Annons

Toapapper och burkskinka – storsäljare i coronatider

I kristider fylls förråden med toapapper och burkskinka. Det visar en studie från Handelshögskolan, som tillsammans med matkedjan Coop analyserat svenskarnas beteende under hamstringstrenden i mars.

Foto:LEIF R JANSSON / TT

Försäljningen av pasta, fiskbullar, krossade tomater, bönor, ris och jäst mer än fördubblades hos Coop under drygt en vecka i mitten av mars, då hamstringen var som mest intensiv, skriver Svenska Dagbladet. Försäljningen av burkskinka – en vara som inte är någon storsäljare i vanliga fall – ökade med hela 500 procent.

Hamstringstrenden pågick som mest 10–19 mars. Toppen nåddes den 12 mars, då Coop fördubblade sin försäljning.

”Jag har aldrig sett något liknande och jag har varit på Coop i nio år. När man pratar med de gamla rävarna så har de inte heller sett något sådant”, säger Fredrik Törn, analyschef vid Coop, till SvD.

Studien visar även att äldre personer i riskgrupp inte var de största hamstrarna, utan familjer med barn i skolåldern.

”Hamstringsbeteendet är en väldigt snabb reaktion. Det är den vi ser tidigast”, säger Sara Rosengren, professor i marknadsföring vid Handelshögskolan och en av forskarna bakom studien.

Coop har också gjort en specialstudie av försäljningen av toalettpapper, som snabbt blev en bristvara under hamstringen. Storköparna var dock få – endast en procent av kunderna köpte fem paket eller fler. De flesta, 70 procent, köpte endast ett paket mer och 20 procent två paket mer än vanligt.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?