara missbruk av reglerna. Stora konsultföretag låter sina anställda bli delägare och de kan därmed få ut sin ersättning till lägre skatt.

Att Anders Borgs (M) motåtgärder (2013) mot detta slog stenhårt även mot andra företag tycktes han ta med ro. Men han tvingades till modifikationer i sitt skärpningsförslag av ett kompakt motstånd bland remissinstanserna och även hos Lagrådet.

Den enda skärpning av betydelse som blev kvar var den regel som sa att man måste äga 4 procent av ett företag för att få ta ut lågbeskattad utdelning enligt den så kallade löneunderlagsregeln. Det innebar att större fåmansföretag inte längre kunde låta sina anställda bli delägare.

Denna 4-procentsregel föreslås nu slopas. Det är, tillsammans med en förbättring vid ägarskiften, det enda positiva med gårdagens utredningsförslag.

Skatten ska nu höjas från 20 procent till 25 procent. Det kan låta som en låg skattenivå, men det är då viktigt att veta att de flesta företagare bara i begränsad omfattning får del av denna låga skatt. Huvudregeln är annars att företagare ska betala lika mycket skatt som löntagare – alltså upp till över 60 procent.

Detta tydliggör utredaren i formuleringen ”förändrade skattesatser har medfört en ökad spänning mellan skatteuttaget på kapitalinkomster och på arbetsinkomster”. På vanlig svenska: löntagare har fått höjd skatt – då måste företagare också få det.

Utredningen vill också minska beloppet som kan tas ut till lägre skatt enligt förenklingsregeln med en dryg tredjedel. Den ventil som finns för mindre företagare som inte själva är skatteexperter blir därmed mindre användbar.

Listan kan göras längre.

Det finns starka skäl att avskaffa hela 3:12-systemet. Risken att hela Sverige skulle bli företagare i stället för att vara löntagare borde vara värd att ta.

Just nu måste dock energin inriktas på att stoppa de nya försämringarna.

Hela utredningen osar av en dyster syn på företagare. Här finns inget om entreprenörskapets betydelse, här finns inget om tillväxtens mekanismer, här finns inget om företagarnas viktiga roll som smörjmedel i en ekonomi som annars riskerar att bli trög. Men här finns en tydlig bild av företagare som ägnar sig åt ”inkomstomvandling”. Detta byråkratord avslöjar att politikernas statiska syn på företag.

Som om inkomsten har kommit av sig själv, och inte tack vare företagarens hårda arbetsinsats och risktagande.


Innehåll från VätternpotatisAnnons

Så skapar de en cirkulär ekonomi – med förkokt potatis

Potatis är en råvara som det finns gott om här i Sverige och som vi gärna stoppar i oss, vare sig den är tillagad i ugn eller traditionellt kokt. Några som älskar potatis lite extra är Vätternpotatis, som sedan 1964 lyft den svenska råvaran och försett den till landets storkök. 

– Vi har valt svensk råvara och jobbar aktivt för att minska vår miljöpåverkan, säger Erik Petterson, vd på Vätternpotatis. 

När Vätternpotatis grundades 1964, då under namnet Hästholmens Potatisprodukter, producerade man främst råskalad och konserverad potatis till storhushåll och industri. Redan då ville man jobba lokalt och slog därför rot i Ödeshög, beläget på den bördiga slätten nära till flera potatisodlare.

– Grundarna ville hitta en plats som låg nära till råvaran och till kunder. De valde därför Ödeshög som låg nära både potatisodlare samt större städer med skolor, sjukhus och militäranläggningar med mera, säger Erik Petterson

Förkokta potatisens fördelar

Vätternpotatis är i dag marknadsledande inom segmenten konserverad och kyld förkokt potatis. 1996 lanserade de sin sous vide tillagade Minutpotatis, som säljs i stora volymer till restauranger och storhushåll. Produkterna är helt utan tillsatser och förpackas på ett sätt så att alla näringsämnen behålls. 

– Fördelen med en förkokt potatis är att det går snabbt för kunden att tillaga. De slipper därför gissa sig fram till hur mycket potatis som kommer gå åt, och kan snabbt koka upp mer potatis på några minuter om det skulle behövas. På så sätt är förkokt potatis svinn-smart, ingen potatis behöver kastas. 

Med råvaran i fokus

Vätternpotatis vill ta vara på det lokala lantbruket och jobbar tillsammans med noga utvalda certifierade kontraktsodlare, samt med noggrant utvalda potatisgrossister som ligger i närheten till anläggning på Ödeshög. 

– Våra odlare samarbetar tillsammans med våra experter på företaget med att optimera skörd och få fram den godaste potatisen. Man använder sig av kända och prövade potatissorter men följer också utvecklingen och provar nyheter för att se deras egenskaper. 

I sin strävan efter att bli ett så klimatsmart företag som möjligt går alla potatisskalrester till kommunen för tillverkning av biogas. På så sätt används allt på potatisen och man bidrar till förnybar energi. 

– Vi vill förse Sverige med svensk hållbart odlad potatis och underlätta för våra kunder. Det blir både enklare och billigare för kunderna och vi hjälper till att minska mat-svinnet. De rester som vi har kvar på anläggningen går tillbaka i form av ny energi. På så sätt sluter vi cirkeln och bidrar till en cirkulär ekonomi, avslutar Erik Petterson 

Faktaruta:

Vätternpotatis är ett FSSC 22000 certifierat företag som grundades 1964. 

Vätternpotatis AB uppfyller EU-förordning 834/2007 om ekologisk produktion av jordbruksprodukter och märkning av ekologiska produkter med tillämpningsföreskrifter samt KRAVs regelverk för livsmedelsförädling. In med EU ekologisk och KRAV logo

De tillreder och säljer potatisprodukter till storhushåll och industri inom segmenten kylt, kolonial och fryst. 

2019 omsatte företaget 110 miljoner kronor. 

Läs mer på vatternpotatis.se  

 

Mer från Vätternpotatis

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vätternpotatis och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?